«Πέταξαν» 320.000 ευρώ

01/07/2012 - 05:56
Δικάζεται σήμερα στο Κακουργιοδικείο Μυτιλήνης η υπόθεση του σκανδάλου της παρακράτησης εισφορών τού ΙΚΑ από ταμία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. H υπόθεση αυτή «στοίχισε» 320.000 ευρώ στο Βοστάνειο.
Δικάζεται σήμερα στο Κακουργιοδικείο Μυτιλήνης η υπόθεση του σκανδάλου της παρακράτησης εισφορών τού ΙΚΑ από ταμία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψή της, η υπόθεση αυτή, που σύμφωνα με το Πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας «στοίχισε» 320.000 ευρώ στο Βοστάνειο, φθάνει στις δικαστικές αίθουσες με την πρώην ταμία να δικάζεται κατηγορούμενη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

Η υπόθεση - που είχε αποκαλύψει πρώτο το «Ε» τον Ιούλιο του 2007 - ήρθε στο φως περίπου ένα χρόνο μετά το άλλο μεγάλο σκάνδαλο της προμήθειας οξυγόνου, το οποίο κανείς δε γνωρίζει πότε θα φθάσει στις δικαστικές αίθουσες. Το Φεβρουάριο του 2008 οι επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας ολοκλήρωσαν την έρευνα για την υπόθεση και με πόρισμά τους (που δημοσιεύθηκε στο «Ε») περιέγραφαν αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο «έδρασε» η υπάλληλος, αλλά και τα ποσά που φέρεται να απέσπασε από το ίδρυμα. Μέχρι τότε οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η απάτη θα έφθανε τις 190.000 ευρώ, σύμφωνα όμως με τους επιθεωρητές ξεπερνά τις 300.000!
Τόσο στην ΕΔΕ που διενήργησε τότε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όσο και στον έλεγχο των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, η υπάλληλος εμφανίστηκε να ομολογεί ότι παρακρατούσε τις εισφορές τού ΙΚΑ, αναλαμβάνοντας μάλιστα και αποκλειστικά την ευθύνη.

Πώς έγινε η απάτη
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις τότε των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, η απάτη είχε να κάνει με τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ή ορισμένου χρόνου και τους ειδικευόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου, που δεν πληρώνονταν όπως οι μόνιμοι υπάλληλοι και είχαν κρατήσεις από το ΙΚΑ στους μισθούς τους.
Για τους υπαλλήλους αυτούς, η διαχείριση των χρημάτων πληρωμής τους ανατίθετο στις κατά τόπους ΔΟΥ, βάσει θεωρημένων ενταλμάτων που εξέδιδε το κάθε νοσοκομείο. Τα εντάλματα πληρωμής των υπαλλήλων αυτών εκδίδονταν με δικαιούχο τη ΔΟΥ, αφού εγκρίνονταν από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εξόφληση. Η ΔΟΥ εξοφλούσε τα χρηματικά εντάλματα και κατέβαλλε μέσω κλητήρα σε υπεύθυνο υπάλληλο του νοσοκομείου το καθαρό ποσό μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ και υπέρ ΕΤΕΜ. Στη συνέχεια, ο αρμόδιος υπάλληλος του ταμείου του νοσοκομείου πλήρωνε τους υπαλλήλους και κατέθετε σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ ΙΚΑ και ΕΤΕΜ τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι αποδείξεις που έπαιρνε από τις πληρωμές αυτές, διαβιβάζονταν στη ΔΟΥ, όπου γινόταν ο απαραίτητος έλεγχος.
Όλο το παραπάνω σύστημα ελέγχου τηρήθηκε αυστηρά μέχρι το 2002. Από τότε, όταν το ΙΚΑ αντικατέστησε το παλιό σύστημα αγοράς ενσήμων και επικόλλησης αυτών με τις Α.Π.Δ. (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις), οι οποίες υποβάλλονται κάθε τρίμηνο μέσω ίντερνετ, οι έλεγχοι ατόνησαν.

Το… «παράθυρο»
Τότε η ταμίας του Νοσοκομείου βρήκε «παράθυρο» για να βάλει σε εφαρμογή το «σχέδιό» της, που συνέχισε να εφαρμόζει μέχρι και το 2007 οπότε αποκαλύφθηκε η απάτη. Κάθε μήνα «κρατούσε» μέρος των εισφορών στο ΙΚΑ, αποσπώντας με αυτό τον τρόπο - όπως η ίδια προσδιόρισε στους επιθεωρητές - το ποσό των 1.000 με 1.500 ευρώ. Το ποσό, όμως, αυτό που «κέρδιζε» κάθε μήνα, εκτιμάται τελικά ότι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που η ίδια ομολογεί.
Το ΙΚΑ, που έβλεπε ότι είχαν αρχίσει να μαζεύονται οφειλές από το Νοσοκομείο, θεωρώντας ότι «έχει να κάνει με το Δημόσιο», δεν είχε ξεκινήσει διαδικασίες διεκδίκησης των χρημάτων αυτών. Κάποια στιγμή, όμως, το Νοσοκομείο ζήτησε ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ και δεν του δόθηκε, λόγω των οφειλών που είχαν συγκεντρωθεί. Έτσι, αρχές του Ιουνίου τού 2007 αποκαλύφθηκε η απάτη και ο τότε διοικητής του Νοσοκομείου Σταύρος Ψαρρόπουλος διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ, ενώ ενημερώθηκε σχετικά και το Υπουργείο Υγείας.

Το ποσό…
Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών, το σύνολο των παρακρατηθέντων εισφορών ανέρχεται στο ποσό των 293.144,87 ευρώ. Στο ποσό αυτό, αν συνυπολογιστούν και τα πρόσθετα τέλη συν τις προσαυξήσεις με τις οποίες επιβαρύνθηκε το Νοσοκομείο όλο αυτό το διάστημα, «το συνολικό ποσό που πλήρωσε το Νοσοκομείο εξ αιτίας της παράνομης δράσης της ανέρχεται στα 320.092,98 ευρώ», ανέφερε το χαρακτηριστικά.
Μετά την αποκάλυψη της παράνομης παρακράτησης των εισφορών, η ΔΟΥ άλλαξε τακτική και πράττει πλέον το αυτονόητο: δίνει στο Νοσοκομείο επιταγές για τις καθαρές αποδοχές, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την απόδοσή τους στο σύνολό τους.
Πολύ πιθανό, πάντως, είναι η σημερινή δίκη ν’ αναβληθεί. Όπως υποστήριζαν χθες νομικοί, έχει προσδιορισθεί στις τελευταίες σειρές του πινακίου και θεωρούνταν αδύνατο να προλάβει να ξεκινήσει να εκδικάζεται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey