«Ακριβή μου» υγεία…

01/07/2012 - 05:56
Η οικονομική κρίση και τα ασφυκτικά χρέη των νοσοκομείων μεταφέρονται στις πλάτες των ασθενών που θα πρέπει να έχουν μαζί τους βιβλιάριο ασφάλειας ή χρήματα κάθε φορά που η ανάγκη τούς φέρνει μέχρι το κατώφλι του Νοσοκομείου.
Η οικονομική κρίση και τα ασφυκτικά χρέη των νοσοκομείων μεταφέρονται στις πλάτες των ασθενών που καλούνται να πληρώσουν τη «νύφη» και θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν μαζί τους βιβλιάριο ασφάλειας ή χρήματα κάθε φορά που η ανάγκη τούς φέρνει μέχρι το κατώφλι του Νοσοκομείου. Και τούτο αν θέλουν να έχουν και υγειονομική κάλυψη. Με πρόσφατες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, στενεύουν τα όρια και γίνονται πιο αυστηρές οι διαδικασίες για κάθε περιστατικό, είτε αυτό είναι έκτακτο είτε όχι.

«Όσοι ασθενείς δεν έχουν προσκομίσει βιβλιάριο ασθενείας πληρώνουν τα πάντα», αναφέρει ο «βασικός κανόνας» που εξέδωσε η Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Στο ίδιο έγγραφο αναγράφονται οι διαδικασίες που ισχύουν για κάθε ταμείο ασφάλειας.
Για παράδειγμα, για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ αναφέρει: «Κανένας ασθενής δεν εξετάζεται από τα εξωτερικά ιατρεία εάν προηγουμένως δεν έχει παραλάβει από τη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων την καρτέλα ασθενείας (Έντυπο Δελτίο) και το “Δελτίο εξετάσεως”.» Σημειώνει επίσης πως «σε περίπτωση που δε θα είναι θεωρημένο το βιβλιάριο ασθενείας (δεν έχει ισχύ) τότε ο ασθενής υποχρεούται να πληρώσει την επίσκεψη και οποιαδήποτε εξέταση ή ιατρική πράξη απαιτείται να υποβληθεί.»
Για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, θα πρέπει να γράφονται από τον εξετάσαντα γιατρό στο βιβλιάριο ασθενείας τους τα στοιχεία του ασθενούς και η πάθησή του, ενώ σε άλλη σελίδα να γράφονται οι εξετάσεις που απαιτούνται και να σφραγίζονται. Το ίδιο ισχύει για τους ασφαλισμένους ΤΥΔΚΥ, ΥΕΑ - ΥΕΝ, φοιτητές, ΤΣΑΥ, συνταξιούχους Δημοσίου, Μηχανικών ΤΣΕΜΔΕ. Οι ασφαλισμένοι στον Οίκο Ναύτου και στο ΤΕΒΕ - Ταμείο Εμπόρων πρέπει να καταβάλλουν για επίσκεψη στη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων τρία ευρώ. Οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ αν έχουν παραπεμπτικό από το Ταμείο τους ή γιατρό του Ταμείου τους πληρώνουν για τις εξετάσεις το 25%. Οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Ταξί και Ξενοδόχων πληρώνουν και τις επισκέψεις και τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι καημένοι του ΙΚΑ

Ιδιαίτερα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, με βάση επιστολή της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας (από το 2005) προς τους γιατρούς των έκτακτων εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου, ισχύουν τα εξής:
Όλες οι εξετάσεις που γίνονται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ πληρώνονται από τον ασφαλισμένο και τα χρήματα εισπράττονται στη συνέχεια από το ΙΚΑ. Στη μόνη περίπτωση που δεν πληρώνουν οι ασφαλισμένοι είναι όταν προσκομίζουν παραπεμπτικό υπογεγραμμένο από ιατρό του ΙΚΑ.
Όλα τα παραπάνω ίσχυαν πάντοτε στα νοσοκομεία, πάντα όμως υπήρχε και η ευχέρεια δεδομένων, συγκεκριμένων συνθηκών να εξυπηρετηθούν ασθενείς που είτε δεν είχαν ασφάλιση είτε δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν. Το «κονδύλι» που μπορούσε να διαχειρίζεται ο κάθε διοικητής για αυτόν το σκοπό πρόσφατα «κουτσουρεύτηκε» στα 150 ευρώ και από εκεί και πέρα απαιτείται απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για ν’ αποφασιστεί αν κάποιος ασθενής πρέπει ν’ απαλλαγεί απ’ τα νοσήλια. Την ίδια ευχέρεια έχει - πάντα άτυπα βεβαίως - και ο κάθε γιατρός που αντιμετωπίζει ένα συμβάν και είναι σε θέση να κρίνει αν ο ασθενής που έχει απέναντί του και δεν έχει μαζί του βιβλιάριο, θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις και στη συνέχεια είτε να προσκομίσει το βιβλιάριό του είτε να πληρώσει.


Οι αλλοδαποί
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άρης Χατζηκομνηνός, λέει για το θέμα αυτό στο «Ε»: «Μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τους αλλοδαπούς. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν φυσικά ασφάλεια και δεν έχουν και χρήματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν μπορείς να τους αφήσεις αβοήθητους, όμως δεν έχουμε και τα απαραίτητα κονδύλια για να καλύψουμε τις ανάγκες νοσηλείας τους που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνάνε και τις 10.000 ευρώ.»
Όσο αφορά πάλι τους… «ημεδαπούς» ασθενείς, ο κ. Χατζηκομνηνός λέει: «Δεν αφήνουμε κανένα αβοήθητο. Αν διαπιστώσουμε ότι κάποιος έχει οικονομικό πρόβλημα, αφού μας κάνει ένα έγγραφο προς τη διοίκηση που θα παραθέτει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να πληρώσει, μπορεί με απόφασή της η διοίκηση να τον απαλλάξει από τα νοσήλια. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνεται συνέχεια γιατί κανείς δε λειτουργεί αυθαίρετα, υπάρχει έλεγχος και πρέπει να δικαιολογούμε τα έξοδά μας.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης - όπως βέβαια και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας - έχουν γίνει «θηλιά στο λαιμό» του ιδρύματος, αφού δημιουργούνται στη συνέχεια και χρέη σε προμηθευτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του.
Μόνο το ΙΚΑ οφείλει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης 1,6 εκατ. ευρώ και αυτό δημιουργεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Όλα αυτά τα ζητήματα πάει ν’ αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο με αυστηρότερους όρους ως προς τις εξετάσεις και τα νοσήλια των ασφαλισμένων, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην απώλεια χρημάτων.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey