Ευθέως ζητά ο Γιάννης Γιαννέλλης να απαντήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές των τεσσάρων νομών της Κρήτης, αν με τη στάση τους παρεμποδίζουν την ίδρυση του Εφετείου στη Μυτιλήνη.
Ευθέως ζητά ο Γιάννης Γιαννέλλης να απαντήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές των τεσσάρων νομών της Κρήτης, αν με τη στάση τους παρεμποδίζουν την ίδρυση του Εφετείου στη Μυτιλήνη. Με αυτή την εξόχως πολιτική στάση ο βουλευτής Λέσβου προσπαθεί να βάλει τέλος στην παραπολιτική πρακτική, σύμφωνα με την οποία φέρονται οι Κρητικοί βουλευτές «παρασκηνιακώς» να απειλούν ότι θα ταράξουν την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία εάν ιδρυθεί οποιοδήποτε νέο εφετείο στη χώρα. Κι όλα αυτά παρ’ ότι το Εφετείο της Μυτιλήνης ουδεμία σχέση έχει με το ή τα Εφετεία της Κρήτης.
Αιτία για όλα αυτά είναι η γνωστή κόντρα Χανιωτών και Ηρακλειωτών, καθώς οι πρώτοι, μεταξύ των οποίων και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., δε θέλουν να γίνει δεύτερο εφετείο στην Κρήτη, αυτό στο Ηράκλειο, για να μη χάσουν τα Χανιά το «μονοπώλιο» στην απονομή δικαιοσύνης σ’ ολάκερο το νησί.
Ο Γιάννης Γιαννέλλης, όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών στο «Ε» ότι θα έκανε, απέστειλε χθες προς όλους τους βουλευτές Νέας Δημοκρατίας των νομών της Κρήτης επιστολή, την οποία κοινοποίησε προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια, και το γενικό γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., Γιάννη Τραγάκη. Η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλους τους βουλευτές και των πέντε κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου. Ειδικότερα η επιστολή απευθύνεται στους βουλευτές του νομού Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιάννη, Ελευθέριο Αυγενάκη, Κωνσταντίνο Μπαντουβά, του νομού Χανίων Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Μανούσο - Κωνσταντίνο Βολουδάκη, Στυλιανό Νικηφοράκη, του νομού Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη και του νομού Λασιθίου Ιωάννη Πλακιωτάκη, στους οποίους και υπενθυμίζει εν συντομία ο βουλευτής Λέσβου την κυβερνητική δέσμευση της Ν.Δ. για την ίδρυση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, με έδρα την πόλη της Μυτιλήνης.
Κουρελιάζεται το Σύνταγμα…
Με γλαφυρό τρόπο ο κ. Γιαννέλλης εξηγεί στους συναδέλφους του ότι το δίκαιο και πάγιο αίτημα των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου υποβάλλεται διαρκώς προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις από την απελευθέρωση του 1912, αφού τότε τα νησιά δεν υπήγοντο στο δικαιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας. «Δυστυχώς - σημειώνει στην ίδια επιστολή του - εισήλθαμε στον 21ο αιώνα και η Δικαιοσύνη απονέμεται στον τόπο μου με όρους και συνθήκες του 19ου αιώνα, δεδομένου ότι, για να απολαύει ο συντοπίτης μου του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας, χρειάζεται να πραγματοποιήσει τον περίπλου του Αιγαίου.»
«Από τη Λήμνο στη Λέσβο και από τη Χίο στον Πειραιά και στη Σύρο πνίγεται το δίκιο του στο φουρτουνιασμένο Αιγαίο», επισημαίνει ο βουλευτής, λέγοντας ότι πριν ακόμα ξεκινήσει ο διάδικος με την κουστωδία των μαρτύρων και δικηγόρων το περιπετειώδες ταξίδι του από το Βόρειο στο Νότιο Αιγαίο, για να διεκδικήσει το δίκιο του, έχει απολέσει οικονομικά την υπόθεση. «Για μας - λέει σε άλλο σημείο ο κ. Γιαννέλλης - η Δικαιοσύνη είναι πανάκριβη και το Άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των δικαιωμάτων των πολιτών κουρελιάζεται.»
Κρητική… παρέμβαση
Στην ίδια επιστολή του ο βουλευτής, που εδώ και δυο μήνες έχει «σηκώσει» με δυναμικό τρόπο το όλο θέμα διατυπώνοντας έως και έμμεση προειδοποίηση ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, σημειώνει πως τοπικά στη Λέσβο είναι διάχυτη η άποψη ότι κυβερνητικοί υπουργοί και βουλευτές της Κρήτης, που έχουν αντίστοιχα ή αντίθετα αιτήματα, «μπλοκάρουν ποικιλοτρόπως τη δημοσίευση του έτοιμου Προεδρικού Διατάγματος, γιατί το συνδυάζουν με τη δική μας περίπτωση, ενώ στην ουσία τα τυχόν σχετικά προβλήματα της Κρήτης είναι παντελώς ανόμοια και ασύνδετα! Αρνούμαι να πιστέψω στη φήμη αυτή!», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιαννέλλης δηλώνει ομοίως ότι αρνείται να πιστέψει πως συνάδελφοι, με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες και στηρίζει την ίδια κυβέρνηση, στέκονται εμπόδιο στην ικανοποίηση ενός απόλυτα δίκαιου αιτήματος «αδελφών νησιών», που ανήκουν σε εντελώς ξεχωριστές εδαφικές περιφέρειες και που τα τυχόν όμοια ή αντίθετα αιτήματά τους στερούνται οποιασδήποτε σχέσης και αλληλοεπιρροής.
Η κατσίκα του γείτονα…
«Αρνούμαι να πιστέψω πως η κρητική αξιοπρέπεια και λεβεντιά προβάλλει την προφανώς αβάσιμη απαίτηση να μην ικανοποιηθεί το δικό μας αίτημα αν δεν ικανοποιηθεί κάποιο αντίστοιχο δικό τους. Τη θεωρία δηλαδή του γείτονα “να μη δει άσπρη μέρα αυτός αν δεν δω κι εγώ”. Αρνούμαι να πιστέψω ότι τη διαμάχη Ηρακλείου και Χανίων, για την υπόθεση ίδρυσης ή μη δεύτερου εφετείου στην Κρήτη, την πληρώνει ο τόπος μου», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννέλλης, ζητώντας στο τέλος της επιστολής του, σε πρώτο πρόσωπο, να έχει την ντόμπρα απάντηση του κάθε βουλευτή ξεχωριστά ότι «πράγματι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ώστε να τη μεταφέρω στους συμπολίτες μου που ζουν αρμονικά με τους εκατοντάδες Κρητικούς στα δικά μας νησιά».
Η αποσύνδεση του όποιου κρητικού προβλήματος από το αίτημα της Λέσβου, όπως δηλώνει ο κ. Γιαννέλλης επιδιώκοντας τη συμπαράσταση των συναδέλφων του Κρητικών, «θα βοηθήσει - όπως λέει - τον αγώνα μας, που δε θα τελειώσει αν η κυβερνητική δέσμευση δεν υλοποιηθεί».