Λύση ανάγκης

01/07/2012 - 05:56
Προκειμένου να αντιμετωπίσει οφειλές σε προμηθευτές, αλλά και σε εργαζομένους με συμβάσεις έργου, και με δεδομένη την υποχρηματοδότηση όλων των προηγούμενων μηνών, ο δήμος Μυτιλήνης αποφασίζει σήμερα για τη λήψη δανείου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει οφειλές σε προμηθευτές, αλλά και σε εργαζομένους με συμβάσεις έργου, και με δεδομένη την υποχρηματοδότηση όλων των προηγούμενων μηνών, ο δήμος Μυτιλήνης αποφασίζει σήμερα για τη λήψη δανείου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, η δημοτική αρχή αναμένεται να υπογραμμίσει πως δε θα υπήρχε ανάγκη για νέο δάνειο αν δεν είχαν μειωθεί οι τακτικές χρηματοδοτήσεις και η ΣΑΤΑ το 2010, έναντι του προηγούμενου έτους, κατά τρία περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα, δύο θέματα αναφορικά με τα οικονομικά του δήμου θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση, όπου κατ’ αρχήν αναμένεται να τακτοποιηθεί ο τρόπος αποπληρωμής παλιότερου δανείου που είχε ληφθεί απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή του Άρη Χατζηκομνηνού. Πρόκειται για δάνειο ύψους 1,75 εκατ. ευρώ απ’ την Εμπορική Τράπεζα, για το οποίο και θα προταθεί να υπάρξει ρύθμιση ως προς την εξόφλησή του για περίοδο 15ετίας με ευνοϊκούς όρους.

Μείον τρία εκατομμύρια ευρώ…
Το βασικό ζήτημα που θα συζητηθεί είναι η λήψη νέου δανείου της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου, για το οποίο με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει ήδη απ’ τις 30 Ιουλίου το «πράσινο φως», όπως και σε όλους τους δήμους της χώρας, για να τακτοποιήσουν οφειλές σε προμηθευτές και εργαζομένους.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, δε θα χρειαζόταν κανένα δάνειο αν είχαν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές οι τακτικές χρηματοδοτήσεις και η ΣΑΤΑ, που έχουν περικοπεί σε ποσοστό που φτάνει έως και το 40%. Ή αλλιώς, σε μηνιαία βάση ο δήμος Μυτιλήνης λάμβανε χρηματοδοτήσεις 758.000 ευρώ, ενώ τώρα αγγίζει περίπου τις 506.000 ευρώ. Ετησίως, δηλαδή, η μείωση ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια, καθιστώντας αδύνατο να αντεπεξέλθει ο δήμος σε μια σειρά από υποχρεώσεις οικονομικής φύσης.
Με αυτά τα δεδομένα, αν δεν υπάρξει δάνειο, θα μείνουν απλήρωτοι προμηθευτές αλλά και εργαζόμενοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου, οι οποίοι και καλύπτουν βασικές λειτουργίες του δήμου.

Απ’ τα λιγότερα χρέη…
Σημειωτέον ότι σε λίστα που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα στη δημοσιότητα, όπου και αναφέρονται τα χρέη όλων των δήμων της χώρας σε τράπεζες και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι ΟΤΑ του νομού Λέσβου βρίσκονται μεταξύ εκείνων με τις λιγότερες οφειλές αναλογικά ανά κάτοικο.
Έτσι, για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, όταν σε μεγάλους δήμους της Αττικής το χρέος που προκύπτει ανά δημότη με βάση τον πληθυσμό ξεπερνά τις 7.000 ευρώ, για τη Λέσβο, για κάθε δημότη Πέτρας αντιστοιχεί χρέος 166 ευρώ, Καλλονής 131 ευρώ, Μυτιλήνης 105 ευρώ κ.ο.κ., ενώ υπάρχουν και ορισμένοι δήμοι (Ευεργέτουλα, Μανταμάδου, Μύρινας, Πλωμαρίου, Πολιχνίτου, Αγιάσου, Ατσικής, Αγίου Ευστρατίου) με μηδενικό χρέος σε τράπεζες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey