Το όρος Καζ Νταγ, την Ίδη της Τουρκίας, επισκέφτηκαν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι Μανιταρόφιλοι Λέσβου. Η αποστολή απόλαυσε το εντυπωσιακό βουνό, κατέγραψε και μάζεψε μανιτάρια.
Εξόρμηση των Μανιταρόφιλων Λέσβου στην Τουρκία
Το όρος Καζ Νταγ, την Ίδη της Τουρκίας, επισκέφτηκαν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι Μανιταρόφιλοι Λέσβου. Η αποστολή, που αποτελούνταν από 29 συνολικά μέλη και φίλους του Συλλόγου από όλη τη Λέσβο, απόλαυσε το εντυπωσιακό βουνό, κατέγραψε και μάζεψε μανιτάρια - έστω και λίγα -, τα οποία και αξιοποίησαν οι εκδρομείς με τον καταλληλότερο τρόπο: απολαμβάνοντάς τα σε ένα πλούσιο πικνίκ στο τέλος της εκδρομής τους.
Η εκδρομή των Μανιταρόφιλων ξεκίνησε το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, με το πέρασμα από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Παρ’ όλο που η συγκεκριμένη επίσκεψη στη γειτονική χώρα είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του Σεπτεμβρίου, η ανομβρία και ο κρύος καιρός δεν ευνόησαν την καρποφορία των μανιταριών, κι έτσι μετατέθηκε για αργότερα.
Φτάνοντας στο Αϊβαλί, οι εκδρομείς μεταφέρθηκαν με πούλμαν μέχρι το Ακτσάι, το επίνειο του Αδραμυττίου, όπου βρισκόταν και το ξενοδοχείο που θα τους φιλοξενούσε. Οι καταγραφές των μανιταριών ξεκίνησαν ήδη από τον κήπο του τελευταίου, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τους φανατικούς του είδους.
Οι δράσεις του τριημέρου
Ο εθνικός δρυμός τού Καζ Νταγ ήταν ο προορισμός της διαδρομής που έγινε με τζιπ, το πρωί του Σαββάτου. Μετά από μια σύντομη στάση στην αρχαία Άντανδρο, στην περιοχή τού Αλτινολούκ, οι εκδρομείς άρχισαν να ανεβαίνουν στο βουνό, όπου θαύμασαν τις εναλλαγές του τοπίου σταματώντας σε διάφορες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Παρ’ όλο που υπήρχαν πολλά μανιτάρια του είδους «Macrolepiota procera», ήταν εμφανής η απουσία καρποφορίας οποιουδήποτε άλλου μανιταριού, αφού μέχρι τα 750 μέτρα υψόμετρο, που ήταν ο τελικός προορισμός, μόνο ελάχιστα δείγματα είχαν συλλεχθεί.
Περπατώντας στο μονοπάτια τού Καζ Νταγ
Φτάνοντας, ωστόσο, στο συγκεκριμένο σημείο, οι Μανιταρόφιλοι θαύμασαν το εντυπωσιακό τοπίο και την πλούσια βλάστηση και «έστησαν» ένα πικνίκ με ψητά μανιτάρια, λουκάνικα, χαλβά και καλαμπόκια, που καλλιεργούνται στο οροπέδιο της περιοχής, ενώ έκλεισαν τη μέρα τους με περιπατητική διαδρομή σε παρακείμενο μικρό καταρράκτη.
Την τρίτη και τελευταία ημέρα της εκδρομής τους, επισκέφτηκαν την αρχαία Άσσο, που βρίσκεται απέναντι από το Μόλυβο, ενώ κατέληξαν στο Αϊβαλί, απ’ όπου και επέστρεψαν με πλοίο στη Μυτιλήνη.
Σύμφωνα με το μέλος της ομάδας Αριστείδη Σγατζό, ήταν η πρώτη φορά που οι Μανιταρόφιλοι επισκέπτονταν την Τουρκία οργανωμένα. «Επιλέξαμε το συγκεκριμένο βουνό λόγω του μεγάλου υψομέτρου του, που στη Λέσβο δεν μπορούμε να βρούμε», εξηγεί ο ίδιος. «Δυστυχώς ήμασταν άτυχοι, γιατί είχε ανομβρία και δεν υπήρχαν πολλές καρποφορίες μανιταριών. Ωστόσο, όλοι πέρασαν όμορφα, το βρήκαν μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα και ως ευκαιρία να γνωρίσουν ένα άλλο μέρος. Άλλωστε, το Καζ Νταγ ενδείκνυται για περιπατητικές διαδρομές, ενώ και η αρχαία Άσσος είναι εντυπωσιακή.»
Τώρα, οι Μανιταρόφιλοι περιμένουν τις φθινοπωρινές βροχές για τις καρποφορίες των μανιταριών της Λέσβου.