Ξεκινά επένδυση 1,8 δισ. ευρώ

01/07/2012 - 05:56
Έξι χρόνια μετά την πρώτη ανακοίνωση απ’ τον τότε πρόεδρο του ομίλου, Χρήστο Ρόκα, στη Μυτιλήνη, ο σχεδιασμός για την ενεργειακή επένδυση-μαμούθ στο Βόρειο Αιγαίο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Ο όμιλος Ρόκα κατέθεσε δικαιολογητικά αδειοδότησης 353 ανεμογεννητριών σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και διασύνδεση με Λάρυμνα

Έξι χρόνια μετά την πρώτη ανακοίνωση απ’ τον τότε πρόεδρο του ομίλου, Χρήστο Ρόκα, στη Μυτιλήνη, ο σχεδιασμός για την ενεργειακή επένδυση-μαμούθ στο Βόρειο Αιγαίο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Πριν λίγες μέρες, ο όμιλος, μέλος του ομίλου Iberdrola, κατέθεσε τα δικαιολογητικά προκειμένου να πάρει την περιβαλλοντική άδεια για τη μεγαλύτερη για τα τοπικά δεδομένα επένδυση, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, που αφορά στην παραγωγή ενέργειας 706 μεγαβάτ από 353 ανεμογεννήτριες σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο. Σε «αντιστάθμισμα» της παραγωγής και προκειμένου να μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την τεράστια ισχύ, ο όμιλος θα διασυνδέσει τα τρία νησιά με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα.

Πέρυσι το Μάρτιο, στελέχη του ομίλου Ρόκα βρέθηκαν στη γειτονική Χίο προκειμένου να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για τη μεγάλη επένδυση που σχεδιάζει εδώ και χρόνια η εταιρεία στο βόρειο Αιγαίο. Λίγους μήνες αργότερα, ολοκληρώθηκε η μελέτη που εκπονούσε ο όμιλος για την παραγωγή με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο, 706 μεγαβάτ ενέργειας, αλλά και διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Δυο χρόνια πριν είχε ληφθεί η απόφαση «περιορισμού» της επένδυσης-μαμούθ στο μισό περίπου απ’ τον αρχικό σχεδιασμό, με στόχο να περιοριστούν και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που δήλωναν αντίθετες στην εγκατάσταση τόσο πολλών ανεμογεννητριών (αρχικά 1.246 μεγαβάτ).

21 φορείς γνωμοδοτούν
Ο υπεύθυνος Αιολικών Πάρκων του ομίλου, Δημήτρης Χριστοφοράτος, χθες το μεσημέρι επιβεβαίωσε στο «Ε» ότι πράγματι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και πριν λίγες μέρες υποβλήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της επένδυσης. Ο κ. Χριστοφοράτος εκτιμά πως η όλη διαδικασία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, αφού θα πρέπει να προηγηθεί πριν την τελική έγκριση η γνωμοδότηση συνολικά 21 φορέων, μεταξύ των οποίων και οι Δήμοι Λέσβου, Λήμνου και Χίου.
Απ’ την εταιρεία, στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, καθώς και ανακοινώσεις για την ευρεία πληροφόρηση των πολιτών σε σχέση με την επένδυση.

278 σε Λέσβο - Λήμνο

Σύμφωνα με τα βασικά μεγέθη της επένδυσης που μας περιέγραψε ο κ. Χριστοφοράτος, προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 353 ανεμογεννήτριες ισχύος δύο μεγαβάτ η καθεμία. Αποφεύγεται δηλαδή η χρήση μικρότερων ανεμογεννητριών, προκειμένου να περιοριστεί ει δυνατόν ο αριθμός τους.
Μετά τις μελέτες που επί σειρά ετών εκπονήθηκαν, η κατανομή των ανεμογεννητριών είναι: 153 στη Λέσβο, 125 στη Λήμνο και 75 στη Χίο, νησί στο οποίο εξ αρχής εκδηλώθηκαν και οι περισσότερες αντιδράσεις για την αποτροπή του φαινομένου «σκαντζόχοιρος».
Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο πέντε και πλέον ΕΣΠΑ για το Βόρειο Αιγαίο, κι αφορά στην κατασκευή και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών καθώς και στο υποθαλάσσιο δίκτυο το οποίο θα ενώνει ενεργειακά τα τρία νησιά με τον ηπειρωτικό κορμό - στην περιοχή της Λάρυμνας Φθιώτιδας, απέναντι απ’ το βόρειο Ευβοϊκό - και με το διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.
Όπως είχε ανακοινωθεί ήδη απ’ το 2009, τέτοια μεγάλα ενεργειακά έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είχαν χαρακτηριστεί ως άμεσης προτεραιότητας για τη χώρα, αφού θα διευκόλυναν κατά πολύ την επίτευξη του στόχου για τις ΑΠΕ.
Τα πάρκα που θα δημιουργηθούν στα τρία νησιά θα κυμαίνονται ενεργειακά μεταξύ 14 και 40 μεγαβάτ, θα έχει δηλαδή από επτά έως 20 ανεμογεννήτριες το καθένα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey