Ξεκίνησε επίσημα χθες το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με βραβεύσεις εκτός άλλων και του Μυτιληνιού χημικού Απόστολου Γρημάνη, το 7ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Μέρες Αναλυτικής Χημείας στο Αιγαίο»,
Ξεκίνησε επίσημα χθες το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με βραβεύσεις εκτός άλλων και του Μυτιληνιού χημικού Απόστολου Γρημάνη, το 7ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Μέρες Αναλυτικής Χημείας στο Αιγαίο», που διοργανώνουν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Το Συνέδριο, που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, παρακολουθούν περίπου 300 επιστήμονες από τις ΗΠΑ έως τη Νότια Κορέα και από την Ιρλανδία έως τη Λιβύη και τη Σαουδική Αραβία.
Πρόκειται για το έβδομο μιας σειράς συνεδρίων που, έχοντας κοινό όνομα και ως κοινό τόπο διοργάνωσης το Αιγαίο, στοχεύουν στην ανταλλαγή γνώσεων πάνω στην επιστήμη της Χημείας, αλλά και στην καλλιέργεια των ανθρώπινων σχέσεων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα των συνέδρων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές όπως: Παρουσίαση νέων τάσεων και εξελίξεων στην Αναλυτική Χημεία, Συζήτηση νέων εφαρμογών στην ανάλυση τροφίμων, στην περιβαλλοντική και βιομηχανική ανάλυση με έμφαση σε θέματα διασφάλισης ποιότητας, Προώθηση και βράβευση του έργου νέων επιστημόνων, Τιμητικές βραβεύσεις επιφανών επιστημόνων του χώρου και Ανταλλαγή ιδεών και προώθηση συνεργασιών για κοινά ερευνητικά προγράμματα.
Ήδη, κατά τη χθεσινή επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τιμητικές βραβεύσεις πέντε επιστημόνων, Ελλήνων και μη, για την προσφορά τους στην επιστήμη της Αναλυτικής Χημείας. Επίσης, στο πλαίσιο της έμφασης που δίνεται στην κοινωνικοποίηση των συνέδρων κατά τη διαμονή τους στη Λέσβο, προβλέπονται και επισκέψεις σε διάφορα μέρη του νησιού, περιηγήσεις στην πόλη της Μυτιλήνης και τα αξιοθέατά της, αλλά και γεύμα με τοπικές γεύσεις.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται, άλλωστε, με τη συμβολή της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την αρωγή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, το δήμο Μυτιλήνης και το δήμο Γέρας, ενώ θερμά ευχαριστεί η οργανωτική επιτροπή τις επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων της Λέσβου και της Λήμνου για τη συνεισφορά τους.
Βραβεύτηκε ένας «δικός μας» χημικός
Ο Μυτιληνιός χημικός Απόστολος Γρημάνης ήταν ανάμεσα στους πέντε Έλληνες και μη επιστήμονες, που βραβεύτηκαν για το έργο τους χθες το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Αναλυτικής Χημείας.
Ο Απόστολος Γρημάνης, που στο παρελθόν έχει βραβευτεί και από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, εργάστηκε πρώτα στο πυριτιδοποιείο του Μποδοσάκη και κατόπιν, αφού, ειδικεύτηκε στη Ραδιοχημεία και την Ανάλυση με Νετρονική Ενεργοποίηση, στο Πυρηνικό Κέντρο των ΗΠΑ (Oak Ridge TN). Για 32 χρόνια, μέχρι και το 1994, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, υπήρξε ερευνητής και διευθυντής του Ραδιοαναλυτικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του δημοσίευσε σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά πάνω από 150 επιστημονικές εργασίες, ενώ εκπροσώπησε τη χώρα πολλές φορές σε διεθνείς επιστημονικές επιτροπές και έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές. Έχει μελετήσει δείγματα της Σελήνης, καθώς και το νερό του Καματερού, ενώ έχει βρεθεί στην Αμερική και ως καλεσμένος πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Υπήρξε, επιπλέον, υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο «Hevesy» το 1987 και το 1988, ενώ έχει τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Στην επαγγελματική του διαδρομή συνεργάτης του και σύντροφός του ήταν η σύζυγός του Μαρία Βασιλάκη - Γρημάνη, ηλεκτρονικός στο «Δημόκριτο».
Ο ίδιος, χθες το πρωί, ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Συνεδρίου για τη βράβευση που του έγινε, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και ένα σχόλιο για τον τουρισμό της Λέσβου, που συσχέτισε με τις πολλές ημέρες ηλιοφάνειας που έχει το νησί.
Μιλώντας στο «Ε», ο Μυτιληνιός χημικός δήλωσε για τη χθεσινή τιμητική του βράβευση:
«Ο λόγος που έκανα τη δουλειά που έκανα, ήταν γιατί ήθελα να μπορέσω να προσδιορίσω ορισμένα στοιχεία που σήμερα εξακολουθούν να είναι ενδιαφέροντα. Όσο ήμουν στο εξωτερικό ένιωθα πολύ καλά και χαιρόμουν που ήμουν Έλληνας και ειδικά από τη Λέσβο. Είναι μεγάλη τιμή για μένα το ότι με βράβευσαν σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ και ευχαριστώ τους διοργανωτές.»