Θετική είναι και φέτος η παρουσία της Λέσβου στη διεθνή διοργάνωση «Γαλάζιες Σημαίες», αφού κατάφερε ν’ αποσπάσει 12 «γαλάζιες σημαίες» σε επίπεδο νησιού και να φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα των δήμων της χώρας με τις περισσότερες βραβευμένες παραλίες.
Θετικά είναι και φέτος τα νούμερα από την παρουσία της Λέσβου στη διεθνή διοργάνωση «Γαλάζιες Σημαίες». Σύμφωνα με τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, κατάφερε ν’ αποσπάσει συνολικά 12 «γαλάζιες σημαίες» σε επίπεδο νησιού και να φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα των δήμων της χώρας με τις περισσότερες βραβευμένες παραλίες. Αντιθέτως, η Λήμνος έχασε τρεις από τις πέντε περσινές «γαλάζιες σημαίες», ωστόσο κέρδισε μια νέα. Έτσι, από πέντε έπεσε τελικά στις τρεις.
Όσες και πέρυσι είναι οι «γαλάζιες σημαίες» για τις παραλίες της Λέσβου. Ο «καλλικράτειος» Δήμος κρατά 12 σημαίες στις ίδιες με πέρυσι παραλίες και έρχεται πέμπτος μετά τα «ιερά τέρατα» του ελληνικού τουρισμού, το Δήμο Κέρκυρας, το Δήμο Ρόδου, το Δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και το Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική.
Αντιθέτως ο Δήμος Λήμνου «χάθηκε» από τις λίστες των δήμων με πολλές «γαλάζιες σημαίες», αφού έπεσε κάτω από πέντε. Για το Δήμο Λήμνου χάθηκαν οι παραλίες κοντά στην πόλη της Μύρινας Ρωμαίικος Γιαλός και Ρηχά Νερά και η παραλία στο Πλατύ. Διατηρήθηκαν οι «σημαίες» στις παραλίες Εβγάτης/Ζεματάς και Άγιος Ιωάννης και κερδήθηκε μια «γαλάζια σημαία» για την παραλία στο Θάνος.
Μικρές «απώλειες» πανελλαδικώς
Χθες λοιπόν ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), συντονίστρια του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «γαλάζια σημαία» για το έτος 2011 (http://www.eepf.gr/blueflag/awards2011). Με 387 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες. Ας σημειωθεί ότι η πορεία της χώρας στο θεσμό είναι αρνητική. Πέρυσι είχαν βραβευτεί 421 ακτές της Ελλάδας με «γαλάζια σημαία», ενώ το 2009 είχαν βραβευτεί 425 παραλίες και το 2008 430.
Η Λέσβος φαίνεται πως «κρατά» στην κατιούσα συνολικώς πορεία της χώρας, κι αυτό μετά τον καταποντισμό τού 2008 που είχε μόλις οκτώ βραβευμένες παραλίες.
Στον κατάλογο των δήμων με τις περισσότερες «γαλάζιες σημαίες», η Λέσβος είναι στην πέμπτη θέση, ενώ είναι στην τρίτη θέση σε επίπεδο νησιών μετά την Κέρκυρα και τη Ρόδο.
Το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες»
Η «γαλάζια σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «γαλάζια σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδόχοι και camping.
Οι διαδικασίες του Προγράμματος
Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο «Γαλάζια Σημαία», πρέπει να πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια. Για τις ακτές υπάρχουν 29 αυστηρά κριτήρια και για τις μαρίνες 22. Οι επιθεωρητές τής Ε.Ε.Π.Φ. και του FEE ελέγχουν στο διάστημα του καλοκαιριού τη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Προγράμματος, επισημαίνοντας προβλήματα και παραλήψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της «γαλάζιας σημαίας» και απόσυρση της ακτής ή μαρίνας από τη διεθνή και την ελληνική ιστοσελίδα του Προγράμματος. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για τον επόμενο χρόνο. Η Εθνική Επιτροπή προωθεί στη συνέχεια, στην αντίστοιχη Διεθνή Επιτροπή, τις υποψηφιότητες οι οποίες είχαν πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες».