Προβολή του μοσχάτου Λήμνου στο εξωτερικό

01/07/2012 - 05:56
Το κρασί Μοσχάτο Λήμνου ΟΠΕ βρίσκεται μέσα στα κρασιά που θα προβάλλονται επικοινωνιακά από την πρώτη φάση υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού προβολής του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Το κρασί Μοσχάτο Λήμνου ΟΠΕ βρίσκεται μέσα στα κρασιά που θα προβάλλονται επικοινωνιακά από την πρώτη φάση υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού προβολής του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Στο στρατηγικό σχέδιο, που έχει εκπονηθεί με προοπτική να δώσει μια νέα εικόνα και να βρει το ελληνικό κρασί ένα νέο όνομα στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, το μοσχάτο κρασί της Λήμνου κατέχει ξεχωριστή θέση.
Αποστολή του έργου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου είναι η συστηματική διαχείριση της εικόνας της Ελλάδας ως Χώρας Προέλευσης Οίνου, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας που προσθέτει στα κρασιά που παράγονται στο έδαφός της.


Το Μοσχάτο Λήμνου ΟΠΕ, η Μαυροδάφνη Πατρών ΟΠΕ και το Μοσχάτο Πατρών ΟΠΕ/Ρίου - Πατρών ΟΠΕ, μαζί με τις ποικιλίες Vinsanto Σαντορίνης ΟΠΑΠ, Μοσχάτο Σάμου ΟΠΕ, Μοσχάτο Ρόδου ΟΠΕ, Μοσχάτο Κεφαλληνίας ΟΠΕ και Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας ΟΠΕ, εντάχθηκαν στην κατηγορία «Επιδόρπιοι οίνοι - Dessert Wines», δηλαδή στα γλυκά κρασιά με ονομασία προέλευσης, που θα προβάλλονται επικοινωνιακά από την πρώτη φάση υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού.

Προσπαθεί
Η νέα διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για την προβολή και την εξαγωγή των κρασιών της στο εξωτερικό, ενώ ήδη καταγράφει θετική πορεία στις αγορές του Καναδά, της Ισπανίας και της Κύπρου. Ακόμη έχει δραστηριοποιηθεί έντονα με εξαγωγές στις αγορές της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Κίνας, ενώ από τη Φινλανδία και συγκεκριμένα από το κρατικό μονοπώλιο ζητήθηκε να σταλεί αίτηση προσφοράς και δείγματα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, Σάββας Βαρελτζής, μιλώντας στο «Ε», υποστήριξε: «Τα ξεχωριστά γλυκά μας κρασιά θεωρούνται πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ναυαρχίδα των γλυκών κρασιών θεωρείται το κρασί της Λήμνου, καθώς παράγεται από μόνο γλυκό σταφύλι χωρίς προσμείξεις ή επεξεργασία. Είναι θετικό ότι εντάσσεται το μοσχάτο Λήμνου μέσα στα κρασιά αυτά που θα προβληθούν στο εξωτερικό. Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για την εξαγωγή των κρασιών μας στο εξωτερικό.» Η νέα διοίκηση στρέφεται στην προβολή του γλυκού κρασιού, καθώς πιστεύει ότι μόνο αυτό μπορεί να της δώσει ώθηση στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Και σε άλλες εκθέσεις

Στο μεταξύ, η ΕΑΣ Λήμνου αποφάσισε να συμμετάσχει σε τρεις εκθέσεις του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, από τις 26 - 29 Μαΐου θα συμμετάσχει σε διεθνή έκθεση κρασιών στο Χονγκ Κονγκ και από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου σε έκθεση γλυκών κρασιών στη νότια Ισπανία. Για τον ερχόμενο Οκτώβρη έχει προγραμματίσει να συμμετάσχει σε διεθνή έκθεση κρασιών στο Παρίσι.
Το Κτήμα Χατζηγεωργίου έχει ξεκινήσει σε πρώτη φάση μια συνεργασία στη Γερμανία, απ’ όπου θα γίνεται η προμήθεια των κρασιών του για όλη την Ευρώπη, ενώ εξάγεται και κρασί στη Βενετία και το Μιλάνο.
Ο οινοποιός Πέτρος Χατζηγεωργίου σκιαγράφησε στο «Ε» την εικόνα που υπάρχει για το λημνιό γλυκό κρασί, τονίζοντας: «Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας έχει μέλλον στο εξωτερικό, έχει μέλλον για την Ευρώπη, είναι μια ποικιλία ανερχόμενη και μπορεί να μπει στις δέκα καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο. Ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσουν για να το προβάλλουμε στο εξωτερικό. Ακόμη και η ίδια η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κατερίνα Μπατζέλη, δηλώνει λάτρης του κρασιού μας και πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει.»
Τέλος, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γαστρονόμων τίμησε πρόσφατα σε αθηναϊκό ξενοδοχείο το κρασί της Λήμνου και ειδικότερα το κρασί του Κτήματος Χατζηγεωργίου, ενώ σκοπεύει να διοργανώσει και ταξίδι στη Λήμνο για να γνωρίσουν από κοντά τα μέλη του τα κρασιά και την τοπική κουζίνα του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey