Ζητούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις

01/07/2012 - 05:56
Παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά της Λήμνου έγινε από τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», που σε ανοικτή επιστολή του προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους της Λήμνου ζητά να ενημερωθεί για το πρόγραμμα, τους στόχους και τις δράσεις τους.
Παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά της Λήμνου έγινε από τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», που σε ανοικτή επιστολή του προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους της Λήμνου ζητά να ενημερωθεί για το πρόγραμμα, τους στόχους και τις δράσεις τους, πάνω σε θέματα ανάπτυξης, προστασίας και ανάδειξης της Λήμνου, καθώς και σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ζητήματα.

Η «Ανεμόεσσα» χαρακτηρίζει τις εκλογές και την προεκλογική περίοδο «εποχή ορόσημο για την αναδιοργάνωση και χειραφέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης». Με στόχο κάθε δημότης-ενεργός πολίτης να μπορέσει να διαμορφώσει άποψη για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν καίρια θέματα του νησιού, η «Ανεμόεσσα» θέτει στους υποψήφιους δημάρχους προβληματισμούς και ερωτήματα, με κύριο στόχο να ενημερωθούν για τις απόψεις των υποψηφίων πάνω σ’ αυτά.
Ειδικά αναφέρεται στο επιδιωκόμενο μοντέλο ανάπτυξης που αφορά στις αρχές και τους τομείς που θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη του νησιού, καθώς και στα μέτρα και δράσεις τόνωσης των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα του νησιού (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, οινοποιία, τυροκομία κ.λπ.), λαμβάνοντας υπόψη την κοινοτική πολιτική κατάργησης των επιδοτήσεων. Οι προοπτικές της τουριστικής δραστηριότητας στη Λήμνο, καθώς και οι δράσεις για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού, είναι ακόμα δύο τομείς που ενδιαφέρουν τα μέλη της «Ανεμόεσσας».

Για το περιβάλλον...
Σ’ ό,τι αφορά στο φυσικό περιβάλλον, τα μέλη του Ομίλου ζητούν ενημέρωση για τις προθέσεις των υποψηφίων σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν σε θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού, την οικονομική και υδατική ανάκτησή τους σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, καθώς και σε σχέση με την αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων, όπως της ποιότητας του δικτύου ύδρευσης και αυτής των πηγών των Θέρμων. Ακόμη, ερωτούν αν στους σχεδιασμούς των υποψήφιων δημάρχων περιλαμβάνονται μέτρα και δράσεις για την προστασία των πλούσιων υγροτόπων του νησιού, των ρεμάτων, των παράλιων αμμουδιών και των καλαμιώνων και ποια η θέση τους σε ό,τι αφορά στη διατήρηση και προστασία των τοπίων μνήμης και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως για παράδειγμα ο Πέτασος, τα Φαρακλά, η Αλυκή, το Κέρος, οι Αμμοθίνες.
Ακόμη, αναφέρονται στις προτεραιότητες για τη λειτουργία και ολοκλήρωση των έργων βιολογικού καθαρισμού του πολεοδομικού συγκροτήματος της Μύρινας και των εκκρεμών έργων επεξεργασίας λημμάτων των υπόλοιπων οικισμών της Λήμνου, αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία των ρεμάτων και του περιβάλλοντος μέχρι την ημέρα λειτουργίας των μονάδων. Αλλά και στην αντιμετώπιση των θεμάτων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως για παράδειγμα την εξυγίανση του Κάκαβου, την οργάνωση ανακύκλωσης στο νησί, τον περιορισμό των πλαστικών και τις λοιπές αναγκαίες δράσεις.
Ζητά, επιπλέον, τη θέση των υποψήφιων δημάρχων και για άλλα σημαντικά θέματα, όπως η πιθανότητα δημιουργίας μεγάλης θαλάσσιας μονάδας ανεμογεννητριών στο βόρειο τμήμα του νησιού, καθώς και τα εκτελούμενα έργα επέκτασης της ΔΕΗ στον Αυλώνα.

... και τη δόμηση
Ένας άλλος που θίγεται στην παρέμβαση είναι το δομημένο περιβάλλον και συγκεκριμένα σχετικά με την τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας «που φαίνεται να αδυνατούν να πράξουν με τρόπο αποτελεσματικό οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας και των αρχαιολογικών εφορειών, υπεύθυνες για την παραγόμενη σήμερα οικιστική ανάπτυξη/παραμόρφωση των οικισμών του νησιού, δόμηση σε κορυφογραμμές, τριώροφες κατασκευές, υπερβάσεις και παραβάσεις οικοδομικών αδειών».
Ακόμη ζητούν να ενημερωθούν σχετικά με τις απόψεις για τη χωρική ανάπτυξη του νησιού, καθώς και για τον έλεγχο της άναρχης, εκτός σχεδίου δόμησης στο νησί και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Μύρινας και του Μούδρου, «που συντελεί στη ραγδαία παραμόρφωση της μοναδικής τοπογραφίας και του τοπίου τους, υποβαθμίζοντας συνακόλουθα και το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν όλου του νησιού», καθώς και πώς θα γίνει η πρωτεύουσα του δήμου πιο βιώσιμη για τον πολίτη και τον επισκέπτη (για παράδειγμα, πρόβλημα στάθμευσης, κυκλοφοριακό, ηχητική και αισθητική ρύπανση).
Τέλος, εύχονται στη νέα δημοτική αρχή με κουράγιο και όραμα να κτίσει ένα καινούργιο και δυναμικό δήμο σε υγιείς βάσεις, για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Την επιστολή υπογράφουν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «Ανεμόεσσας»: Φωτεινή Ετμεκτσόγλου, Αλίκη Παλαιολόγου, Ήβη Νανοπούλου, Γιώργος Στράφτης, Θύμιος Παπαγιάννης, Γιώργος Κότσαλης και Γρηγόρης Μανινάκης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey