Συνέχεια στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν το Μάιο, ως αντίδραση σε μια σειρά από μέτρα που αφορούν στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν το Μάιο, ως αντίδραση σε μια σειρά από μέτρα που αφορούν στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Έτσι από σήμερα, αρχή του δικαστικού έτους, και έως την 1η Οκτωβρίου, οι Δικηγόροι θα απέχουν ξανά απ’ τα δικαστήρια, διεκδικώντας να μην υλοποιηθεί ό,τι στο μνημόνιο τους αφορά, αλλά και να ικανοποιηθούν επιμέρους ζητήματα που θέτουν σε τοπικό επίπεδο, όπως η κάλυψη κενών θέσεων δικαστών.
Με τη συμμετοχή 95 εκ των 154 μελών του Συλλόγου στη Λέσβο και τη Λήμνο, η συνέλευση των Δικηγόρων συζήτησε και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να απέχουν από παραστάσεις στις συνεδριάσεις των διοικητικών, πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, στον ανακριτή, στις προανακρίσεις και ενώπιον συμβολαιογράφου, κατά το χρονικό διάστημα από την έναρξη του δικαστικού έτους, σήμερα 16 Σεπτεμβρίου, μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2010. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με 57 ψήφους σε ονομαστική ψηφοφορία, 36 δικηγόροι είχαν τη γνώμη που μειοψήφησε - ότι ναι μεν πρέπει να κηρυχθεί αποχή, όχι όμως αμέσως, αλλά δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων -, ενώ ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί διήμερη αποχή για 16 και 17 Σεπτεμβρίου κι ένα μέλος έδωσε λευκή ψήφο.
Αιτήματα
Στο πλαίσιο της απόφασης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης διατρανώνει, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Νίκος Βλουτέλλης, «την αγωνιστική ετοιμότητα των μελών του Συλλόγου να υπερασπιστούν με κινητοποιήσεις τις διαχρονικές αξίες του δικηγορικού λειτουργήματος, όπως αυτές διατυπώνονται στις διατάξεις της νομοθεσίας, οι οποίες έχουν ταχθεί χάριν του πολίτη που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και τις οποίες επιχειρεί να καταργήσει η κυβέρνηση στα πλαίσια του μνημονίου και στο όνομα του θρυλούμενου “ανοίγματος” των δήθεν κλειστών επαγγελμάτων, που θα οδηγήσει στη δικηγορία των ολίγων και των ισχυρών, εις βάρος του συνόλου του λαού μας.».
Με την ίδια απόφαση, οι Δικηγόροι διατρανώνουν την αξίωση από τη συνδικαλιστική ηγεσία του σώματος, Ολομέλεια Προέδρων και Συντονιστική Επιτροπή, να συνέλθει άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να συντονίσει τον αγώνα σε πνεύμα ενωτικό και αγωνιστικό, καθώς και τη συμπαράταξή τους με τις πρωτοβουλίες των περιφερειακών συλλόγων, όπως αυτή που έλαβε χώρα στις 21 Αυγούστου στη Σύρο, και τη συνυπογραφή του κειμένου της προκήρυξης ενάντια στα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο για το δικηγορικό λειτούργημα.
Πρωτοσέλιδα στις 27 Ιουλίου το «Ε» αποκάλυπτε την υποστελέχωση των Ειρηνοδικείων της Λέσβου, που αποτελεί κι έναν απ’ τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση οι Δικηγόροι
Τέλος, οι δικηγόροι της Μυτιλήνης με την απόφασή τους για αποχή εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης στη Μυτιλήνη, για τα οποία και σημειώνουν στην απόφαση ότι «φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις με την έλλειψη εφετείου, πολλά κενά στις θέσεις γραμματέων του Πρωτοδικείου και την ύπαρξη δύο μόνο ειρηνοδικών, που καλύπτουν πέντε περιφερειακά ειρηνοδικεία και το Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας».
Οι Δικηγόροι έως και τα τέλη Ιουλίου βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, οι οποίες και ανεστάλησαν προκειμένου να μην εκφυλιστεί η αγωνιστικότητα του κλάδου με ιδιαίτερα μακράς διαρκείας αποχή. Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Βλουτέλλης, «έως και το Σεπτέμβριο που θα λειτουργήσουν κανονικά κι όχι μόνο με τα θερινά τους τμήματα τα δικαστήρια, δεν έχει νόημα να υπάρχει σε εξέλιξη απεργία, διότι ούτως ή άλλως δίνονται εξαιρέσεις στους συναδέλφους που έχουν τις επείγουσες υποθέσεις που αυτή την περίοδο του καλοκαιριού εκδικάζονται».