Συγκινητικές στιγμές έζησαν όσοι παρακολούθησαν την 4η Συνάντηση Ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, που ο δήμος Ευεργέτουλα διοργάνωσε και φέτος στο πλαίσιο της 21ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού.
Το μουσικό σχήμα «Ένα φύλλο ταξιδεύει» παρουσίασε έναν κύκλο από εννέα πολύ ενδιαφέροντα τραγούδια
Συγκινητικές στιγμές έζησαν όσοι παρακολούθησαν την 4η Συνάντηση Ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, που ο δήμος Ευεργέτουλα διοργάνωσε και φέτος στο πλαίσιο της 21ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Ιππείου, παρευρέθηκαν πολλοί κάτοικοι του δήμου, αλλά και άλλων περιοχών της Λέσβου, Έλληνες και μετανάστες, που με τη βοήθεια της μουσικής ταξίδεψαν από κοινού, αυτήν τη φορά όχι στις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες συμπολίτες μας, αλλά σε χώρες και ηπείρους όπως η Αμερική, η Αυστραλία και η Γερμανία όπου στο παρελθόν, τις δεκαετίες 1900 - 1920 και 1950 - 1970, ξενιτεύτηκαν οι ίδιοι οι Έλληνες...
Η «στροφή» αυτή στο περιεχόμενο της Συνάντησης Ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία του δήμου Ευεργέτουλα είχε ως σκοπό να ξυπνήσει μνήμες και να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες κατοίκους του. «Ίσως, σκεπτόμενοι το μεταναστευτικό παρελθόν της χώρας μας, μπορέσουμε να σταθούμε με κατανόηση και σεβασμό στους ανθρώπους που προέρχονται από άλλες χώρες, με τους οποίους συμβιώνουμε και μοιραζόμαστε την καθημερινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπάλληλος του δήμου Ευεργέτουλα και συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης, Νίκη Χωριατέλλη, ανοίγοντας τη βραδιά.
Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η κοινωνική ανθρωπολόγος της Μονάδας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων της Αγιάσου, Κατερίνα Μαλιωτάκη, η οποία μίλησε για τις προσδοκίες και τα αδιέξοδα που βιώνουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να έχουν μια καλύτερη ζωή.
Για τη μετανάστευση των Ελλήνων μίλησε ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης
«Ένα φύλλο ταξιδεύει»
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έναν κύκλο εννέα πολύ ιδιαίτερων τραγουδιών, ιστοριών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, με τίτλο «Ένα φύλλο ταξιδεύει», που παρουσίασε το μουσικό σχήμα «Τα φώτα απέναντι». Πρόκειται για την «εξέλιξη» της πολυπολιτισμικής ορχήστρας του δήμου Ευεργέτουλα και αποτελείται από τους μουσικούς Μάκη Ψαραδέλλη (κιθάρα, τραγούδι), Ντέπη Χατζηκαμπάνη (στίχοι, φωνητικά), Μάριο Λέλεκα (μαντολίνο), Παναγιώτη Κουνέλλη (μπάντζο), Μαρία Λέλεκα και Παναγιώτη Πολυχρόνη. Η στιχουργός Ντέπη Χατζηκαμπάνη έκανε μια γενική αναφορά στη δημιουργία των τραγουδιών που η ίδια έχει γράψει, ενώ πριν από κάθε κομμάτι ο μουσικός Μάκης Ψαραδέλλης έκανε μια σύντομη εισαγωγή στο πρόσωπο που «ενέπνευσε» το τραγούδι.
Σημαντική ήταν η εμφάνιση στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης του γνωστού συνθέτη και τραγουδιστή Ηλία Μακρίδη και του κιθαρίστα και τραγουδιστή Πάνου Σπυρόπουλου, και οι δύο με μακρά πορεία στην ελληνική μουσική, που πλαισίωσαν εθελοντικά τη συνάντηση του δήμου Ευεργέτουλα χαρίζοντας στους παρευρισκομένους υπέροχα ακούσματα.
Για τις προσδοκίες και τα αδιέξοδα που βιώνουν οι πρόσφυγες μίλησε η κοινωνική ανθρωπολόγος της Μονάδας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων της Αγιάσου, Κατερίνα Μαλιωτάκη
«Και οι Έλληνες έζησαν τη μετανάστευση…»
«Ας μην ξεχνούμε ότι και οι Έλληνες έζησαν τη μετανάστευση, στέλνοντας στο εξωτερικό μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, με το όραμα μιας καλύτερης ζωής. Κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, υπερβολικό κόπο και ταλαιπωρία για να σταθούν στα πόδια τους, μέσα σε ένα ξένο και αφιλόξενο, κάποιες φορές, περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη θεματική της 4ης Συνάντησης Ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης. «Επαναφέροντας, λοιπόν, μνήμες από τα συναισθήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που εισέπραξαν οι Έλληνες μετανάστες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού των μεταναστών με μεγαλύτερη ανθρωπιά, ευαισθησία και ζεστασιά, για να συνυπάρξουμε αρμονικά και δημιουργικά στο μέλλον», είπε κλείνοντας, ευχαριστώντας παράλληλα όσους εργάστηκαν και συνέβαλαν στην υλοποίησή της εκδήλωσης.
Ο συνθέτης και τραγουδιστής Ηλίας Μακρίδης πλαισίωσε και ο ίδιος με τη μουσική του την εκδήλωση του δήμου Ευεργέτουλα