Μάστιγα τείνουν να γίνουν για την περιοχή της Καλλονής τα τροχαία συμβάντα, που έχουν γίνει αιτία να χαθούν τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί περισσότεροι. Οι κάτοικοι ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα.
Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν κυκλοφοριακά μέτρα και αστυνόμευση
Μάστιγα τείνουν να γίνουν για την περιοχή της Καλλονής τα τροχαία συμβάντα, που έχουν γίνει αιτία να χαθούν τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί περισσότεροι. Οι κάτοικοι ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα για ν’ αλλάξει η άναρχη κατάσταση στους δρόμους χωρίς κυκλοφοριακά μέτρα, χωρίς αστυνόμευση, χωρίς σήμανση. Οι φορείς δεσμεύονται για λύσεις, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει γίνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση για ν’ αλλάξει η κατάσταση.
Κόντρες που οργανώνουν πιτσιρικάδες της περιοχής με παπάκια από το δρόμο της Αρίσβης, τη Σκάλα Καλλονής και τα Δάφια με σημείο τερματισμού την Πλατεία Καλλονής, αλλά και η άναρχη κατάσταση που υπάρχει στην Πλατεία, χωρίς μονοδρομήσεις, με διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, με φορτηγά και βαρέα οχήματα να τη διασχίζουν, συνθέτουν το «τοπίο» που επικρατεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. «Το κακό έχει παραγίνει, ως γονέας ανησυχώ. Οι πιτσιρικάδες βάζουν στοιχήματα και τρέχουν με τα παπάκια, ήδη έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, έχουν τραυματιστεί πολλοί. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η Αστυνομία είναι ανύπαρκτη. Απλά δεν υπάρχει για να προστατέψει αυτά τα παιδιά και να προλάβει πιθανό ατύχημα», γράφει το «Ε» αναγνώστης μας, κάτοικος της περιοχής.
Ευαισθητοποίηση, αλλά…
Το μεγάλο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων και ένας θάνατος νέου ανθρώπου πριν από ένα χρόνο περίπου, έγιναν η αφορμή να δημιουργηθεί η «Εθελοντική Ομάδα Καλλονής», την οποία αποτελούν κυρίως νέοι άνθρωποι, φοιτητές της περιοχής, οι οποίοι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και ν’ αναλάβουν δράση για να μπει ένα τέλος στο πρόβλημα αυτό. Τον περασμένο Απρίλιο, η Εθελοντική Ομάδα οργάνωσε με επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, στην οποία παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι της Τροχαίας και άλλοι τοπικοί φορείς. Εκεί τα μέλη της Ομάδας, παρουσιάζοντας ένα βίντεο, έδωσαν έμφαση στο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων και άσκησαν κριτική στην Αστυνομία, αλλά και στους τοπικούς φορείς, ότι δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τότε δόθηκαν πολλές δεσμεύσεις για σειρά παρεμβάσεων, σήμερα όμως, σχεδόν έξι μήνες μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
«Ακούσαμε πολλά χειροκροτήματα, πολλά “μπράβο” για την πρωτοβουλία μας να οργανώσουμε την εκδήλωση αυτή, όμως στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα», λέει στο «Ε» η εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Καλλονής κ. Ασανούλα Κοκκινέλλη - Γιαννή.
Και κουβέντες
Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του συλλόγου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η κ. Γιαννή αναφέρει: «Κατ’ αρχήν υπάρχει ανάγκη να κλείσει για τα οχήματα η Πλατεία Καλλονής και να πεζοδρομηθεί. Το σχολικό λεωφορείο σταματάει πάνω στον κεντρικό δρόμο για ν’ αποβιβάσει μαθητές, ενώ παλιά χρησιμοποιούνταν ένας εσωτερικός δρόμος που οδηγούσε στην πίσω αυλή του Δημοτικού Σχολείου, ο οποίος όμως έκλεισε από την εκκλησία. Δεν υπάρχουν πινακίδες σήμανσης σε πολλά σημεία, δεν υπάρχει αστυνόμευση, ενώ θα πρέπει να γίνουν και πολλές μονοδρομήσεις.»
Η Αστυνομία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι γίνονται έλεγχοι κι ότι τα ατυχήματα έχουν να κάνουν με την ευθύνη των ίδιων των οδηγών. «Υπάρχει αστυνόμευση, βγάζουμε τακτικά συνεργεία και κάνουν ελέγχους για ζώνες και για κράνη. Τα περισσότερα ατυχήματα, όμως, γίνονται από λάθη των οδηγών», δηλώνει ο αναπληρωτής διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλλονής, κ. Χαράλαμπος Παπάζογλου.
Ο χωρικός αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Γιαβάσης, από την πλευρά του αναγνωρίζει το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή και τονίζει ότι υπάρχει μια κυκλοφοριακή μελέτη που είχε εκπονηθεί πριν από έξι χρόνια (!) από τον τέως Δήμο Καλλονής, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ και πως ο ίδιος την έχει στείλει στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, κ. Βατό, προκειμένου να προχωρήσει σε υλοποίηση. Ο κ. Γιαβάσης τονίζει ότι το 80% των κατοίκων της περιοχής είναι υπέρ της πεζοδρόμησης της Πλατείας, σε κάτι που όμως, για να υλοποιηθεί, θα πρέπει να συμφωνήσει και ο εμπορικός κόσμος της περιοχής.
«Η Πλατεία κάποτε έβγαζε δημάρχους και εκείνη μπορεί να επιβληθεί ανάλογα», αναφέρει με νόημα ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, φωτογραφίζοντας εμπορικούς και άλλους λόγους που θέλουν την Πλατεία να παραμένει ανοιχτή στην κυκλοφορία. Ο ίδιος, πάντως, τονίζει ότι η μελέτη που έχει εκπονηθεί χρειάζεται να επικαιροποιηθεί, ενώ αναφέρει ότι στις σκέψεις του Δήμου είναι μέσα από το Πρόγραμμα Jessika για αστικές αναπλάσεις να προωθηθούν παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καλλονής.