Δεν βρέθηκε κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα της συγκρότησης της πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου. Έτσι, οι πέντε εκπρόσωποι απ’ το Νομό Λέσβου προχωρούν σε αγωγή.
Οι πέντε εκπρόσωποι του Νομού Λέσβου στην ΠΕΔ προσφεύγουν δικαστικά, καταγγέλλοντας ως παράτυπη τη συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής
Δεν καρποφόρησε η προσπάθεια που για δυο ώρες το βράδυ της Τρίτης έγινε στο διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, ώστε να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα της συγκρότησης της πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής, για την οποία μέλη της διοίκησης υποστηρίζουν πως πάσχει σε αντιπροσωπευτικότητα. Έτσι, οι πέντε εκπρόσωποι απ’ το Νομό Λέσβου στο 15μελές όργανο προχωρούν σε αγωγή, την οποία είχαν ήδη προαναγγείλει απ’ το Σεπτέμβριο του 2011, όταν και είχαν καταγγείλει ως πραξικοπηματικές τις διαδικασίες που οδήγησαν μετά από αναβολή στην εκλογή της Επιτροπής.
Η «κακή» μέρα φάνηκε απ’ το πρωί στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, όπου και μετά από μία επεισοδιακή αναβολή, εκλέχτηκε πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) με πρόεδρο το δήμαρχο Χίου, Πολύδωρο Λαμπρινούδη, αντιπρόεδρο το δημοτικό σύμβουλο Λέσβου Παντελή Πατερέλλη, γραμματέα το δημοτικό σύμβουλο Λέσβου Άρη Χατζηκομνηνό και μέλη τους δήμαρχο Σάμου Στέλιο Θάνο και δήμαρχο Ψαρών Κώστα Βρατσάνο. Την Τρίτη, απόντων δύο μελών, του κ. Βρατσάνου και του δημάρχου Οινουσσών, συζητήθηκε ως πρώτο θέμα το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας στα όργανα διοίκησης της ΠΕΔ.
Στη συζήτηση ήταν εμφανής η κοινή πλεύση των εκπροσώπων του Νομού Λέσβου στη διεκδίκηση, όπως κατατέθηκε απ’ τον Αντώνη Χατζηδιαμαντή, να υπάρξει στην Ε.Ε. εκπροσώπηση της πλειοψηφίας του μεγαλύτερου δήμου της Περιφέρειας, δηλαδή του Δήμου Λέσβου. Και μάλιστα, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Βουνάτσος, η εκπροσώπηση αυτή προτεινόταν να γίνει με τη συμμετοχή του Κώστα Φραγκόπουλου.
Χωρίς εκπροσώπηση
Ο κ. Λαμπρινούδης ανακοίνωσε ότι τελεί υπό παραίτηση ο δήμαρχος Ψαρών επειδή για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην Επιτροπή. Κι ενώ φαινόταν να διαμορφώνεται συναινετικό κλίμα σε μια τέτοια προοπτική, οι Χαράλαμπος Μακρής και Δημήτρης Βουλγαράκης τόνισαν πως με την αποχώρηση Βρατσάνου δημιουργείται έλλειμμα στην εκπροσώπηση στο όργανο των μικρών (Άγιος Ευστράτιος, Φούρνοι, Ψαρά, Οινούσσες) και μεσαίων νησιών (Λήμνος, Ικαρία). Οπότε, οι πέντε εκπρόσωποι της Λέσβου στο συμβούλιο έθεσαν επιτακτικά ζήτημα παραίτησης ακόμη ενός μέλους τής Ε.Ε., ώστε να εκπροσωπηθούν τα μικρά και μεσαία νησιά, κάτι που δεν αποδέχθηκε η πλειοψηφία τής ΠΕΔ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι αυτοδιοικητικοί του Νομού Λέσβου ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να προσφύγουν δικαστικά. Ο κ. Βουνάτσος, όπως και ο κ. Μακρής, απ’ την αρχή της συζήτησης είχαν τονίσει πως, αν δεν πετύχαινε η προσπάθεια αναλογικότερης αντιπροσώπευσης, θα απευθύνονταν στη Δικαιοσύνη. Ο δήμαρχος Λέσβου είχε ειδικότερα τονίσει ότι είχε απευθυνθεί στον πρώην δήμαρχο Άρη Ελευθερίου και συνάδελφό του νομικό, για να ετοιμάζει την αγωγή.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη δίωρη συζήτηση, ο Άρης Χατζηκομνηνός αναφέρθηκε στο «παρασκήνιο» της συγκρότησης, υποστηρίζοντας ότι ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πάλλης, όπως και στελέχη τής Ν.Δ., τού είχαν ζητήσει να υποστηρίξει την υποψηφιότητα στην προεδρία τής ΠΕΔ του Αντώνη Χατζηδιαμαντή. Ο δήμαρχος Λήμνου, απαντώντας επί προσωπικού, κατ’ αρχάς αυτοσαρκαζόμενος είπε: «Αλήθεια, ποιος είναι αυτός ο άγνωστος απ’ τη Λήμνο με την αμετροεπή φιλοδοξία, που έπεσε πάνω του όλο το εν Ελλάδι πολιτικό σύστημα, αλλά κι όλη η Ν.Δ. έδωσε μάχη για να τον βγάλει πρόεδρο;» Στη συνέχεια, προχώρησε σε διάψευση συγκεκριμένων αναφορών του κ. Χατζηκομνηνού, λέγοντας: «Εκ του αποτελέσματος, ούτε καν σας τηλεφώνησα, αποδεικνύεται πως δεν ισχύουν αυτά τα σενάρια.»
Κοινή προσφυγή Βουλγαράκη, Βουνάτσου, Μακρή, Φραγκόπουλου και Χατζηδιαμαντή
Για το κύρος της αυτοδιοίκησης
Χθες, με κοινή τους δήλωση που αλφαβητικά υπογράφουν οι Δημήτρης Βουλγαράκης, Δημήτρης Βουνάτσος, Χαράλαμπος Μακρής, Κώστας Φραγκόπουλος και Αντώνης Χατζηδιαμαντής, αναφέρουν την απόφασή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Τόσο για το θέμα της συγκρότησης της Εκτελεστικής Επιτροπής τής ΠΕΔ, όσο και για τον ορισμό μη αιρετών σε επιτροπές και συμβούλια στο Νομό Λέσβου.
Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν ειδικότερα:
«Στη συνεδρίαση της Τρίτης, τα διαδικαστικά τερτίπια, οι προσωπικές επιθέσεις και η ουσιαστική άρνηση συνεργασίας, ως απάντηση στην ειλικρινή πρότασή μας για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της αντιπροσωπευτικότητας στα όργανα διοίκησης και στις εκπροσωπήσεις τής ΠΕΔ Β. Αιγαίου, οδήγησαν για μια ακόμα φορά σε ναυάγιο τις προσπάθειες κοινής αυτοδιοικητικής έκφρασης και ενότητας των δήμων του Β. Αιγαίου.
Η αρχική παραδοχή της αναγκαιότητας της ως άνω πρότασής μας, από την πλευρά της παράταξης των κ.κ. Λαμπρινούδη, Χατζηκομνηνού και Πατερέλλη, μετατράπηκε σε ουσιαστική άρνηση, καθώς στην πρόταση του δημάρχου Λήμνου για την ταυτόχρονη συμμετοχή εκπροσώπου της πλειοψηφίας του Δήμου Λέσβου καθώς και εκπροσώπου των μικρότερων νησιών - ανεξαρτήτως παραταξιακής ή κομματικής προέλευσης στην περίπτωση αυτή - στην Εκτελεστική Επιτροπή, υπήρξε αποδοχή μόνο του πρώτου σκέλους της πρότασης, που φυσικά δε διασφάλιζε την επιδιωκόμενη αντιπροσωπευτικότητα, καθώς απέκλειε την εκπροσώπηση των μικρότερων νησιών.
Η ομολογημένη πλέον παρατυπία στη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου τής ΠΕΔ, σε συνδυασμό με την επιβεβαιωμένη μετά από γνωμάτευση του νομικού συμβούλου τής ΚΕΔΕ παράνομη συγκρότηση πλήθους επιτροπών που αφορά ιδίως στην εκπροσώπηση του Δήμου Λέσβου από μη αιρετούς πολίτες προσκείμενους στις παρατάξεις της μειοψηφίας, με αποκλεισμό της δημοτικής αρχής, δεν κατέστη δυνατό να ανατραπεί και να οδηγηθεί η ΠΕΔ σε καθεστώς ομαλότητας και αποτελεσματικής λειτουργίας.
Μόνη οδός πλέον για την υπεράσπιση της νομιμότητας, του κύρους των θεσμών της αυτοδιοίκησης και του συμφέροντος των δημοτών μας, αλλά και των νησιών μας, είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.»