Δίκτυο περίθαλψης για τους απόρους

01/07/2012 - 05:56
Πρωτοβουλία δημιουργίας δικτύου παροχής ιατρικής περίθαλψης σε απόρους ανέλαβε ο Δήμος Λέσβου. Την πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια ξεκίνησε η δημοτική σύμβουλος Αναστασία Αντωνέλλη.
Πρωτοβουλία δημιουργίας δικτύου παροχής ιατρικής περίθαλψης σε απόρους ανέλαβε ο Δήμος Λέσβου. Την πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια ξεκίνησε η δημοτική σύμβουλος, προτεινόμενη για την προεδρία στο υπό ίδρυση Νομικό Πρόσωπο «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης», Αναστασία Αντωνέλλη. Ήδη εξεδήλωσαν ενδιαφέρον αρκετοί ιδιώτες γιατροί της Μυτιλήνης που θέλησαν να στηρίξουν ως εθελοντές αυτή την προσπάθεια. Θετικός, αλλά με προβληματισμό για τον τρόπο οργάνωσης της πρωτοβουλίας αυτής, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

«Πιστεύω ότι ως κοινωνία είμαστε ώριμοι για ν’ ανοίξουμε, να πλησιάσουμε και να βοηθήσουμε το διπλανό μας και να πάψουμε να ζούμε ο καθένας στο δικό του ατομιστικό παράδεισο», λέει μιλώντας στο «Ε» η δημοτική σύμβουλος κ. Αντώνελλη.
Ήδη, μετά από προφορική επικοινωνία της κ. Αντωνέλλη, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, 10 από τους οποίους δήλωσαν συμμετοχή στην προσπάθεια.

Ποιοι συμμετέχουν
Οι γιατροί που μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή, είναι οι ακόλουθοι και προσφέρουν τις κάτωθι υπηρεσίες:
- Αμπατζής Πολύδωρος - ακτινολόγος, τρεις υπέρηχοι και τρεις ακτινογραφίες την εβδομάδα, καθώς επίσης και μια αξονική τομογραφία το μήνα.
- Βαμβαράπη Μαρία - μικροβιολόγος, δυο εξετάσεις σακχάρου, ουρίας, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων την εβδομάδα.
- Δόλκας Γεώργιος - παθολόγος, δέκα επισκέψεις την εβδομάδα.
- Καραχάλια Μαρία - οδοντίατρος, δύο σφραγίσματα ανά 15θήμερο.
- Κούσκος Γεώργιος - καρδιολόγος, πέντε επισκέψεις την εβδομάδα.
- Μουτζούρης Βασίλης - ουρολόγος, πέντε επισκέψεις την εβδομάδα.
- Παλαιολόγος Γεώργιος - δερματολόγος αφροδισιολόγος, 10 επισκέψεις την εβδομάδα
- Ρομπόρα Αγγελική - γυναικολόγος, πέντε επισκέψεις την εβδομάδα.
- Τσιράκης Παναγιώτης - καρδιολόγος, δύο επισκέψεις την εβδομάδα.
- Τακτικού Βασιλική - ψυχίατρος, δύο επισκέψεις την εβδομάδα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος
Τη στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής από τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου έχει ζητήσει με επιστολή της η δημοτική σύμβουλος κ. Αντωνέλλη. Συγκεκριμένα, πρότεινε στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου να ζητήσει από τα μέλη του να συμμετάσχουν εθελοντικά, ανάλογα με τις δυνατότητες και το χρόνο τους, και να διαθέσουν έναν αριθμό δωρεάν επισκέψεων την εβδομάδα για τους απόρους. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο τρόπος, η ευθύνη και οργάνωση της διάθεσης των επισκέψεων αυτών θα είναι του Δήμου και ουδόλως θα επιβαρύνει τους γιατρούς που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Χρήστος Θεοδώρου, μιλώντας στο «Ε» χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία, πλην όμως επεσήμανε ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα οργάνωσης, που θα πρέπει να ρυθμιστούν για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. «Θα φέρω το θέμα αυτό σε συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου για να παρθεί απόφαση, όμως θεωρώ ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να τακτοποιηθούν προηγουμένως. Για παράδειγμα, οι γιατροί που θα εξετάζουν τους ασθενείς, πώς θα τους γράφουν τα φάρμακα; Δε θα πρέπει μετά να έρθουν ξανά στο Νοσοκομείο όπως γίνεται τώρα; Και πώς θα κατοχυρωθούν οι γιατροί ώστε σε έναν έλεγχο να μη βρεθούν υπόλογοι επειδή δεν έδωσαν απόδειξη; Σίγουρα είναι μια σωστή πρωτοβουλία, αν δεν οργανωθεί όμως σωστά, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα», κατέληξε.


Πρωτοποριακή δομή ιατρικής φροντίδας για άπορους πολίτες του Δήμου Λέσβου, από τη δημοτική σύμβουλο Αναστασία Αντωνέλλη

Η διαδικασία
Στους γιατρούς που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην προσπάθεια, θα μπορούν να απευθύνονται πολίτες που είναι κάτοχοι βιβλιαρίου απορίας και θα κλείνουν ραντεβού για να εξεταστούν δωρεάν. Μέχρι να συσταθεί το Νομικό Πρόσωπο και να δημιουργηθούν γραφεία, προσωρινά οι πολίτες που θέλουν να εξεταστούν δωρεάν από τους γιατρούς θα πρέπει κάθε Τρίτη και Πέμπτη να πηγαίνουν με την ταυτότητα και το βιβλιάριο απορίας τους στο πολιτικό γραφείο του δημάρχου, Δ. Βουνάτσου (Φιλελλήνων 2, στη Μυτιλήνη) από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, για την προμήθεια ειδικών κουπονιών για την εξέτασή τους. Το κουπόνι θ’ αναφέρει το όνομά τους και το όνομα του γιατρού που θα τους εξετάσει.
«Σκοπός αυτής της προσπάθειας δεν είναι να υποκαταστήσουμε το κοινωνικό κράτος που βλέπουμε γύρω μας να καταρρέει, αλλά ν’ ανακουφίσουμε τον πόνο κάποιων συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ιδιώτη γιατρό», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αντώνέλλη.
Όσοι γιατροί επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22510 27320 και 6945-901281, στην κ. Αντωνέλλη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey