Χωρίς να λείψουν τα προβλήματα και οι ζημιές, η παρατεταμένη βροχόπτωση το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, όπως και το χαλάζι που έπληξε σχεδόν όλο το νησί, δε χτύπησαν πολύ δυνατά τη Λέσβο, που άντεξε.
Χωρίς να λείψουν τα προβλήματα και οι ζημιές, η παρατεταμένη βροχόπτωση το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, όπως και το χαλάζι που έπληξε σχεδόν όλο το νησί, δε χτύπησαν πολύ δυνατά τη Λέσβο, που άντεξε. Οι καθαρισμοί χειμάρρων και ποταμών, αλλά και τα έξι φράγματα που «έπιασαν» τον Τσικνιά στην αρχή του, στα ορεινά της Πελόπης, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι βροχές δεν πλημμύρισαν Μανταμάδο και Καλλονή, όπως προηγούμενες ανάλογες θεομηνίες.
Πάντως η Καλλονή μετρά ζημιές απ' το χαλάζι που τη χτύπησε δυο φορές, προκαλώντας προβλήματα σε θερμοκήπια κι άλλες καλλιέργειες, καθώς και στους «ουρανούς» των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Κάποια άλλα αυτοκίνητα, αυτά με προορισμό το Παλαιοχώρι, από χθες το πρωί αναγκαστικά ακολουθούν απ' το Πλωμάρι τη μακρινή διαδρομή, μέσω των άλλων χωριών της επαρχίας, αφού έκλεισε ο παραλιακός δρόμος της Μελίντας λόγω καθίζησης.
Από χείμαρρο σε χείμαρρο
Οι πρώτες κρούσεις για ζημιές έφτασαν στη νομαρχία απ' τα δημοτικά διαμερίσματα Μόριας και Παναγιούδας, όπου νωρίς χθες το πρωί υπήρξε ανησυχία για το αν θα ξεχειλίσουν ξεροπόταμοι που γέμισαν νερό. «Στείλαμε συνεργείο πριν τις 9 που έλεγξε την κατάσταση, ενώ στη συνέχεια μετέβην και ο ίδιος όπου διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα στον Καλαμιάρη. Στην είσοδο της Παναγιούδας όντως υπήρχαν ξερά καλάμια και σκουπίδια που εμπόδιζαν την έξοδο του νερού προς τη θάλασσα και μόλις σταματούσε η βροχή θα πήγαινε συνεργείο μας να αποκαταστήσει το πρόβλημα», ανέφερε ο αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στον Ευεργέτουλα ποταμό, αλλά και στον παράλληλο ποταμό Βουβό, που συνήθως ξεχείλιζε. «Αν και ήταν γεμάτοι οι ποταμοί», ανέφερε ο κ. Ψαρρόπουλος, «θεωρώ ότι απέδωσαν οι καθαρισμοί του καλοκαιριού, γι' αυτό και δεν είχαμε τα προβλήματα που συνήθως δημιουργούνται με τις πρώτες βροχές.»
Νερά στην Καρύνη
Ομοίως ζημιές και πλημμύρες δεν προκάλεσε ο ποταμός Τενεγέας, σε Πηγή και Θερμή, ενώ αντιθέτως υπήρξαν προβλήματα στην περιοχή της Καρύνης, όπου το νερό πλημμύρισε το δρόμο δυσχεραίνοντας σε κάποια σημεία την κυκλοφορία.
Και σε αυτή την περιοχή προγραμματίστηκε να πάει συνεργείο της νομαρχίας μόλις σταματούσε η βροχή, προκειμένου να «κλαδέψει» δέντρα και θάμνους που δυσκόλευαν τη ροή του νερού προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα στο δρόμο προς Αγιάσο.
Μικρές ζημιές υπήρξαν και στο δρόμο προς το ΧΥΤΑ, αφού στη χωμάτινη οδό εξ αιτίας των βροχών δημιουργήθηκαν εγκάρσιες τομές σε αρκετά σημεία της, ενώ σε κάποια άλλα υπήρξαν μικρές κατολισθήσεις. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή από Λουτρά προς Χαραμίδα, όπως και σε αρκετά ακόμη σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου (π.χ. στο δρόμο από Πελόπη προς Υψηλομέτωπο, όπου έπεσαν μεγάλοι βράχοι τους οποίους και απομάκρυνε σκαπτικό μηχάνημα του δήμου Μανταμάδου).
Ζημιές απ' το χαλάζι στην Καλλονή
«Μπιμπίκια» στα Ι.Χ.
Μικρά βαθουλώματα-εξογκώματα σε όσα Ι.Χ. αυτοκίνητα ήταν εκτεθειμένα, προκάλεσε το χαλάζι στην περιοχή της Καλλονής, στην οποία προκλήθηκαν και ζημιές σε καλλιέργειες, κυρίως σε θερμοκήπια. «Θα καλέσουμε τον ΕΛΓΑ», ανέφερε ο δήμαρχος Δημήτρης Φαναραδέλλης, «για τις ζημιές που έκανε η χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες, ενώ ευτυχώς δε σημειώθηκαν πλημμύρες, αφού είχαν καθαριστεί έγκαιρα όλοι οι χείμαρροι.»
Ο κ. Φαναραδέλλης προσέθεσε πως ζημιές έπαθαν αυτοκίνητα και στο Σκαλοχώρι, μια και στην ευρύτερη περιοχή έπεσε χαλάζι, και μάλιστα σε μέγεθος καρυδιού, δυο φορές. Στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα και περίπου στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Καθίζηση πάνω απ' την παλιά χωματερή
Έκλεισε ο δρόμος προς Μελίντα
Στις 10 το πρωί χθες, κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Πλωμαρίου, Δημήτρη Βαρβαγιάννη, κι ύστερα από επιτόπια εξέταση και συνεννόηση με τις αρμόδιες νομαρχιακές τεχνικές υπηρεσίες, η Αστυνομία έκλεισε το δρόμο από Πλωμάρι προς Μελίντα και Παλαιοχώρι. Αιτία, η καθίζηση που σημειώθηκε κατά μήκος της οδού για 50 περίπου μέτρα, λίγο έξω απ' το Πλωμάρι και εκεί που παλιά βρισκόταν χωματερή.
«Στο συγκεκριμένο σημείο», ανέφερε ο κ. Βαρβαγιάννης, «πάντα υπήρχε πρόβλημα εξ αιτίας των σκουπιδιών που βρίσκονταν στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα, όσες βελτιώσεις και αν έγιναν επιφανειακά, να μην αντέχουν και να έχει πέσει η άσφαλτος. Συμπληρώναμε χώμα κατά καιρούς, αλλά με τις πρώτες βροχές έφευγε. Γι' αυτό και πρέπει να γίνει άμεσα συγκεκριμένη παρέμβαση που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Έως ότου να ανοίξει ο δρόμος, η σύνδεση του Παλαιοχωρίου θα γίνεται εναλλακτικά απ' τον άλλο δρόμο.»
Ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, μετά την ενημέρωση που είχε από το δήμαρχο, αναζήτησε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας μελέτη που εκπονείται και την αντιμετώπιση προβλημάτων ερπισμού και κατολισθήσεων στο συγκεκριμένο δρόμο. «Πολλοί δήμοι», είπε ο κ. Βαλσαμίδης, «είχαν σε ικανοποίηση αιτημάτων που μας είχαν υποβάλει, πέρα απ' την τεχνική υποστήριξη με τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό της νομαρχίας, ενισχυθεί με χρηματοδοτήσεις για έργα με τα οποία και πρόλαβαν εν τέλει τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Και για το Πλωμάρι, δίνοντας προτεραιότητα στο συγκεκριμένο τμήμα που τώρα έκλεισε, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.»
Μικρότερης έκτασης προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε άλλες περιοχές του δήμου Πλωμαρίου, ενώ ο παραλιακός δρόμος, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, λόγω των καιρικών φαινομένων γέμισε με φύκια.
Κι όμως, παραμένουν απλήρωτοι οι εργολάβοι που ολοκλήρωσαν πριν 14 μήνες έξι φράγματα στην Πελόπη!
«Πιάστηκε» ο Τσικνιάς
Το γεγονός ότι δεν πλημμύρισαν χθες το λεκανοπέδιο της Καλλονής και τα χωριά του Μανταμάδου, που πολύ συχνά σε ανάλογα καιρικά φαινόμενα πλημμύριζαν, αποδίδεται στα έξι φράγματα που έγιναν στις πηγές του Τσικνιά, έργα που «έπιασαν» τα ορμητικά νερά κι απέτρεψαν τα προβλήματα. Τραγική ειρωνεία; Τα έξι αυτά φράγματα ανάσχεσης του νερού ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν πριν 14 μήνες, στις αρχές του Οκτώβρη του 2008, αλλά οι κατασκευαστές τους παραμένουν ακόμη απλήρωτοι απ' το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε πρόγραμμα του οποίου κι είχε ενταχθεί το σωτήριο για τη Λέσβο έργο.
«Η στενοκεφαλιά στο Δημόσιο ή σε κάποιους απ' τους λειτουργούς του, είναι πολύ δύσκολο πράγμα και όντως δεν πολεμιέται», σχολίασε χθες το πρωί ο δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος απ' την «απόδοση» που είχε στα δύσκολα, στην παρατεταμένη δηλαδή βροχόπτωση, το έργο που έγινε στην περιοχή της Πελόπης, στη θέση «Κότσινα». Έργο που απέτρεψε τα νερά απ' τις κορφές του Λεπέτυμνου να ενισχύσουν τον ποταμό Τσικνιά και με ορμή τους να καταστρέψουν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους, όπως άλλες φορές.
«Αν και σε όλα τα δημοτικά μας διαμερίσματα έπεσε πάρα πολλή βροχή, ήταν ευχάριστο πως δεν είχαμε πλημμύρες πουθενά», ανέφερε ο δήμαρχος, θυμίζοντας ότι για πολλά χρόνια επεδίωκε, έχοντας ως δασικός υπάλληλος γνώση της περιοχής, να γίνουν τα φράγματα ανάσχεσης, μόνη λύση για τις πλημμύρες, όχι μόνο του Μανταμάδου αλλά και του λεκανοπεδίου Καλλονής.
«Το 2004», συνέχισε ο κ. Αποστόλου, «επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θεωρήθηκε η μελέτη που είχαμε για το έργο και δημοπρατήθηκε με χρηματοδότηση απ' τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ). Άλλαξε η κυβέρνηση, ζητήθηκε επικαιροποίηση της μελέτης για να επαναδημοπρατηθεί το έργο, κι όταν έγιναν όλα αυτά, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αρνήθηκε να τη θεωρήσει γιατί δεν είχε γίνει η μελέτη από μηχανικούς της, αλλά απ' τη Δασική Υπηρεσία. Όλα αυτά καθυστέρησαν το έργο που τελικά ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2008, ενώ στο μεταξύ το υπουργείο πήρε την πίστωση και τη διέθεσε σε άλλο έργο. Παρά τις προσπάθειές μας, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που έκανε η εργοληπτική εταιρεία - οι "Αφοί Ταμβακέλλη" - για να τελειώσουν σύντομα το έργο, απ' τα 311.000 ευρώ ακόμη έχουν πάρει μόνο τις 85.000.»
Ο δήμαρχος ήδη έχει ζητήσει απ' τη νέα γενική γραμματέα να υπάρξει συνέχεια των φραγμάτων ανάσχεσης και με καινούργιες ανάλογες παρεμβάσεις, ώστε να γίνει συνολικά η αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημειωτέον, όπως τόνισε ο δήμαρχος, επειδή τέτοια έργα δεν είναι βιτρίνας, δεν είναι πάντα πρώτης προτεραιότητας, αν και ο ίδιος επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γλυτώσει η Λέσβος απ' τις πλημμύρες.