«Έτρεξε» το ΕΣΠΑ

01/07/2012 - 05:56
Ακριβώς στα γενέθλια του ενός χρόνου θητείας στο Βόρειο Αιγαίο, απ’ την ορκωμοσία της έως χθες, η περιφερειάρχης Σοφία Θεολογίτου έκανε απολογισμό για το επιχειρησιακό πρόγραμμα που διαχειρίστηκε, καταθέτοντας στοιχεία με τα οποία και πιστοποιείται η πρόοδος του προγράμματος.
Ακριβώς στα γενέθλια του ενός χρόνου θητείας στο Βόρειο Αιγαίο, απ’ την ορκωμοσία της έως χθες, η περιφερειάρχης Σοφία Θεολογίτου έκανε απολογισμό για το επιχειρησιακό πρόγραμμα που διαχειρίστηκε, καταθέτοντας στοιχεία με τα οποία και πιστοποιείται η πρόοδος του προγράμματος. Το ΕΣΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο «έτρεξε» γιατί όπως εξήγησε η γενική γραμματέας ήταν πολιτική απόφαση και επιλογή να ενεργοποιηθεί, να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων στα νησιά.

Τους «καρπούς» της συλλογικής προσπάθειας που συντόνισε επί 12 μήνες τώρα, ανακοίνωσε χθες η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης παρουσίασης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου της Λέσβου.
Απευθυνόμενη στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, η κ. Θεολογίτου τόνισε ότι με τη δική τους συνεισφορά, με πολύ κόπο και δουλειά όλων, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κατάφερε μέσα σε μόλις 12 μήνες να «εκτοξεύσει» τους ρυθμούς υλοποίησής του.

Μεγάλες διαφορές…
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Γενική, έως το 2009 οι εντάξεις του προγράμματος έφταναν μόλις στο 9%, οι συμβάσεις στο 7,5% και οι δαπάνες στο 2,6%. Ένα χρόνο μετά, οι εντάξεις ξεπερνούν το 54%, οι συμβάσεις το 23% και οι δαπάνες το 14%. «Βεβαίως τα παραπάνω σχετίζονται με το γεγονός ότι το πρόγραμμα μέσα σε δύο χρόνια είχε προκηρυχθεί σε ποσοστό μόλις 46% και σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 95%», επεσήμανε η κ. Θεολογίτου, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα δεδομένα αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο της δουλειάς που έχει γίνει, αλλά και της αναπτυξιακής προοπτικής που δημιουργείται για την περιοχή.
Στην εισήγησή της, η κ. Θεολογίτου, και ερμηνεύοντας το πώς δημιουργήθηκαν μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα τόσες μεγάλες διαφορές στους δείκτες του προγράμματος, είπε: «Υπάρχει πάντα μια αφανής διαδικασία που επιτρέπει να γίνονται τα οράματα πράξη και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αυτή η αφανής διαδικασία αφορά θεσμικές προσαρμογές, ενέργειες πολιτικού περιεχομένου και δράσεις για την αφύπνιση και αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού του τόπου μας, τις οποίες πραγματοποιήσαμε μέσα στο χρόνο αυτό.».
Ως θεσμικές προσαρμογές χαρακτήρισε τις αποφάσεις που αφορούσαν στους μηχανισμούς υλοποίησης (πιστοποίηση περιφερειακών υπηρεσιών, καθώς και η ένταξη της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» στο σύστημα παραγωγής έργων τού ΕΣΠΑ), ενώ στις ενέργειες πολιτικού περιεχομένου ανέφερε την ενεργοποίηση ειδικών πολιτικών (αστικά, πρόγραμμα για τα μικρά νησιά, εκχώρηση πόρων των τομεακών στην Περιφέρεια). Έμφαση έδωσε και στο ανθρώπινο δυναμικό, στην κινητοποίηση των υπηρεσιών για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος, καθώς και στην αξιοποίηση της «ΜΟΔ Α.Ε.» για την υποστήριξη των τελικών δικαιούχων.

Το κατάλληλο βήμα
Η κ. Θεολογίτου υποστήριξε ότι το Βόρειο Αιγαίο θα επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα αν ο στρατηγικός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια στηριχθεί σε δύο πυλώνες, στην πλήρη ενεργοποίηση του προγράμματος και στην επίτευξη των στόχων για το έτος 2011, όπου οι απαιτήσεις του προγράμματος σταθερότητας είναι ιδιαίτερα υψηλοί.
Τονίζοντας στη συνέχεια την ανάγκη, δεδομένης και της κρίσης, να υπάρξει υπερδραστηριοποίηση σε όλους τους τομείς, «να κάνουμε καθημερινά τη δουλειά μας με συνείδηση, μη μεταφέροντας για αύριο ό,τι μπορεί να γίνει σήμερα», όπως είπε, η κ. Θεολογίτου, με αυτοκριτική διάθεση επεσήμανε πως προσπάθησε πολύ στο χρόνο της θητείας της να επιτύχει το μέγιστο αποτέλεσμα για την Περιφέρεια και παράλληλα «να δώσει ρόλο και αξία στους υπάρχοντες μηχανισμούς του κράτους και να εμφυσήσει σε όλα τα στελέχη τη λογική της αποτελεσματικής λειτουργίας και ταυτόχρονα τη μέγιστη νομιμότητα στη λήψη των αποφάσεων».
Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Θεολογίτου τόνισε ότι «τα νησιά μας μπορούν και πρέπει να πάνε μπροστά, και αυτό συνέβη τη χρονιά που πέρασε. Δώσαμε το παράδειγμα και τον τρόπο, είπαμε λίγα και πράξαμε πολλά. Βρήκαμε το σωστό βηματισμό και κάναμε ήδη πολλά γοργά βήματα.».
Στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος συμμετείχαν απ’ το Νομό Λέσβου ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, και ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λέσβου και δήμαρχος Γέρας, Σωτήρης Ζαμτράκης, οι δήμαρχοι Μήθυμνας Στέλιος Καραντώνης, Ερεσού - Αντίσσης Σωτήρης Καρδαράς, Καλλονής Δημήτρης Φαναραδέλλης, Πέτρας Απόστολος Αλατζάς, Πολιχνίτου Γιάννης Συκάς, Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Νέας Κούταλης Δημήτρης Βουλγαράκης, ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης, οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Σουλακέλλης και Γιάννης Κάλλας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου τού ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Τσακίρης, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος, αλλά και πολλοί φορείς της αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του Βορείου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey