Οι «Aeolistas» είναι μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών, που θέλει τη Μυτιλήνη όμορφη και καθαρή και φιλική προς τους κατοίκους της, μόνιμους και προσωρινούς με σύνθημα «Η πόλη είμαστε εμείς». [Υπάρχει Σχετικό Βίντεο]
Ποιοι είναι οι «Aeolistas»; Πολλοί μάλλον θα αναρωτιούνται ποια είναι η καινούργια αυτή ομάδα πολιτών, που έχει κάνει την εμφάνισή της τον τελευταίο καιρό και αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί, με σύνθημα «Η πόλη είμαστε εμείς», μας καλεί στο άγαλμα της πλατείας Σαπφούς για να βοηθήσουμε στον καθαρισμό των φαναριών και των σημάτων της τροχαίας από αυτοκόλλητα και μπογιές. Οι ίδιοι, πάντως, δε δηλώνουν ούτε κόμμα ούτε παράταξη, ούτε μη κυβερνητική ή κάποια άλλη οργάνωση. Τι δηλώνουν; Μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών, που θέλει τη Μυτιλήνη όμορφη και καθαρή και φιλική προς τους κατοίκους της, μόνιμους και προσωρινούς.
Σχετικό Βίντεο
«Κουραστήκαμε να γκρινιάζουμε, να μας φταίνε πάντα οι άλλοι ή το “κράτος”. Είμαστε εδώ για να δράσουμε», δηλώνουν οι «Aeolistas», που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία τους από τους «Atenistas της Αθήνας και από αντίστοιχες ομάδες άλλων πόλεων. «Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να μη χάσουμε ο ένας τον άλλο, αλλά και να ξαναβρούμε τη χαμένη κοινωνική αλληλεγγύη.»
Στόχοι τους, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με τη συμμετοχή όσων από αυτούς θέλουν να κάνουν κάτι για την πόλη τους, ώστε να βελτιώσουν τη σχέση τους μαζί της. Με δράσεις καθαριότητας, διεκδικώντας την προσβασιμότητα στο δημόσιο χώρο και υποστηρίζοντας, εκτός άλλων, τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα ποδήλατα, αλλά και την πολιτιστική παράδοση της Μυτιλήνης και τις ξεχασμένες γωνιές της.
Πώς θα το κάνουν αυτό; Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο με το Facebook και τα blogs, όπου δημοσιοποιούν τις δράσεις τους επιλέγοντας κάθε φορά αυτή που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή. Πάντα σε ένα «μοντέλο» επικοινωνίας και συντονισμού ανοιχτό και συμμετοχικό. Αρχικά στη Μυτιλήνη, αργότερα - γιατί όχι; - στο υπόλοιπο νησί.
Τι να έχουμε αύριο μαζί μας
«Η πόλη είμαστε εμείς. Μια παρέα από όλους εμάς, για την πόλη μας», δηλώνουν οι «Aeolistas». Και μας καλούν αύριο στις 10 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς, να καθαρίσουμε τους φωτεινούς σηματοδότες, τα σήματα τροχαίας και τους καθρέφτες κυκλοφορίας από αυτοκόλλητα και μπογιές, ώστε να βοηθήσουμε στην ομαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και στον ευπρεπισμό της πόλης.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να στείλουν άμεσα μήνυμα στο συντονιστή της δράσης, Βαγγέλη Φραγκουλάκη, στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , αναφέροντας ονοματεπώνυμο και αριθμό κινητού, για να είναι σε επαφή για τις λεπτομέρειες της δράσης. Αυτό που θα πρέπει να φροντίσουν είναι να έχουν μαζί τους πλαστικά γάντια, ξύστρα και καθαριστικό τζαμιών, ένα κομμάτι βαμβακερό πανί, πράσινο σφουγγαράκι και συρματάκι πιάτων, καθώς και να δανειστούν ένα τρίσκαλο, για να φτάνουν στο σηματοδότη.
Οι «Aeolistas» βρίσκονται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://aeolistas.net και στο Facebook στη διεύθυνση http://www.facebook.com/#!/pages/Aeolistas/175009955876504