Στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ μπαίνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπως και σε όλα τα άλλα νοσοκομεία της χώρας μετά τις αποκαλύψεις για τις μίζες που κάποιοι λάμβαναν κατά τη διαδικασία προμηθειών υλικών.
Στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ μπαίνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπως και σε όλα τα άλλα νοσοκομεία της χώρας μετά τις αποκαλύψεις για τις μίζες που κάποιοι λάμβαναν κατά τη διαδικασία προμηθειών υλικών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δυο ημέρες μετά τις αποκαλύψεις που θέλουν και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης στη «λίστα της μίζας» για προμήθεια ορθοπαιδικών υλικών, χθες ζητήθηκαν από το ΣΔΟΕ αναλυτικά στοιχεία για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν στο Βοστάνειο.
Σε εφαρμογή απόφασης που πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Γιάννης Καπελέρης, εκπρόσωπος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και άλλοι υπηρεσιακοί φορείς, μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι λογαριασμοί γιατρών, αλλά και διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα νοσοκομεία.
Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της χθες η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στόχος της έρευνας που διεξάγεται είναι να εντοπιστούν:
- γιατροί που παίρνουν μίζες για να προωθούν υλικά συγκεκριμένων εταιρειών κατά τη διενέργεια χειρουργείων, χρεώνοντας ακόμη και δυο φορές το ίδιο υλικό για μια εγχείρηση.
- διοικητικοί υπάλληλοι που επίσης παίρνουν μίζες για να επιλέγουν συγκεκριμένα υλικά και μάλιστα τα τιμολογούν δυο και τρεις φορές.
Πληροφορίες αναφέρουν, βέβαια, ότι ήδη το υπουργείο Υγείας και το ΣΔΟΕ έχει «επιβαρυντικά» στοιχεία για τουλάχιστον δυο ορθοπαιδικούς του Νοσοκομείου, γι’ αυτό και το Βοστάνειο εντάχθηκε στη «λίστα της μίζας» που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ερευνάται, όμως, η συμμετοχή και άλλων γιατρών ή υπαλλήλων στο «κύκλωμα» της μίζας, που «κινούνται» στο χώρο των χειρουργείων και έχουν σχέση με τις προμήθειες υλικών.
Παντού…
Η έρευνα του ΣΔΟΕ διεξάγεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με προτεραιότητα βέβαια να έχει δοθεί στα νοσοκομεία της «λίστας της μίζας». Από την πλευρά της διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, πάντως, τηρείται άκρα μυστικότητα για το θέμα και κανένα στέλεχος δε θέλησε χθες να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι ζητήθηκαν από το ΣΔΟΕ ονόματα και διευθύνσεις όλων των γιατρών του Νοσοκομείου.
«Οι έλεγχοι», σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», «θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως: Είναι συγκεκριμένα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία του ΕΣΥ; Ποιοι παίρνουν μίζες για να προωθούν συγκεκριμένα υλικά; Επιλέγουν γιατροί; Συνεργάζονται με διοικητικούς που πραγματοποιούν τις παραγγελίες των προμηθειών; Χρεώνονται υλικά δυο και τρεις φορές;»
Σε οριακή κατάσταση η προμήθεια υλικών
Την ίδια ώρα, χωρίς ακόμη και τα πιο απλά υλικά έχουν μείνει τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινδυνεύσουν ζωές. Εδώ και λίγες ημέρες οι εταιρείες έχουν στείλει επιστολή-τελεσίγραφο στο Νοσοκομείο ότι θα στέλνονται για επεμβάσεις μόνο τα άκρως απαραίτητα υλικά και εφόσον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Όπως έγραψε το «Ε», οι προμηθευτές, λίγο πριν γίνει η ρύθμιση των χρεών, σε μια προσπάθεια ν’ ασκήσουν πιέσεις στο υπουργείο απέσυραν αποθέματα που είχε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης (όπως και άλλα νοσοκομεία), τα οποία βέβαια δεν είχαν πληρωθεί μέχρι να καταβληθούν τα οφειλόμενα από το υπουργείο.
Την ίδια αυστηρή, όμως, στάση τηρεί πλέον και το υπουργείο Υγείας. Σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στις ανεξέλεγκτες παραγγελίες υλικών, έχει δοθεί εντολή να συγκρίνονται οι τιμές των υλικών που παραγγέλνονται με το «παρατηρητήριο τιμών» και εφόσον έχουν την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών στην Αθήνα, να στέλνονται για περιπτώσεις ασθενών που κινδυνεύει η ζωή τους. Οι αλλαγές προκάλεσαν αντιδράσεις στους χειρουργούς, που βλέπουν να πέφτει πάνω τους όλο το βάρος της διαδικασίας προμηθειών και να βρίσκονται ταυτόχρονα στο στόχαστρο των ελέγχων. Κάποιοι χειρουργοί στο Νοσοκομείο, μάλιστα, αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε παραγγελία.
Τελικά διευκρινίστηκε ότι ο έλεγχος και η σύγκριση τιμών για υλικά που παραγγέλνονται από εταιρείες που δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με το Νοσοκομείο, θα γίνονται από το Γραφείο Προμηθειών και οι γιατροί απλώς θα υποδεικνύουν τα υλικά που χρειάζονται, βεβαιώνοντας βέβαια ότι είναι άκρως απαραίτητη η επέμβαση για τη ζωή του ασθενούς.