Επιστροφή στο παρελθόν και αναζήτηση ειδών και γεύσεων δοκιμασμένων και ανθεκτικών στο χρόνο επιχειρεί η πιλοτική δράση «Τοπικές ποικιλίες της Λέσβου», που έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Agrisles.
Επιστροφή στο παρελθόν και αναζήτηση ειδών και γεύσεων δοκιμασμένων και ανθεκτικών στο χρόνο επιχειρεί η πιλοτική δράση «Τοπικές ποικιλίες της Λέσβου», που έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Agrisles. Στόχος να διερευνηθεί το πώς οι τοπικές ποικιλίες της Λέσβου μπορούν να διασωθούν, εισφέροντας προστιθέμενη αξία στην ντόπια παραγωγή με την προώθηση επιλεγμένων τοπικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο της δράσης, το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου ημερίδα με τίτλο «Τοπικές ποικιλίες: παρελθόν ή και μέλλον;». Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και σε αυτήν περιλαμβάνονται οι εξής ομιλίες:
- «Σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Agrisles». Ρ. Τσίγγου, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Agrisles.
- «Γεωπονική θεώρηση των τοπικών ποικιλιών». Δρ. Π. Μπεμπέλη, καθηγήτρια Βελτίωσης Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- «Συλλογή και καταγραφή τοπικών ποικιλιών, συλλογές από τη Λέσβο». Δρ. Ρ. Θανόπουλος, γεωπόνος του Τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- «Πειραματικά αποτελέσματα ελληνικών τοπικών ποικιλιών». Κ. Κουτής, γεωπόνος.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα http://www.agrisles.eu/.