Την κάθετη αντίθεσή του στη λήψη νέου δανείου απ’ το Δήμο Λέσβου εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου, η διοίκηση του οποίου συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, όπου και ενημερώθηκε για τον προϋπολογισμό τού 2011.
Την κάθετη αντίθεσή του στη λήψη νέου δανείου απ’ το Δήμο Λέσβου εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου, η διοίκηση του οποίου συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, όπου και ενημερώθηκε για τον προϋπολογισμό τού 2011. Εκεί, με έκπληξη όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, διαπιστώθηκε ότι η δημοτική αρχή ετοιμάζεται «με πρόσχημα την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού να συνάψει δάνειο πέντε εκατομμυρίων ευρώ».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων διαφωνεί σε αυτό το νέο δάνειο, υπογραμμίζοντας ότι «θα βάλει βόμβα στα θεμέλια του νέου Δήμου Λέσβου και θα υποθηκεύσει τα ήδη υποθηκευμένα τακτικά έσοδα του Δήμου, θα βάλει σε επισφάλεια τη μισθοδοσία των εργαζομένων και κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν, αναμένεται να οδηγήσει ακόμα και σε απολύσεις».
Επίσης οι Εργαζόμενοι δηλώνουν την αντίθεσή τους και στην υπαγωγή του Δήμου σε πρόγραμμα επιτήρησης, αφού μια τέτοια προοπτική «θα σταματήσει όλη τη δραστηριότητα του Δήμου, θα υπερδιπλασιάσει τα δημοτικά τέλη και θα φέρει και αυτή με τη σειρά της απολύσεις εργαζομένων».
Όχι συμβασιούχοι
Από την πλευρά τους, οι Εργαζόμενοι προτείνουν συγκεκριμένες κοστολογημένες λύσεις περικοπής δαπανών και αύξηση των εσόδων, ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός χωρίς νέο δάνειο. Ειδικότερα προτείνουν την «περιστολή των προσλήψεων συμβασιούχων. Ο Δήμος έχει ζητήσει να προσλάβει 138 συμβασιούχους που αναμένεται να κοστίσουν περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ προσλαμβάνει αθρόα διμηνίτες, δημιουργώντας νέα γενιά συμβασιούχων-απλήρωτων, στην ήδη υπάρχουσα προηγούμενη γενιά.».
Ακόμη οι Εργαζόμενοι αναφέρουν ότι πρέπει να γίνει περικοπή των κονδυλίων για ενοίκια, αλλά και να γίνει αξιοποίηση άμεσα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.
Σε ό,τι αφορά στα χρέη του Δήμου προς τρίτους, προτείνουν τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή και εργαζομένων, ώστε «να έρθουν σε συνεννόηση με τους χρεώστες για μείωση του χρέους, όπου μπορεί να επιτευχθεί, να προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από την άλλη ο Δήμος να κυνηγάει όλες τις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν απαιτήσεις τρίτων».