Μη δεσμευτική σύσταση με την οποία επισημαίνεται προς την υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, τη γνωστή Φρόντεξ, ότι έχει ηθικό καθήκον να φροντίζει για τη διάσωση των παράνομων μεταναστών που κινδυνεύουν στα θαλάσσια σύνορα της Ένωσης, έγινε δεκτή την περασμένη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύσταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μη δεσμευτική σύσταση με την οποία επισημαίνεται προς την υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, τη γνωστή Φρόντεξ, ότι έχει ηθικό καθήκον να φροντίζει για τη διάσωση των παράνομων μεταναστών που κινδυνεύουν στα θαλάσσια σύνορα της Ένωσης, έγινε δεκτή την περασμένη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά την αρνητική ψήφο στην ολομέλεια. Οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν τη σύσταση προκρίνοντας την επιβολή στην υπηρεσία, δεσμευτικών κανόνων, όμως κατά την ψηφοφορία δεν επετεύχθη η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των μελών.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε το κείμενο με ψήφους 336 ψήφους έναντι 253 και 30 αποχές, αλλά η πλειοψηφία αυτή δεν ήταν επαρκής καθώς απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία 369 ψήφων.
Το κείμενο κατευθυντήριων γραμμών, αφορά τις «περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης και αποβίβασης» στο πλαίσιο επιχειρήσεων της Φρόντεξ, στα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπει πως τα μέσα των κρατών μελών που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των επιχειρήσεών της, οφείλουν να παρέχουν τη συνδρομή τους σε ναυαγούς ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους, του κατά πόσον βρίσκονται εκεί νομίμως ή μη και των συνθηκών υπό τις οποίες εντοπίζονται οι ναυαγοί.
Επισημαίνεται επίσης στο κείμενο πως το προσωπικό της υπηρεσίας θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν κάθε έκκληση για βοήθεια, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν οι μετανάστες, το αν μεταξύ των επιβατών υπάρχουν παιδιά, έγκυες γυναίκες ή ασθενείς και τραυματίες. Αντιστοίχως, οι διαδικασίες αποβίβασης όσων έχουν συλληφθεί, θα πρέπει να διεξάγονται με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες μεταξύ του κράτους μέλους στο οποίο αποβιβάζονται οι μετανάστες και τρίτες χώρες.
Ας σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει αυξημένες αρμοδιότητες ελέγχου της Φρόντεξ, ενώ πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κατακρίνει τις διαδικασίες που ακολουθεί στο «χειρισμό» των μεταναστών. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει ταυτόχρονα πρόταση για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των στελεχών της υπηρεσίας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.