Απροσπέλαστη και αφιλόξενη πόλη για τα άτομα με αναπηρίες χαρακτήρισε τη Μυτιλήνη η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Βορείου Αιγαίου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, κ. Σοφία Μιχάλα, σε συνέντευξη Τύπου χθες στην «Κυψέλη».
Απροσπέλαστη και αφιλόξενη πόλη για τα άτομα με αναπηρίες χαρακτήρισε τη Μυτιλήνη η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Βορείου Αιγαίου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, κ. Σοφία Μιχάλα, σε συνέντευξη Τύπου χθες στην «Κυψέλη». Η κ. Μιχάλα τόνισε μάλιστα ότι η κατάσταση στη Μυτιλήνη, ως προς το θέμα πρόσβασης, δεν είναι απλά στο μηδέν αλλά στο μείον ένα!
Πεζοδρόμια στους κεντρικούς δρόμους χωρίς ράμπες, έλλειψη θέσεων παρκαρίσματος για ΑμΕΑ, προβλήματα πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες όπως τη νομαρχία, το δήμο Μυτιλήνης, άθλιες συνθήκες στις τουαλέτες για ΑμΕΑ στο αεροδρόμιο και το λιμάνι, είναι μερικές από τις διαπιστώσεις που έκανε η κ. Μιχάλα με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Μυτιλήνη. Ανάλογα προβλήματα διαπίστωσε και στα πλοία που έχουν δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις. Η ίδια τόνισε ότι είναι ανάγκη οι τοπικοί φορείς να σταθούν στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία και να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες για επίλυση των προβλημάτων, όπως έχουν υποχρέωση, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής. «Η αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η ίδια.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην προκυμαία Μυτιλήνης, σε σχέση με τις θέσεις παρκαρίσματος, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε θέσεις παρκαρίσματος για ΑμΕΑ και αντί γι’ αυτό, υπάρχει μόνο μία, η οποία είναι μονίμως κατειλημμένη από άλλα αυτοκίνητα.
Στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης, όπως είπε, υπάρχει τουαλέτα για άτομα με ειδικές ανάγκες, όμως είναι σε άθλια κατάσταση, απαρχαιωμένη με σπασμένες λεκάνες και χωρίς ειδικές λαβές. Ελλείψεις διαπίστωσε και στις τουαλέτες στο λιμάνι Μυτιλήνης. Ανάλογη εικόνα, όπως είπε, υπάρχει και στο αεροδρόμιο της Λήμνου.
Απόντες οι γονείς
Η κ. Μιχάλα, η οποία είναι και η ίδια άτομο με αναπηρία, ήταν επίσης ιδιαίτερα επικριτική και σχετικά με τη στάση των γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες. «Αδιαφορούν, απέχουν, αρνούνται να βοηθήσουν και να στηρίξουν πρωτοβουλίες που αφορούν τα ίδια τους τα παιδιά», είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Αναγνωρίζω ότι μπορεί να έχουν κουραστεί και σε ένα βαθμό δεν τους αδικώ, όμως δε στηρίζουν τις δραστηριότητες των συλλόγων ΑμΕΑ, όχι απλά οικονομικά, αλλά γενικά είναι απόντες. Όταν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που απαιτούν εθελοντική βοήθεια, οι γονείς δυστυχώς δε συμμετέχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας συναντήθηκε με το νομάρχη Παύλο Βογιατζή και το δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή, ενώ δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Γιάννη Λέκκα και το γενικό γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Κουρούση, οι οποίοι απουσίαζαν εκτός νησιού. Σχολιάζοντας τη συνάντηση με το νομάρχη και το δήμαρχο Μυτιλήνης, είπε ότι έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αναγνώρισαν τα προβλήματα και τις δυσκολίες, και δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ώστε να επιλυθούν.
Ο ρόλος της «Κυψέλης»
Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου ΑμΕΑ «Η Κυψέλη» και τον αγώνα που, όπως είπε, καταβάλλει για να σταθεί έμπρακτα κοντά στα παιδιά με αναπηρίες, αντικαθιστώντας πολλές φορές την Πολιτεία που απουσιάζει. Διαπίστωσε επίσης απροθυμία των άλλων συλλόγων του νησιού να συμμετάσχουν σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, καθώς, όπως είπε, εκτός της «Ηλιαχτίδας» που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, ο Σύλλογος Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία, ο Σύλλογος Νεφροπαθών και το Ειδικό σχολείο δε συμμετείχαν σε συνάντηση που είχε προγραμματιστεί και η οποία θ’ αποτελούσε αφορμή να συζητήσει η κάθε πλευρά τα προβλήματά της.