Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πρόβλημα των αδέσποτων στη Μυτιλήνη, τους φοιτητές και τα ζώα και τη σημασία της στείρωσης διαβάσαμε στην εφημερίδα «Aegean University Press».
Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πρόβλημα των αδέσποτων στη Μυτιλήνη, τους φοιτητές και τα ζώα και τη σημασία της στείρωσης διαβάσαμε στην εφημερίδα «Aegean University Press».
Το άρθρο υπογράφει η Μαριτίνα Πριοβόλου, φοιτήτρια Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αναδημοσιεύουμε ένα μέρος απ’ αυτό.
«Στη Μυτιλήνη, τα αδέσποτα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρείς στους δρόμους καθώς κυκλοφορείς. Δυστυχώς, πρόσφατα, η Λέσβος βραβεύτηκε ως ο χειρότερος νομός για την εγκατάλειψη και την αδιαφορία που επιδεικνύει προς τα αδέσποτα ζώα. Όμως υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα αυτό! Ας δούμε πώς μπορούμε να σταματήσουμε τη συνεχόμενη αύξηση των αδέσποτων…
Σπουδάζω, επιτέλους μένω μόνη/-ος μου και θέλω να πάρω ένα σκυλάκι ή γατάκι, έχω όμως σκεφτεί όλες τις παραμέτρους; Μπορεί τώρα που είναι μικρό να είναι αξιολάτρευτο, όμως δε θα μείνει για πάντα έτσι!
- Τα κουταβάκια μέσα σε ένα χρόνο γίνονται σκύλοι από 10 έως και 30 κιλά.
- Έχω τη δυνατότητα να αντεπεξέλθω οικονομικά στη φροντίδα του (τροφή, εμβόλια, στείρωση);
- Έχω ρωτήσει το σπιτονοικοκύρη μου αν επιτρέπει ζώο στο διαμέρισμα ή όταν το ανακαλύψει θα με αναγκάσει να το διώξω;
- Τι θα γίνει στις διακοπές; Έχω τη συγκατάθεση των γονιών μου να το πάρω μαζί;
- Αν θέλω κάποια συγκεκριμένη ράτσα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσω πως δεν είναι «αξεσουάρ εμφάνισης», αλλά ένα πλάσμα που έχει την ανάγκη μου.
- Όταν τελειώσω τις σπουδές μου, τι θα γίνει; Ένα ζωάκι δεν είναι συντροφιά μόνο για τα φοιτητικά μας χρόνια. αλλά για τουλάχιστον 15 - 18 χρόνια.
Αφού αποκτήσω ένα κατοικίδιο είναι ευθύνη μου, όταν φτάσει στην ηλικία των έξι μηνών περίπου, να το στειρώσω. Γιατί; Για να σταματήσει η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων που πεθαίνουν καθημερινά από αυτοκίνητα, φόλες, αρρώστιες, πείνα. Ακόμα και αν καταφέρω να δώσω τα μικρά που θα γεννηθούν (που, πιστέψτε με, είναι πολύ δύσκολο!) τότε θα έχουν πάρει τη θέση κάποιου άλλου πλάσματος που περιμένει στο δρόμο να βρει ένα σπίτι.
Απίθανοι αριθμοί
Έχετε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει το ζευγάρωμα δύο μόνο γατιών; Για να δούμε! Μία γάτα που αναπαράγεται ανεξέλεγκτα από την ηλικία των πέντε μηνών, κάνει μέχρι τέσσερις γέννες το χρόνο. Μέσα σε πέντε χρόνια έχει φέρει στη ζωή πάνω από 20.000 γατάκια, ενώ σε επτά χρόνια αυτός ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000. Κάποια από αυτά θα πεθάνουν από αυτοκίνητα, άλλα από φόλα και τα υπόλοιπα θα ζήσουν υπό άθλιες συνθήκες, με μέσο όρο ζωής το πολύ τρία χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους! Ένα ζευγάρι σκύλων σε επτά χρόνια γίνονται 67.000.
Τα ανεξέλεγκτα ζευγαρώματα εγκυμονούν πολλούς κινδύνους [σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα (σκύλοι), AIDS γάτας (FIV), ιογενής λευχαιμία (FELV), λοιμώδης περιτονίτιδα, πυομήτρα, καρκίνος μαστών/μήτρας για τα θηλυκά και καρκίνος του προστάτη και γεννητικών οργάνων για τα αρσενικά]. Ακόμα το σκέφτεστε; Η στείρωση αποτελεί πράξη αγάπης και ευθύνης.»