Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια με τη βοήθεια του DNA, η Αστυνομία εντόπισε το δράστη που καλλιεργούσε μια φυτεία χασίς σε μια ορεινή περιοχή έξω από την Αγιάσο! Πρόκειται για ένα 49χρονο σεσημασμένο, πολύ γνωστό στις αστυνομικές αρχές της Λέσβου.
Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια με τη βοήθεια του DNA, η Αστυνομία εντόπισε το δράστη που καλλιεργούσε μια φυτεία χασίς σε μια ορεινή περιοχή έξω από την Αγιάσο! Πρόκειται για ένα 49χρονο σεσημασμένο, πολύ γνωστό στις αστυνομικές αρχές της Λέσβου, ο οποίος μάλιστα εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για υποθέσεις ναρκωτικών και ο οποίος βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση του 2001.
Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει μια φυτεία 10 περίπου δενδρυλλίων χασίς στην περιοχή της Αγιάσου, σε μια ορεινή τοποθεσία Δεν είχε εντοπιστεί ο «ιδιοκτήτης» της φυτείας, όμως οι αστυνομικοί «ξεσκόνισαν» την περιοχή για κάποιο στοιχείο που μπορεί να βοηθούσε στις έρευνες. Στο χώρο βρέθηκε πεταμένο ένα αποτσίγαρο, το οποίο μαζί με άλλα ευρήματα στάλθηκε στην Εγκληματολογική Υπηρεσία Αθηνών για εξέταση.
Χρειάστηκε να περάσουν οχτώ ολόκληρα χρόνια μέχρι να παραλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου μόλις πριν από λίγες ημέρες τ’ αποτελέσματα. Με τη μέθοδο του DNA εντοπίστηκε η ταυτότητα του ατόμου που… κάπνιζε μέσα στη φυτεία και τώρα αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών.
Τη δικογραφία έστειλε η Αστυνομία στον εισαγγελέα, ο οποίος θα βγάλει την υπόθεση από το αρχείο και αναμένεται να καλέσει σε απολογία το 49χρονο.
Το 2001 η Αστυνομία είχε καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων για την καλλιέργεια χασίς που είχε εντοπιστεί έξω από την Αγιάσο. Τώρα πλέον, με βάση τα αποτελέσματα του DNA, οι καταγγελίες θα προσωποποιηθούν σε βάρος του 49χρονου.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια μετά το αδίκημα, δεδομένου ότι πρόκειται για παράβαση του νόμου περί καλλιέργειας ναρκωτικών με σκοπό την εμπορία, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου, καθώς τα κακουργήματα παραγράφονται μετά από 20 χρόνια.
Η δημόσια ασφάλεια στην εποχή του DNA
Μετά τη δημιουργία τράπεζας DNA, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θεωρούνται πια δυνητικά υποψήφιοι «να καταθέσουν» αποτύπωμα του γενετικού τους υλικού στις διωκτικές αρχές. Η τράπεζα DNA επιτρέπει την επεξεργασία και ανάλυση του γενετικού υλικού και την τήρηση σχετικού αρχείου στην ΕΛΑΣ για πρόσωπα που βαρύνονται ακόμη και με πλημμελήματα.
Το γενετικό υλικό συλλέγεται υποχρεωτικά από όσους προσάγονται στην Αστυνομία, με σοβαρές ενδείξεις για οποιοδήποτε αδίκημα τιμωρείται με ποινή τουλάχιστον τριών μηνών. Αυτό σημαίνει ότι διευρύνεται ο κύκλος των αδικημάτων, περικλείοντας την πλειονότητα του Ποινικού Κώδικα, από απλή κλοπή ή σωματική βλάβη, μέχρι κακούργημα... Στο αρχείο που θα διατηρείται στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ θα συλλέγονται υποχρεωτικά γενετικό υλικό και γενετικά αποτυπώματα (αίμα, σάλιο κ.λπ.) με σκοπό τη διαπίστωση της ταυτότητας του δράστη του εγκλήματος.
Αν η ανάλυση αποβεί αρνητική, το γενετικό υλικό και τα γενετικά αποτυπώματα πρέπει να καταστρέφονται αμέσως. Αν αποβεί θετική, το μεν γενετικό υλικό καταστρέφεται, τα δε γενετικά αποτυπώματα του προσώπου τηρούνται στο αρχείο DNA, για περαιτέρω αξιοποίηση έως το θάνατο του προσώπου. Που σημαίνει ότι π.χ. για την περίπτωση ενός ανηλίκου που συλλαμβάνεται για μικροκλοπή, τα γενετικά του αποτυπώματα θα καταχωρίζονται στην τράπεζα διά βίου. Το αρχείο θα εποπτεύεται από εισαγγελέα εφετών και το γενετικό υλικό και το αποτύπωμα θα καταστρέφονται παρουσία του δικαστικού, αλλά και του συνηγόρου ή του τεχνικού συμβούλου του προσώπου από το οποίο ελήφθησαν τα στοιχεία.