Αποφασισμένος να εφαρμόσει τη μελέτη που έχει ετοιμάσει η δημοτική αρχή για ανάθεση σε ιδιώτες της καθαριότητας εμφανίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος.
Σκληρή απάντηση Βουνάτσου σε όσους διαφωνούν στην ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες
«Εμείς ασκούμε διοίκηση, όχι εκείνοι»
«Δε θα ματαιώσουν την προσπάθεια για καθαρό νησί»
Αποφασισμένος να εφαρμόσει τη μελέτη που έχει ετοιμάσει η δημοτική αρχή για ανάθεση σε ιδιώτες της καθαριότητας σε όλη τη Λέσβο, με μόνες εξαιρέσεις τη Μυτιλήνη και τη Θερμή, εμφανίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος. Το θέμα θα τεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα και ήδη προκαλεί αντιδράσεις από το Σύλλογο ΟΤΑ Λέσβου και άλλα σωματεία, που εξέδωσαν χθες ανακοινώσεις. Σε υψηλούς τόνους απάντησε, όμως, στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ ο Δημήτρης Βουνάτσος, κάνοντας λόγο για «σκληροπυρηνική ηγεσία» και «παλαιομοδίτικο συνδικαλισμό», ενώ ξεκαθάρισε ότι καμμιά αντίδραση δε θα ματαιώσει την προσπάθεια για να δουν οι πολίτες καθαρή την πόλη τους. Τριγμούς, ωστόσο, στη δημοτική αρχή αναμένεται να προκαλέσει η αιχμηρή δήλωση στο «Ε» της αντιδημάρχου Τουρισμού, Ταξιαρχούλας Πνακά, η οποία ξεκαθαρίζει την αντίθεσή της στο σχέδιο του Δήμου για παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες.
«Πρόσω ολοταχώς» για παραχώρηση σε ιδιώτες του έργου της καθαριότητας και της αποκομιδής απορριμμάτων σε όλη τη Λέσβο προχωρά ο Δήμος Λέσβου. Το γεγονός αποκάλυψε μιλώντας χθες στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα θα τεθεί ολοκληρωμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η πρόταση εξαιρεί μόνο τη Μυτιλήνη και τη Θερμή που θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, λόγω του ότι, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός - που θα παρουσιάσει την πρόταση του Δήμου -, διαθέτει οργανωμένη υπηρεσία. Από τη Μυτιλήνη, τώρα, η πρόταση περιλαμβάνει ειδικά τη Χρυσομαλλούσα και τα νότια χωριά της πόλης, τα οποία θ’ ανατεθούν σε ιδιώτες όπως και στο υπόλοιπο νησί, επειδή δεν αρκεί το προσωπικό της υπηρεσίας για ν’ αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των περιοχών αυτών.
Αντιδράσεις…
Οι προθέσεις του Δήμου, όμως, συναντούν ήδη αντιδράσεις. Ανακοίνωση εξέδωσε χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου, ενώ τη διαφωνία τους εξέφρασαν σε ανακοινώσεις τους επίσης ο Σύλλογος Υπαλλήλων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Αιγαίου, καθώς και η ΕΛΜΕ.
«Μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, όπου το θέμα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, την ερχόμενη Δευτέρα θα εισαχθεί προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας στο Δήμο Λέσβου», σχολίασε χθες στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ.
Ο Σύλλογος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην προοπτική αυτή, θεωρώντας ότι η ιδιωτικοποίηση ενός από τα σημαντικότερα κομμάτια δράσης τής Τ.Α. οδηγεί σε συρρίκνωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των παρεχόμενων σήμερα υπηρεσιών από τους ΟΤΑ.
Προβλέπει επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, ότι αυτό θα οδηγήσει σε διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και σε τεράστιες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών, που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες.
Ο Σύλλογος καλεί τέλος τα μέλη του, αλλά και κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του τόπου, να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.
Καυστική απάντηση δημάρχου
Με έντονο τρόπο σχολίασε τις αντιδράσεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου χθες - μετά από σχετική ερώτηση - ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. «Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην αποκομιδή σκουπιδιών και στη χωματερή δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις, παρά μόνο ο Σύλλογος ΟΤΑ με τον οποίο έχουμε έρθει σε οξύτατη ρήξη. Λένε “όχι” στο δάνειο, “όχι” σε υπερωρίες για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου, “όχι” στην ανάθεση σε εργολάβους την καθαριότητα, κάτι που γίνεται στο πλαίσιο νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Ο Σύλλογος αυτός με τη σκληροπυρηνική ηγεσία του, ασκώντας έναν παλαιομοδίτικο συνδικαλισμό, προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του στο Δήμο. Εμείς ασκούμε διοίκηση, και όχι αυτοί!», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βουνάτσος. Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι καμμιά διαφωνία δεν μπορεί να ματαιώσει την προσπάθεια να δουν οι πολίτες τον τόπο τους καθαρό, ενώ έκανε γνωστό ότι η παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες εφαρμόζεται από το 1982 σε χωριά της Λέσβου, ενώ ήδη εφαρμόζεται απ’ όλους τους δήμους της χώρας. «Τώρα ανακάλυψαν την παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες; Το ιδεολόγημα αυτό ισχύει ήδη από το 1982», είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε ακόμη τον πρόεδρο του Συλλόγου ΟΤΑ ότι προσπάθησε να επηρεάσει δημοτικούς συμβούλους για να μην ψηφίσουν υπέρ της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτες.
Ο κ. Βουνάτσος εξήγησε ότι ο Δήμος καταλήγει στην πρόταση αυτή μετά από τη λήξη των συμβάσεων των διμηνιτών, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει άλλους διμηνίτες ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τους οκταμηνίτες. «Αν είχαμε άλλη δυνατότητα, θα το παλεύαμε», είπε και συμπλήρωσε: «Υποφέρουν οι συμπολίτες μας από το πρόβλημα των σκουπιδιών, τους το αναγνωρίζω και τους ευχαριστώ για την υπομονή τους. Θα προχωρήσουμε στην ανάθεση σε ιδιώτες γιατί είναι η μόνη λύση. Εκείνοι που διαφωνούν, δε μαζεύουν οι ίδιοι τα σκουπίδια», είπε μεταξύ άλλων.
Διαχωρίζει τη θέση της η Ταξιαρχούλα Πνακά
Διαχώρισε ανοιχτά τη θέση της από τους σχεδιασμούς του Δήμου για το θέμα της καθαριότητας, μιλώντας χθες στο «Ε», η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά.
Η κ. Πνακά δεν έκρυψε την αντίδρασή της στο ότι πριν ακόμη σταλεί η ημερήσια διάταξη και ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, αλλά και πολύ περισσότερο για το περιεχόμενο της μελέτης που θα παρουσιαστεί για την καθαριότητα, διέρρευσε στον Τύπο. Η ίδια ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η ανάθεση σε ιδιώτες της καθαριότητας σε όλο το νησί, πλην της Μυτιλήνης και της Θερμής, τη βρίσκει εντελώς αντίθεση.
«Δε γνώριζα καν ότι θα μπει τέτοιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί ένα τέτοιο ζήτημα να το μαθαίνουμε από τις εφημερίδες. Δεν μπορεί στις πλάτες των χωριών να θέλουν να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Η αρχική πρόταση που συζητιόταν παλιότερα, αφορούσε συνολικά όλο το νησί και τώρα αφήνουν έξω τη Μυτιλήνη και τη Θερμή. Θα αφήσουν δηλαδή τα χωριά για μια ακόμη φορά απροστάτευτα και σε συνθήκες κρίσης, αν παρουσιαστεί μια καθυστέρηση στην πληρωμή του ιδιώτη, θα σταματήσει και εκείνος την αποκομιδή, και ποιος μπορεί να του ζητήσει ή να του επιβάλει να εργαστεί; Επίσης, μέσα σε τόση ανεργία, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εργαστούν ντόπιοι και όχι αλλοδαποί, σα φθηνά εργατικά χέρια;»