Ξενώνας για θύματα οικογενειακής βίας

01/07/2012 - 05:56
Για πρώτη φορά ο Δήμος Λέσβου φιλοδοξεί να παρέμβει ουσιαστικά στο ζήτημα της ενδοοικονογενειακής βίας και να δημιουργήσει ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στη Μυτιλήνη.
Πρόταση του Δήμου Λέσβου για δημιουργία ξενώνα θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Η ενδοοικονογενειακή βία με θύματα γυναίκες έχει απασχολήσει επανειλημμένως κοινωνικές υπηρεσίες στη Λέσβο. Αρκετές είναι οι καταγγελίες που φθάνουν κάθε τόσο στην Αστυνομία, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα μένει μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, αφού οι γυναίκες διστάζουν να καταγγείλουν περιστατικά και απλά υπομένουν τις συνθήκες κακοποίησης (οποιασδήποτε μορφής) μέσα στο σπίτι. Η δημιουργία ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες στη Μυτιλήνη είναι μια ανάγκη που από καιρό έχει διαπιστωθεί. Είχε μάλιστα ξεκινήσει μια προσπάθεια από το Σύλλογο Υποστήριξης Θυμάτων Ενδοοικογειακής Βίας «Άπολις», που είχε δημιουργηθεί, αλλά σταμάτησε πολύ γρήγορα. Για πρώτη φορά ο Δήμος Λέσβου φιλοδοξεί τώρα να παρέμβει ουσιαστικά στο ζήτημα αυτό και στο πλαίσιο χρηματοδοτικού προγράμματος να δημιουργήσει ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στη Μυτιλήνη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, η πρόεδρος του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, θα προτείνει την ένταξη του Δήμου Λέσβου σε πρόγραμμα για τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων βίας κατά γυναικών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με κονδύλια τού ΕΣΠΑ και υλοποιείται σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και εφόσον δοθεί έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί η πρόταση του Δήμου Λέσβου για ένταξή του στη λίστα των δικαιούχων του προγράμματος.
Το πρόγραμμα καλύπτει εξ ολοκλήρου όλες τις δαπάνες για ενοικίαση, εξοπλισμό και στελέχωση του ξενώνα, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός λειτουργίας του είναι 700.000 ευρώ.
«Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη Λέσβο. Το πρόβλημα δε βλέπει ούτε οικονομική κατάσταση ούτε μόρφωση, είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας και πλήττει κυρίως τις άνεργες γυναίκες ηλικίας 40 με 55 ετών. Η οικονομική κρίση με τα προβλήματα που δημιουργεί στις οικογένειες, εντείνει τέτοιου είδους περιστατικά. Οι γυναίκες ντρέπονται να μιλήσουν, διστάζουν να το καταγγείλουν στην Αστυνομία. Μια τέτοια δομή θα μπορεί να παρέχει στέγη και πλήρη υποστήριξη στις γυναίκες και στα παιδιά τους», λέει μιλώντας στο «Ε» η κ. Αντωνέλλη.
Υπάρχει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Δήμος να προτείνει την αξιοποίηση και ιδιόκτητων κτηρίων για τις ανάγκες του ξενώνα. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο ετών και καλείται βέβαια ο Δήμος ν’ αναζητήσει λύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του και την κάλυψη των μισθοδοσίας του προσωπικού. «Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε για το Δήμο μας. Από εκεί και πέρα, εφόσον μας εντάξουν στο πρόγραμμα, είναι χρέος μας ν’ αναζητήσουμε τρόπους σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς ώστε η δομή αυτή να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τη λήξη του προγράμματος, και να παρέχει τις υπηρεσίες της στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας», λέει η κ. Αντώνελλη.

Τα στοιχεία της Αστυνομίας
Στη Λέσβο από τις αρχές τού 2011 μέχρι και σήμερα έχουν καταγγελθεί 10 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες, αλλά και δυο περιστατικά με θύματα άνδρες. Όπως αναφέρεται, με τον όρο της ενδοοικογενειακής βίας περιγράφεται όχι μόνο η σωματική, αλλά και η ψυχολογική βία. Στο πλαίσιο αυτό, η «απειλή» θεωρείται ενδοοικογενειακή βία και υπάρχουν περιστατικά και ανδρών που καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα αυτής από τις συζύγους τους. Τα περιστατικά, βέβαια, αυτά είναι σπάνια σε σχέση με το συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών γυναικών, πολλές από τις οποίες συχνά καταλήγουν στο Νοσοκομείο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey