«Όχι δεύτερη συγχώνευση του σχολείου μας»

01/07/2012 - 05:56
«Βροχή» από αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις έχει ξεκινήσει μετά τις προτάσεις για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου.
«Βροχή» από αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις έχει ξεκινήσει μετά τις προτάσεις για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου. Μετά την κατάληψη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Σχολείο τους των γονέων του Δημοτικού Σχολείου Μεσαγρού, και οι γονείς, οι αυτοδιοικητικοί και άλλοι κάτοικοι Πηγής - Κώμης πραγματοποίησαν χθες συμβολική κατάληψη, τόσο στην υπηρεσία, όσο και στο Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί για τα χωριά τους.

Η υπάρχουσα σχολική μονάδα είχε προκύψει μετά από συνένωση των δημοτικών σχολείων των δύο χωριών, πριν από τέσσερα χρόνια. Με 12 μαθητές σήμερα, έχει προταθεί για συγχώνευση με το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Θερμής, ώστε να προκύψει ένα πολυδύναμο σχολικό κέντρο, βάσει και της θεώρησης πως η σχετική στενότητα χώρου του τελευταίου δε θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην ένταξη των μαθητών στις τάξεις. Στη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, μάλιστα, αναφέρεται πως ο τέως Δήμος Θερμής διαθέτει δημοτικό λεωφορείο που μπορεί να μεταφέρει τους μαθητές.

Θέμα ασφάλειας
Ωστόσο, οι γονείς των μαθητών, αλλά και οι δύο Τοπικές Κοινότητες, έχουν άλλη γνώμη. Η χθεσινή συμβολική κατάληψή τους, τόσο στο Σχολείο τους όσο και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη συνέχεια, είχε στόχο τη διαμαρτυρία τους για την προτεινόμενη συγχώνευση, με πρώτα να έρχονται ως αιτιολόγηση θέματα ασφάλειας των μαθητών. Όπως λένε, τίποτα δεν έχει ειπωθεί που να εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά των τελευταίων μέχρι το Σχολείο της Θερμής, ενώ δε βρίσκουν λόγο να καταργηθεί το σχολείο τους, που, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει άρτιες υποδομές.
Στην Πηγή μεταφέρθηκε, μάλιστα, από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Νίκο Καρασάββα, και η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Τασούλα Τσολερίδου, προκειμένου να ενημερώσει για τις προθέσεις της, αλλά και να ενημερωθεί για τις θέσεις των κατοίκων. Σύμφωνα με όσα είπε στο «Ε» ο ίδιος ο κ. Καρασάββας, η προϊσταμένη συμφώνησε στο ότι είναι πρόβλημα η μεταφορά των μαθητών, καθώς και στο ότι πρόκειται για ένα σχολείο απομονωμένο, υποσχόμενη πως θα μεταφέρει τα παράπονα στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συζητηθεί ξανά το θέμα, αφού αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στο να μορφώνονται τα παιδιά μας με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγής. «Υπάρχουν όμως θέματα ασφάλειας τέτοια, που ποτέ δε θα βάλουμε την εκπαίδευση κάτω από αυτά. Δεν μπορεί να γίνει συγχώνευση χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και χωρίς εξασφαλισμένη την ασφαλή μεταφορά, φύλαξη κ.λπ. των μαθητών μας. Επιπλέον, το Σχολείο μας είναι πρόσφατα ανακαινισμένο και πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Κατά τη γνώμη μας, η κίνηση του Υπουργείου γίνεται μόνο για να εξοικονομηθούν δάσκαλοι, με κίνητρα καθαρά οικονομικά, που δε θα έπρεπε να εφαρμόζονται στην Παιδεία. Έχουμε να κάνουμε με παιδιά και όχι με αριθμούς. Και σήμερα, οι μαθητές μας καλούνται να υποστούν και δεύτερη συγχώνευση, με απόσταση επτά χιλιομέτρων αυτήν τη φορά.»


Διαμαρτυρίες και από Μανταμάδο

Για την προτεινόμενη υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου τους, από εξαθέσιο σε τετραθέσιο, διαμαρτύρονται και γονείς και δημοτικοί σύμβουλοι του Μανταμάδου. Σε σχετική τους κοινή ανακοίνωση, που υπογράφουν ως «επιτροπή αγώνα», κάνουν λόγο για «πλαστά» και «ελλιπή» στοιχεία, για προσπάθεια υποβάθμισης και κατάργησης κάποιων σχολείων και «αναβάθμιση» άλλων, καθώς και για πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του Σχολείου μας αποτελεί παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος των παιδιών μας για Δημόσια, Δωρεάν και Ισότιμη Παιδεία. Δε δεχόμαστε η παρεχόμενη μόρφωση στα παιδιά μας να είναι τέταρτης και πέμπτης κατηγορίας και διεκδικούμε την αναβάθμισή της», δηλώνει η επιτροπή αγώνα του Μανταμάδου.
Ανάμεσα στα αιτήματά της, το να αναβαθμιστεί το Σχολείο του χωριού σε ενιαίο 12θέσιο υποχρεωτικό σχολείο, να υπάρξει αύξηση δαπανών και να καταργηθεί η όποια επιχειρηματική δράση στην Παιδεία κ.ά..


O Σπύρος Γαληνός για τις συγχωνεύσεις
Το θέμα των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λέσβου και συγκεκριμένα όσον αφορά στο Γυμνάσιο Ερεσού, το Δημοτικό Σχολείο Μεσαγρού και τα ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, έχει θέσει και ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός, με σχετικές αναφορές του στη Βουλή. Με τις αναφορές του αυτές, επισημαίνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τις συγχωνεύσεις, στις τοπικές κοινωνίες της Λέσβου.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη συγχώνευση του Γυμνασίου Ερεσού με αυτό της Άντισσας, γίνεται λόγος για τη μεγάλη απόσταση των 20 χιλιομέτρων μέσω ορεινού και πολλές φορές δυσπρόσιτου δρόμου, που χωρίζει τα δύο χωριά. Όπως σημειώνεται, μέσα στην τελευταία πενταετία έχει υπάρξει αύξηση του μαθητικού δυναμικού της Ερεσού κατά 20%, ενώ υποστηρίζεται πως η όποια συνένωση θα επιφέρει ερημοποίηση της περιοχής.
Για τη συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Μεσαγρού με αυτό του Παπάδου, υποστηρίζεται πως θα στερήσει από το χωριό το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει, καθώς και πως οι μαθητές θα πρέπει να διαθέτουν επιπλέον χρόνο για τη μετακίνησή τους.
Τέλος, η ενοποίηση του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης υποστηρίζεται πως θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών και καθηγητών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey