Το Πάσχα ο «Καποδίστριας ΙΙ»

01/07/2012 - 05:56
Η καταγωγή του υπουργού Εσωτερικών απ’ τις Κυκλάδες φέρνει σε πλεονεκτική θέση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση για τις εξελίξεις σε σχέση με τη διοικητική μεταρρύθμιση, τις νησιωτικές ΤΕΔΚ.
Η καταγωγή του υπουργού Εσωτερικών απ’ τις Κυκλάδες φέρνει σε πλεονεκτική θέση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση για τις εξελίξεις σε σχέση με τη διοικητική μεταρρύθμιση, τις νησιωτικές ΤΕΔΚ. Στην τελευταία συνάντηση των οποίων, την Παρασκευή το μεσημέρι στην Αθήνα, περίπου οριστικοποιήθηκε η πληροφορία πως το Πάσχα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον «Καποδίστρια ΙΙ», το οποίο και θα καθορίσει με ποιο χάρτη θα γίνουν οι εκλογές του Νοεμβρίου για τους δήμους και τις περιφέρειες.

Σε μια ιδιαίτερα πλούσια από άποψη ειδήσεων συνάντηση, οι εκπρόσωποι των νησιωτικών ΤΕΔΚ των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων συμφώνησαν να στηρίξουν τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και να επιμείνουν, όπως τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, «στη διεκδίκηση των οικονομικών οφελών που έθεταν απ’ την αρχή του διαλόγου για τον “Καποδίστρια ΙΙ”».

Αισιόδοξο κλίμα

Όπως μας μετέφερε ο κ. Ζαμτράκης απ’ την τρίωρης περίπου διάρκειας συνάντηση των νησιωτικών ΤΕΔΚ, στην οποία και συμμετείχαν πολλοί Κυκλαδίτες μια και προηγήθηκε συνάντησή τους στον ίδιο χώρο, υπήρχε ένα έντονα αισιόδοξο κλίμα σε σχέση με τα νησιά και τα ζητήματα που τα αφορούν. Κι αυτό γιατί ο υπουργός Εσωτερικών, τέως δήμαρχος Πάρου, Γιάννης Ραγκούσης, αναμένεται να στηρίξει την αυτοδιοίκηση των Κυκλάδων, τους μέχρι πρότινος συναδέλφους του.
«Για εμάς», επεσήμανε ο κ. Ζαμτράκης, «δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το καινούργιο κλίμα πρέπει να διέπει και τα θέματα του Βορείου Αιγαίου, μια και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα αφορά όλα τα νησιά αυτή η ειδική μεταχείριση που προσδοκούν οι Κυκλαδίτες. Επιπλέον, τολμώ να πω ότι χρειάζεται ξεχωριστή προσοχή σε σχέση με τον “Καποδίστρια ΙΙ” και τα οικονομικά του θέματα, διότι λόγω των σχέσεων με τον υπουργό, υπάρχει ο κίνδυνος οι πάντα διεκδικητικοί Κυκλαδίτες να επιδείξουν υποχωρητικότητα και να μην πιέσουν για κονδύλια.»
Ο κ. Ζαμτράκης κατά την ίδια συνάντηση άκουσε απ’ τους συμπατριώτες της τα καλύτερα διαπιστευτήρια για τη νέα γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Σοφία Θεολογίτου, με την οποία και επικοινώνησε τηλεφωνικώς για να την καλωσορίσει και να της ευχηθεί καλή θητεία. Άλλωστε, λόγω και της διοικητικής μεταρρύθμισης, αναμένεται να υπάρξει όλο το επόμενο διάστημα στενή συνεργασία των αυτοδιοικητικών με την αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την Περιφέρεια.

Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που κατέθεσαν οι Κυκλαδίτες, έως τις 10 Ιανουαρίου 2010 η κυβέρνηση διά του κ. Ραγκούση θα έχει δημοσιοποιήσει το προσχέδιο νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί απ’ τις 18 έως και τις 20 Ιανουαρίου στην Αθήνα, θα γίνει συζήτηση επί των θεσμικών και οικονομικών προτάσεων της κυβέρνησης, ενώ αμέσως μετά το συνέδριο θα κληθούν οι ΤΕΔΚ να καταθέσουν τις γεωγραφικές τους προτάσεις. Δηλαδή το πώς προτείνουν να γίνουν οι συνενώσεις στην περιοχή τους. «Εκτιμώ», ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης, «πως δε θα υπάρξει ιδιαίτερη ανοχή κι όποιος δεν καταθέσει πρόταση θα κληθεί να εφαρμόσει το σχεδιασμό που θα γίνει κεντρικά, βάσει του οποίου διαφαίνεται πως δε θα υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων σε νησιά όπως η Λέσβος, ενώ για μικρότερα νησιά προβλέπεται κάθε νησί να γίνει ένας δήμος.»
Όλη αυτή η διαδικασία διαλόγου θα ολοκληρωθεί τέλη Γενάρη κι έτσι έως το Πάσχα θα ψηφιστεί ο νόμος, με τον οποίο και θα διενεργηθούν οι εκλογές το Νοέμβριο.

Εκτός… η Κρήτη

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι νησιωτικές ΤΕΔΚ και θα ανακοινωθεί μάλλον την προσεχή Πέμπτη, τονίζεται η ομόφωνη πρότασή τους να παραμείνουν οι διοικητικές περιφέρειες της χώρας ως έχουν. Οπότε τα σενάρια που ήθελαν είτε όλο το Αιγαίο να γίνεται μία Περιφέρεια με έδρα τη Ρόδο, είτε να «προσαρτάται» το Βόρειο Αιγαίο με τη Θράκη, βρίσκουν αντίθετους τους αυτοδιοικητικούς του Αιγαίου.
Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του Νησιωτικού Παρατηρητηρίου, για το οποίο προτάθηκε να ζητηθεί η συμμετοχή και των νησιών του Ιονίου Πελάγους, ώστε το Παρατηρητήριο να αφορά σ’ όλα τα νησιά, πλην της Κρήτης, για την οποία τέθηκε θέμα να μην περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς που αφορούν στη νησιωτική χώρα.
Ακόμη, στο ψήφισμα των νησιωτικών ΤΕΔΚ θα υπάρχει διατύπωση των αιτημάτων για παράταση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, αλλά και για ενίσχυση των δήμων προκειμένου να εκπονήσουν νέες μελέτες για την ένταξη έργων τους στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey