Στο τελικό στάδιο ένταξής του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εισέρχεται το έργο κατασκευής του λιμανιού στον Άγιο Ευστράτιο, μετά και την έγκριση από την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή της οριστικής μελέτης του.
Στο τελικό στάδιο ένταξής του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εισέρχεται το έργο κατασκευής του λιμανιού στον Άγιο Ευστράτιο, μετά και την έγκριση από την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή της οριστικής μελέτης του για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων του μικρονησιού του Νομού Λέσβου. Το γεγονός θεωρήθηκε καθοριστικό για την ένταξη του έργου, ενώ απομένει το τεχνικό δελτίο και η κατάθεση του φακέλου του έργου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για ένταξη στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Το συνολικό κόστος της μελέτης ανέρχεται στις 340.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, ενώ εκκρεμεί από το καλοκαίρι η διαδικασία για την έκδοσης της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου ως φορέα υλοποίησης του έργου.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ και προβλέπει σημαντικά έργα βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων στον Άι-Στράτη, με στόχο τον ασφαλή ελλιμενισμό των πλοίων, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν στην περιοχή, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του κόστους των έργων και συνεκτιμώντας τα βυθομετρικά στοιχεία της περιοχής, τη γενική τοπογραφία, τις κυματικές συνθήκες και τα πλοία σχεδιασμού.
Σε δήλωσή του, ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης τονίζει ότι «το νέο λιμάνι είναι το βασικότερο έργο υποδομής για τον Άγιο Ευστράτιο. Με το έργο αυτό θα λυθούν οριστικά τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με την προσέγγιση των πλοίων. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και προσωπικά ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, κατέβαλε πολλές προσπάθειες για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση της μελέτης. Στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση της μελέτης συνέβαλε καθοριστικά ο πρόεδρος του Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, ο οποίος παρακολουθούσε από κοντά την πορεία υλοποίησης της μελέτης όλα αυτά τα χρόνια.».
Για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης, ο κ. Βαλσαμίδης ευχαρίστησε και όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή της, όπως τον προϊστάμενο του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών Λήμνου, Βασίλη Ιωάννου, και τους μηχανικούς της υπηρεσίας που επέβλεπαν την υλοποίηση της μελέτης, καθώς και το μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Αθανασίου, ο οποίος ανέλαβε την εκπόνηση της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης. «Από δω και πέρα πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή του. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τον Άι-Στράτη», τόνισε ο κ. Βαλσαμίδης.
«Σημαντικό βήμα»
Για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την εξέλιξη του έργου μίλησε στο «Ε» ο πρόεδρος της κοινότητας Άι-Στράτη, Χαράλαμπος Μακρής. «Έχουμε μπει στην τελική ευθεία της οριστικής ένταξης ενός πολύ σημαντικού έργου για τον Άι-Στράτη, που δημιουργεί μια αναπτυξιακή προοπτική για το νησί και τη δυνατότητα στους Αγιοστρατίτες να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο. Σκοπός μας να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό και να δώσουμε μια ώθηση στο νησί μας», είπε ο από την 1η Ιανουαρίου δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου.
Οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις θα αποτελούνται από τον προσήνεμο μόλο, το παραλιακό κρηπίδωμα, τη χερσαία ζώνη, μόλο προστασίας αλιευτικού καταφυγίου, πλωτή προβλήτα υδροπλάνων.
Ο προσήνεμος μόλος θα έχει συνολικό μήκος 325 μέτρων περίπου και θα προστατεύει αφενός το κρηπίδωμα και αφετέρου το χερσαίο χώρο. Για την εξυπηρέτηση των πλοίων, θα κατασκευασθούν δυο μέτωπα, στα οποία θα μπορούν να πλαγιοπρυμνοδετούν τα πλοία, ενώ το ένα από αυτά θα χρησιμοποιείται και από φορτηγά πλοία ή ακόμη και μεγάλα αλιευτικά, που πιθανόν να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν στο αλιευτικό καταφύγιο.
Το παραλιακό κρηπίδωμα θα έχει συνολικό μήκος 105,25 μέτρων. Η χερσαία ζώνη, που θα δημιουργηθεί με επίχωση πίσω από το κρηπίδωμα, θα έχει συνολική επιφάνεια 7.500 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Στη ζώνη αυτή έχει προβλεφθεί ο αναγκαίος χώρος για τη δημιουργία ελικοδρομίου, μικρού κτηρίου επιβατικού σταθμού επιφανείας 150 τετραγωνικών μέτρων για αίθουσα αναμονής επιβατών, εκδοτηρίων εισιτηρίων, χώρων υγιεινής και ενός κτηρίου αποθηκών για τους αλιείς. Επίσης, στο σχεδιασμό έχει ληφθεί υπόψη και η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του οικισμού, που έχει ήδη κατασκευαστεί στο βόρειο άκρο της νέας χερσαίας ζώνης.
Παράλληλα με την υλοποίηση του νέου έργου θα γίνεται και η καθαίρεση του υφιστάμενου μόλου, σε συνολικό μήκος 125 μέτρων. Μέρος των υλικών θα επαναχρησιμοποιηθεί στο νέο έργο. Επισημαίνεται ότι η καθαίρεση του υπάρχοντος λιμανιού θα γίνει σταδιακά, ώστε να μην παρακωλύεται η προσέγγιση των πλοίων στο νησί αλλά παράλληλα να συλλέγονται τα απαραίτητα για την κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.
Λόγω της καθαίρεσης του υφιστάμενου λιμενικού έργου, προέκυψε η ανάγκη κατασκευής ενός μόλου προστασίας του αλιευτικού καταφυγίου έναντι των ΝΔ κυματισμών. Έτσι, θα κατασκευαστεί μόλος ενώ παράλληλα θα καθαιρεθεί ο υφιστάμενος μικρός και στην εξωτερική του πλευρά θα ποντιστεί μία πλωτή προβλήτα για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων.
Τέλος, για την ασφαλή λειτουργία των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων προβλέπεται η εκσκαφή του θαλάσσιου πυθμένα, με στόχο να εξασφαλιστεί ωφέλιμο βάθος περί τα επτά μέτρα.