Το 4ο Πανεπιστημιακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Εβδομάδας του Πανεπιστημίου για το 2009, συνεπήρε μικρούς και μεγάλους.
Ένα εξαιρετικό, πραγματικά παραδοσιακό, διήμερο χάρισαν στο κοινό της Μυτιλήνης οι φοιτητές του Αιγαίου. Το 4ο Πανεπιστημιακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στο πλαίσιο μάλιστα της Πολιτιστικής Εβδομάδας του Πανεπιστημίου για το 2009, συνεπήρε μικρούς και μεγάλους. Κατάμεστο το Δημοτικό Θέατρο, χειροκρότησε θερμά την προσπάθεια των χορευτών, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους επί σκηνής.
Οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ ήταν πέντε, ο Φοιτητικός Χορευτικός Σύλλογος «Ορφέας» της Μυτιλήνης, που ήταν ο διοργανωτής και ο οικοδεσπότης του Φεστιβάλ, ο Φοιτητικός Σύλλογος Κρητών Μυτιλήνης «Ερωτόκριτος», η Αναπτυξιακή Πολιτιστική Εταιρεία Μεσοτόπου Λέσβου, η Φοιτητική Χορευτική Ομάδα Σάμου και η Φοιτητική Χορευτική Ομάδα Χίου.
Από παντού…
Η κάθε μία ομάδα παρουσίασε χορούς από διαφορετική περιοχή της Ελλάδας.
Το βράδυ της Πέμπτης, το Φεστιβάλ ξεκίνησε με την παρουσίαση χορών της Δυτικής Θράκης, από το Φ.Χ.Σ. «Ορφέας». Ο ταπεινός, ο μαντηλάτος, ο συρτός, ο σιχτίρ χαβασί, ο ντρίστα, ο ξίσυρτος, ο κουλουριαστός και ο συρτός συγκαθιστός, αναβίωσαν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου και ξεσήκωσαν το κοινό.
Ακολούθησε η Φ.Χ.Ο. της Χίου, παρουσιάζοντας το συρτό Χίου, το «Ένα καράβι από τη Χιό», τον πυργούσικο, το χασαποσέρβικο και την Κρητικιά Λεμονιά, τιμώντας χορευτικά την πόλη που τη φιλοξενεί.
Έπειτα, η Φ.Χ.Ο. Σάμου χόρεψε χορούς από τη Μακεδονία, όπως είναι η Πουσνίτσα, η Μπέλλα Ολυμπία και ο Πουστσένκο.
Στη συνέχεια, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μεσοτόπου Λέσβου παρουσίασε ένα δείγμα χορών της περιοχής που χορεύονται τις Απόκριες, όπως είναι «Η χήρα», «Ο γέρος» και το «Τι ματέλια, τι φρυδέλια».
Η πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ έκλεισε με το διοργανωτή Φ.Χ.Σ. «Ορφέας», που παρουσίασε, εντυπωσιάζοντας το κοινό, τα «Αρναούτ χαβασί», «Αιντίν-Σελιανίκ», «Γκάιντα βασί-Ναστρίτζινι» και καρσιλαμά, από τις Σέρρες.
Ήταν μια πραγματικά όμορφη βραδιά, που φάνηκε να την ευχαριστήθηκαν εξίσου οι χορευτές και οι θεατές.
Οι συντελεστές
Την Παρασκευή επρόκειτο να ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ, με χορούς από την Ήπειρο, το Ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη, τη Μικρά Ασία, τις Κυκλάδες και τη Σκόπελο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε τους συντελεστές του 4ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που έβαλαν τα δυνατά τους για να παρουσιάσουν στο κοινό τους δύο πολύ προσεγμένες μουσικοχορευτικές παραστάσεις.
Έτσι λοιπόν, τη διδασκαλία των χορών ανέλαβαν οι Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Γεώργιος Σαφαρίκας για το Φ.Χ.Σ. «Ορφέας», η Ελένη Λουκάτου για τη Φ.Χ.Ο. Σάμου, ο Σαράντος Κωστίδης για τη Φ.Χ.Ο. Χίου, το σύνολο των φοιτητών του Συλλόγου για το Φ.Σ.Κ.Μ. «Ερωτόκριτος» και ο Ευθύμης Σαραντίδης για την Αναπτυξιακή Πολιτιστική Εταιρεία Μεσοτόπου.
Οι μουσικοί που συνόδευσαν τους χορευτές ήταν οι εξής: Βένη Αργυρίου (σαντούρι), Ηλίας Διμάνος (νταούλι), Κατερίνα Δούκα (τραγούδι), Στρατής Καζατζής (σαντούρι), Δημήτρης Καρπούζης (βιολί), Νεκτάριος Κοσμίδης (βιολί, τραγούδι), Τασούλα Κοσμίδου (κρουστά), Βιορέλ Λοζάν (κλαρίνο), Ιωάννης Μάλαμας (ζουρνά), Χρήστος Μάλαμας (ζουρνά), Γιώργος Νταβλιάκος (γκάιντα, ακορντεόν, τσαμπούνα), Γιώργος Πάγκαλος (λαούτο), Κώστας Τζοβάνης (κιθάρα), Αρίστος Τόβας (τουμπερλέκι), Ανδρέας Χατζηανδρέας (κλαρίνο, γκάιντα).
Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά για ακόμα μία φορά στο Φ.Χ.Σ. «Ορφέας» για την επιμέλεια της ύλης του προγράμματος της εκδήλωσης κι αυτό γιατί επρόκειτο για ένα πρόγραμμα ξεναγό στην κάθε περιοχή, χορούς της οποίας χόρεψαν. Ο «ξεναγός» αυτός, μέσα από απλά κι όχι κουραστικά κείμενα, εξηγούσε στους θεατές τη χορευτική παράδοση της κάθε περιοχής, γεγονός που επέτρεπε στο κοινό να δει με «άλλο μάτι» την παρουσίαση των χορών.