Χωροταξικό υδατοκαλλιεργειών με τριβές

01/07/2012 - 05:56
Την περασμένη Τετάρτη το πρωί το Περιφερειακού Συμβούλιο συζήτησε το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών. Οι παρατάξεις «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» και «Οικολογικός Άνεμος» εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.
Καταγγέλλει ξεπούλημα των κόλπων ο Αλιευτικός Σύλλογος «Η Αγία Άννα»

Την περασμένη Τετάρτη το πρωί το Περιφερειακού Συμβούλιο συζήτησε το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών. Οι παρατάξεις «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» και «Οικολογικός Άνεμος» εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους. Την ίδια στιγμή, ο Αλιευτικός - Αγροτικός Σύλλογος Καλλονής «Η Αγία Άννα» σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για ξεπούλημα των Κόλπων Καλλονής και Γέρας σε τιμή ευκαιρίας, με τις ευλογίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Επίσης, ο Σύλλογος καυτηρίαζε το ότι δεν κλήθηκαν οι ψαράδες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συζήτησε το θέμα.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους κινείται ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και υπερψηφίστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι οι εξής:
- Ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και λειτουργία των επιχειρήσεων με κανόνες και κριτήρια είναι στη σωστή κατεύθυνση.
- Η Περιφέρεια να έχει ουσιαστικό ρόλο στις χωροθετήσεις των ιχθυοκαλλιεργειών, που πρέπει να γίνονται με μελέτη επιστημονικού φορέα και σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
- Στον κόλπο της Καλλονής να καταργηθεί η προτεινόμενη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ζώνη οστρακοκαλλιέργειας που βρίσκεται στην περιοχή Πολιχνίτου - Βασιλικά, στην ανατολική πλευρά του κόλπου, ενώ η προτεινόμενη ζώνη στη δυτική πλευρά να διατηρηθεί αφού εξεταστούν ενδελεχώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες και γνωμοδοτήσουν θετικά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.
- Στον κόλπο της Γέρας να μην υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες εντός, αλλά εκτός αυτού, να περιοριστεί η προτεινόμενη από το Πανεπιστήμιο ζώνη στο Ακρωτήριο Κέφαλος και να διερευνηθεί η καταλληλότητα στην περιοχή Αγριλιάς.
- Οι όποιες αλλαγές στη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών να τίθενται υπόψη του Περιφερειακού Συμβούλιο, όπως και υπόψη των Δημοτικών Συμβουλίων για έκφραση γνώμης, ώστε και το θαλάσσιο περιβάλλον να προστατευτεί και οι επενδύσεις να γίνουν με σύμφωνη τη γνώμη των εκπροσώπων των φορέων της αυτοδιοίκησης στο Βόρειο Αιγαίο.
- Να υπάρξει μελέτη και διερεύνηση των δυνατοτήτων που έχουν τα υπόλοιπα νησιά (Λήμνος, Ικαρία, Σάμος), που δεν ερευνήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Κατά τη συνεδρίαση διευκρινίστηκε από τους ιχθυολόγους των υπηρεσιών της Χίου και της Λέσβου και έγινε κατανοητό ότι δεν απαγορεύεται η δραστηριότητα της αλιείας εκεί όπου θα υπάρξουν χωροθετήσεις περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιέργειας.


Βασίλης Τεντόμας:
«Βάλανε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα»

Εκ μέρους της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», ο Βασίλης Τεντόμας τόνισε ότι στη συνεδρίαση θα έπρεπε να είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι των ψαράδων. Σε ό,τι αφορά στις χωροθετήσεις, υπογράμμισε ότι γίνονται με βάση τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), «δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, βάλανε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα». Η όλη προσέγγιση του θέματος γίνεται στη βάση «πως η αλιεία δε θα επηρεάσει την ιχθυοκαλλιέργεια», ενώ θα έπρεπε να είναι σε αντίστροφη κατεύθυνση, δηλαδή «πως η ιχθυοκαλλιέργεια δε θα επηρεάσει την αλιεία». Αρνητικό στοιχείο σημειώνει πως είναι: «Επιλέγετε ως μοντέλο χωροθέτησης, αυτό της “συγκέντρωσης-συγκεντροποίησης” των μονάδων και περιορίζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης των μικρών - μεμονωμένων και σε διασπορά.» Επίσης ο κ. Τεντόμας είναι επιφυλακτικός με τη νομιμοποίηση της υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή «Μπαλούτσος» του Σκαλοχωρίου και τη μετακίνηση της οστρακοκαλλιέργειας στον κόλπο της Καλλονής. Για όλα τα παραπάνω καταψήφισε την εισήγηση.

Ηλίας Γιαννίρης:
«Να προσεχθούν οι κίνδυνοι»

Ο Ηλίας Γιαννίρης από τον «Οικολογικό Άνεμο» ανέφερε ότι βλέπει θετικά την πρόθεση του Υπουργείου να θεσπίσει ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό για τις υδατοκαλλιέργειες, αλλά η διαδικασία που ακολουθήθηκε δημιουργεί ερωτηματικά. Ακόμη, ο κ. Γιαννίρης πρότεινε να προστεθεί στην εισήγηση της Περιφέρειας ότι η έλλειψη ουσιαστικού προγράμματος παρακολούθησης των μέχρι σήμερα πρακτικών εκ μέρους των υδατοκαλλιεργητών θα πρέπει να απασχολήσει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, η οποία θα πρέπει να κάνει μετρήσεις υδάτων. Επεσήμανε δε, τον κίνδυνο για τις ενάλιες αρχαιότητες από τα αντιβιοτικά που διασπείρονται στο περιβάλλον και το πλύσιμο διχτυών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey