Μια ομάδα από οκτώ σπουδαστές της Σχολής Αγροτικής Εκπαίδευσης AOC-Oost της Ολλανδίας βρίσκεται από την προηγούμενη Παρασκευή στη Λέσβο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλλονής και της Αγίας Παρασκευής.
Μια ομάδα από οκτώ σπουδαστές της Σχολής Αγροτικής Εκπαίδευσης AOC-Oost της Ολλανδίας βρίσκεται από την προηγούμενη Παρασκευή στη Λέσβο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλλονής και της Αγίας Παρασκευής. Μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα αποχωρήσουν από το νησί οι σπουδαστές, που συνοδεύονται από έναν καθηγητή τους ειδικευμένο στο αντικείμενο της φροντίδας ζώων, παρέχουν σημαντική βοήθεια στο πλαίσιο της πρακτικής τους στο Νοσοκομείο Άγριας Ζωής της Αγίας Παρασκευής και πραγματοποιούν μια σειρά από επισκέψεις σε όλη τη Λέσβο, με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα τη φύση της.
Σπουδαστές από την ίδια Σχολή είχαν βρεθεί στη Λέσβο και στο Ζωοκομείο της Αγίας Παρασκευής και την άνοιξη του 2009. Τότε, μάλιστα, το «Ε» είχε βρεθεί στην Αγία Παρασκευή και είχε δει από κοντά τη δουλειά τους με την ορνιθοπανίδα που φιλοξενούνταν στο Ζωοκομείο. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, είχαν περιηγηθεί σε πολλά σημεία του νησιού, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Ασώματο, όπου ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του φορέα από τον υπεύθυνο λειτουργίας, Μιχάλη Καπιωτά, και στη συνέχεια συμμετείχαν, χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας, σε συζήτηση γύρω από τα θέματα προστασίας των ζώων στην Ελλάδα και την Ολλανδία, προτείνοντας τρόπους συνεργασίας τόσο με το ΚΠΕ, όσο και με το Ζωοκομείο.
«Θέλω να έρθω και του χρόνου»
Αντίστοιχη επίσκεψη προβλέπεται να γίνει και φέτος στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμη το πότε, δεδομένου του φόρτου εργασίας που αυτήν τη στιγμή έχει το ΚΠΕ Ασωμάτου.
Παρ’ όλα αυτά, οι φετινοί σπουδαστές από την Ολλανδία και ο συνοδός καθηγητής τους, Ρουντ Ρουντβάιγκερ, έχουν, μέσα στις λίγες μέρες που βρίσκονται εδώ, πάρει ήδη μια «γεύση» από τη χλωρίδα και την πανίδα της Λέσβου, βοηθώντας παράλληλα τους υπευθύνους του Νοσοκομείου Άγριας Ζωής, Γιόρις και Ίνεκε Πίτερς, στις καθημερινές τους εργασίες.
«Είναι μια εμπειρία πολύ ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι στο σχολείο μαθαίνουμε πιο πολύ θεωρία και τεχνική. Εδώ πλέον, βλέπουμε πώς γίνονται τα πράγματα στην πράξη: ταΐζουμε και φροντίζουμε τα ζώα, καθαρίζουμε τη στέγη και τη φτιάχνουμε για να αντέξει τη βροχή, βοηθούμε σε όλες τις εργασίες. Έχουμε ήδη δει και μερικά μέρη πάνω στο νησί, το οποίο μπορεί μεν να είναι αρκετά “στεγνό”, αλλά έχει πολλά είδη ζώων. Προσωπικά, θα ήθελα να έρθω και του χρόνου», είπε στο «Ε» η 18χρονη Έσλεϊ, σπουδάστρια στη φροντίδα ζώων.
«Θέλουμε να έρχονται οι σπουδαστές σε επαφή με διαφορετικές χώρες», λέει για την επιλογή της Λέσβου ο καθηγητής φροντίδας ζώων Ρουντ Ρουντβάιγκερ
Μέχρι στιγμής, η ομάδα από την Ολλανδία έχει επισκεφτεί το Μόλυβο και το Κάστρο του, την Πέτρα και τη Μονή Λειμώνος. Σε καθημερινή σχεδόν βάση, έχουν μια επιπλέον εργασία που πρέπει να κάνουν: να καταγράφουν την εμπειρία τους από τα μέρη που βλέπουν και από όσα μαθαίνουν στο Ζωοκομείο.
«Μένουμε στην Καλλονή και εκεί επιστρέφουμε μόλις τελειώσουμε τις δουλειές της ημέρας», λέει στο «Ε» ο καθηγητής Ρουντ Ρουντβάιγκερ. Ο ίδιος, μαζί με άλλον ένα συνάδελφό του, είχε συνοδέψει και τους προηγούμενους σπουδαστές της Σχολής που ήρθαν στη Λέσβο πριν από ενάμιση χρόνο. «Ανυπομονούσα να ξαναέρθω, αυτήν τη φορά βέβαια με διαφορετικούς μαθητές, αφού οι περσινοί τελείωσαν το σχολείο. Η συγκεκριμένη τάξη υποχρεούται να δώσει στο τέλος της χρονιάς κάποιες εξετάσεις για να αποφοιτήσει. Πριν από αυτό, οι σπουδαστές θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να διαχειριστούν τη φροντίδα των ζώων σε πρακτικό επίπεδο, κάτι το οποίο ζητούνται να καταγράψουν μέσα από αυτή την εμπειρία. Από την άλλη, η επιλογή της Λέσβου ανταποκρίνεται και στη φιλοσοφία της Σχολής, που θέλει τους σπουδαστές να μαθαίνουν πράγματα για διαφορετικές περιοχές και χώρες. Και, το κυριότερο, να μαθαίνουν πώς είναι η συνύπαρξη με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, κάτι που στους ίδιους μπορεί συχνά να δημιουργήσει πρόβλημα.»
«Μαθαίνουμε τα πράγματα στην πράξη», λέει για την εμπειρία της στο Νοσοκομείο Άγριας Ζωής η 18χρονη Έσλεϊ
Δουλεύοντας στην πράξη με ζώα
Αναμφισβήτητα, η παρουσία των οκτώ σπουδαστών στο Νοσοκομείο Άγριας Ζωής της Αγίας Παρασκευής είναι καθοριστική και για τη λειτουργία του μέσα στο διάστημα παραμονής τους. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι δύο υπεύθυνοί του έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά ένα μεγάλο φόρτο εργασίας, στον οποίο δύσκολα ανταποκρίνονται δύο μόνο άτομα.
«Μοιραζόμαστε βοήθεια και παρέα, ώστε να μάθουν τα παιδιά πολλά πράγματα τα οποία είναι καθαρά πρακτικά και όχι μόνο θεωρία. Η παρουσία τους εδώ είναι και για εμάς πολύ σημαντική, αφού δε μας φτάνει πάντα ο χρόνος και πλέον μας δυσκολεύει και το σώμα μας», λέει στο «Ε» η Ίνεκε Πίτερς. «Πιο μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι να τους δείξουμε το πώς είναι εδώ η ζωή με τα ζώα και να μάθουν να σκέφτονται λίγο περισσότερο πάνω σε διάφορα θέματα.»
Την επόμενη Τετάρτη οι σπουδαστές και ο συνοδός καθηγητής τους θα βρίσκονται στη Μυτιλήνη και τη Μόρια, ενώ μέχρι να φύγουν, προβλέπεται να επισκεφτούν ξανά το Μόλυβο, αλλά και τον Ασώματο.