Το θέμα της αστυνόμευσης στην περιοχή του πάρκινγκ και στον περιβάλλοντα χώρο της μαρίνας, που εδώ και μήνες έχουν μετατραπεί σε «καταυλισμό» των Τσιγγάνων, απασχόλησε σύσκεψη που προκάλεσε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Πέλλα Ανδριώτου.
Το θέμα της αστυνόμευσης στην περιοχή του πάρκινγκ και στον περιβάλλοντα χώρο της μαρίνας, που εδώ και μήνες έχουν μετατραπεί σε «καταυλισμό» των Τσιγγάνων, απασχόλησε σύσκεψη που προκάλεσε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Πέλλα Ανδριώτου. Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα ανέλαβαν από τη Δευτέρα ν’ απομακρύνουν τους Τσιγγάνους που έχουν μετατρέψει σε σκουπιδότοπο ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ο έλεγχος στο λιμάνι, προκειμένου να επιτρέπεται η αποβίβαση στο νησί μόνον όσων διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Ειδικότερα, στο απροχώρητο έχει φθάσει πλέον η κατάσταση στο πάρκινγκ, όπως παρουσιάσθηκε και πρόσφατα σε εκτενές ρεπορτάζ του «Ε», με σκουπίδια και βρομιά παντού. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, μιλώντας στο «Ε» είχε τονίσει ότι το πρόβλημα καθαριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει με την παρουσία Τσιγγάνων που γεμίζουν με σκουπίδια το χώρο, αμέσως μόλις καθαριστεί. Ζήτησε μάλιστα την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών για να ελεγχθεί η περιοχή. Χθες, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Πέλλα Ανδριώτου, κάλεσε σύσκεψη στο γραφείο της με τη συμμετοχή του δημάρχου Μυτιλήνης, Νάσου Γιακαλή, εκπροσώπου της νομαρχίας (παρέστη ο γενικός γραμματέας της νομαρχίας, κ. Καλλονιάτης), του αστυνομικού διευθυντή, Κομνηνού Δαγγέλη, και του υποδιευθυντή, Δημήτρη Κουρσουμπά, του υπολιμενάρχη, Δημήτρη Τσίκλου, και εκπροσώπου της Κτηματικής Υπηρεσίας. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει ένα «θολό» πλαίσιο για το ποιος αστυνομεύει την περιοχή, με αποτέλεσμα βέβαια να μην αστυνομεύεται καθόλου.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι έχει μετατραπεί μέχρι και σε «υπαίθρια τουαλέτα» το πάρκινγκ, με αποτέλεσμα ακόμα και οι υπάλληλοι καθαριότητας ν’ αντιδρούν.
Για κοινωνικούς λόγους
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή αυτή εγκαταστάθηκε αρχικά μια οικογένεια Τσιγγάνων με δυο παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναπηρίας. Αναγνωρίζοντας την κοινωνική διάσταση του προβλήματος και σε συνεργασία με αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, υπήρξε ανοχή για την παραμονή της οικογένειας εκεί. Στην πορεία, όμως, εκτός από τη συγκεκριμένη οικογένεια, συγκεντρώθηκαν εκεί και άλλες οικογένειες Τσιγγάνων. Πάντως, ειδικά ως προς την οικογένεια με τα ανάπηρα παιδιά, οι κοινωνικές υπηρεσίες θ’ αναλάβουν μέσα στο επόμενο διάστημα να βρουν έναν άλλο χώρο όπου μπορούν να φιλοξενηθούν.
Αποφασίσθηκε, πάντως, Λιμενικό και Αστυνομία από τη Δευτέρα να φροντίσουν για την απομάκρυνση όλων των άλλων οικογενειών από εκεί. Παράλληλα, συμφωνήθηκε το Λιμενικό Σώμα να ελέγχει τους Τσιγγάνους από τη στιγμή που φθάνουν με το πλοίο στο νησί και να μην τους επιτρέπεται η αποβίβαση αν δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα.