Υπάρχει λύση και μάλιστα οριστική για να αντιμετωπιστεί το «σαράκι» που πριν 15 περίπου χρόνια άρχισε να «τρώει» τη Σκάλα Ερεσού και το οποίο δεν είναι άλλο απ’ την ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα που επικρατούν νοτιάδες στην περιοχή.
Οριστική λύση με κυματοθραύστες προτείνει για την Ερεσό μελέτη του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, που παραδίδεται στη νομαρχία
Υπάρχει λύση και μάλιστα οριστική για να αντιμετωπιστεί το «σαράκι» που πριν 15 περίπου χρόνια άρχισε να «τρώει» τη Σκάλα Ερεσού και το οποίο δεν είναι άλλο απ’ την ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα που επικρατούν νοτιάδες στην περιοχή. Νοτιάδες οι οποίοι και παρασέρνουν την άμμο μειώνοντας την αμμουδιά. Μελέτη που έγινε για λογαριασμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου ερμήνευσε το φαινόμενο, μέτρησε τα δεδομένα και προτείνει λύσεις, παροδική κι οριστική, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η μελέτη παραδίδεται την άλλη βδομάδα στη νομαρχία, ενώ προχθές Πέμπτη υπηρεσιακά στελέχη και ο μελετητής επισκέφτηκαν την παραλία της Σκάλας Ερεσού, για να μετρήσουν τις νέες πληγές, όπου, όπως και στην Εφταλού, «άνοιξε» η κακοκαιρία όλου του προηγούμενου διαστήματος.
«Ακριβώς όπως και στην περιοχή της Πέτρας και του Μολύβου, ό,τι έγινε στην Εφταλού απ’ τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την παρατεταμένη επικράτηση ισχυρών ανέμων σημειώθηκε και στην παραλία της Ερεσού», ανέφερε ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, που μαζί με το δήμαρχο Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρη Καρδαρά, την προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών, Αφροδίτη Κουρογένη, και τον καθηγητή Παράκτιας Μηχανικής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Φάνη Καραμπά εξέτασαν προχθές από κοντά τις ζημιές.
Μετεωρολογική παλίρροια
Σε ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας της Ερεσού, όπως την προσδιόρισε ο κ. Βαλσαμίδης, απ’ το «Par a Sol» έως και την ταβέρνα «Γοργόνα» έγιναν σοβαρές ζημιές. Σε άλλα τμήματα έσπασε το τοιχίο και σε άλλα υποχώρησε, με αποτέλεσμα να χρειάζονται άμεσα επεμβάσεις αποκατάστασης.
«Όπως και στο βόρειο μέρος της Λέσβου», εξήγησε ο κ. Καραμπάς, «και στην Ερεσό είχαμε το ίδιο φαινόμενο της μετεωρολογικής παλίρροιας, όπου η παρατεταμένη σε διάρκεια και μεγάλη σε ισχύ επικράτηση νοτιάδων φούσκωσε τα νερά και προκλήθηκαν ζημιές.»
«“Δουλεύει” η θάλασσα ήδη κάτω απ’ το τοιχίο και χρειάζεται να υπάρξει άμεσα αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να μη μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Καρδαράς.
Έτοιμη η μελέτη
Την επόμενη βδομάδα στην επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο κ. Βαλσαμίδης, θα παρουσιαστεί η μελέτη που τον Ιούνιο του 2008 ανατέθηκε απ’ τη νομαρχία στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Καραμπά και θέμα τα διαβρωτικά φαινόμενα της παραλίας στη Σκάλα Ερεσού.
Αυτό που ανησύχησε την τοπική κοινωνία της Ερεσού και δημιούργησε την ανάγκη να γίνει μία μελέτη για να βρεθεί η αιτία που μειώνεται ολοένα και περισσότερο η χαρακτηριστική αμμουδιά της περιοχής, δεν ήταν τελικά το μεγάλο έργο του φράγματος.
Το πρόβλημα με την αμμουδιά, εξήγησε χθες μιλώντας στο «Ε» ο κ. Καραμπάς και δίνοντας μια πρώτη εικόνα των συμπερασμάτων της μελέτης, «οφείλεται στην αύξηση των νοτιάδων και στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νοτιοδυτικών ανέμων. Έτσι, οι ισχυροί κυματισμοί που δημιουργούνται παρασύρουν την άμμο απ’ την ανατολική στη δυτική πλευρά, ή προς τα ανοιχτά.».
Ζημιές ανάλογες με αυτές που έγιναν και στο βόρειο τμήμα του νησιού απ’ την κακοκαιρία όλων των προηγούμενων ημερών, σημειώθηκαν και στην Ερεσό
Υπάρχει γιατρειά…
Σύμφωνα με τον κ. Καραμπά, υπάρχουν δύο λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η πρώτη, η παροδική, προβλέπει τη με περιοδικότητα αναπλήρωση της άμμου της ακτής. Ή, όπως είπε ο κ. Καραμπάς, κάθε χρόνο την άνοιξη θα γίνεται τεχνητή αναπλήρωση με άμμο που θα λαμβάνεται απ’ τα ανοιχτά και θα στρώνεται στην παραλία.
Η μέθοδος αυτή που είναι και χαμηλού κόστους, έχει τα μειονεκτήματα που έχουν όλες οι πρόσκαιρες λύσεις, χρειάζεται σε ετήσια βάση να επαναλαμβάνεται.
Οριστική λύση, σύμφωνα με το μελετητή, μπορεί να δοθεί αν ταυτόχρονα με την τεχνητή αναπλήρωση για κάποιο διάστημα, τοποθετηθούν κυματοθραύστες σε απόσταση περίπου 100 μέτρων απ’ την ακτή και σε βάθος θάλασσας πέντε με έξι μέτρα.
Για τη συγκεκριμένη περιοχή, όπως εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προτείνεται η τοποθέτηση δύο ή τριών κυματοθραυστών, εν παραλλήλω με την ακτή, μήκους έως 200 μέτρων και ύψους έως την ύφαλο, πέντε με έξι μέτρα δηλαδή, οι οποίοι και θα στοχεύουν στο «να σπάσει η ενέργεια του κύματος έτσι ώστε να πέσει το ύψος του και να μην έχει επίπτωση στην άμμο».
Ο διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαχείριση παράκτιων περιοχών», Φάνης Καραμπάς, είχε την ευθύνη της μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της νομαρχίαςμ με αντικείμενο τη διάβρωση της παραλίας Ερεσού
Για τις παρεμβάσεις αυτές, που ο κ. Καραμπάς δε θέλησε να διατυπώσει έστω κι εκτίμηση κόστους, θα χρειαστούν ειδικές αδειοδοτήσεις αφού αλλάζουν τα δεδομένα και στη ναυσιπλοΐα.
Πιο μικροί σε όγκο και μήκος κυματοθραύστες, μπλόκια από φυσικούς ή τεχνητούς ογκόλιθους ενδείκνυται, κατόπιν της ανάλογης μελέτης, και σε άλλες περιοχές που θέλουν να αποκτήσουν αμμουδιά. Ήδη το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας μελετά τις προτάσεις του προς το δήμο Μυτιλήνης, αλλά και για τα Πηγαδάκια του δήμου Ευεργέτουλα. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Καραμπάς, τέτοιου είδους επεμβάσεις που βοηθούν παραλιακές περιοχές να έχουν μία βιώσιμη ανάπτυξη, υλοποιούνται σε πολλές ακτές της χώρας.