«Πάντρεμα» Γεωμετρίας με Τέχνη

01/07/2012 - 05:56
Το μάθημα Γεωμετρίας στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης ήταν διαφορετικό από τα άλλα καθώς πραγματοποιήθηκε σε ένα διαδραστικό πίνακα ενώ συνδυάστηκε η Γεωμετρία με την Τέχνη.
Ήταν ένα κανονικό μάθημα Γεωμετρίας, όπως αυτά που κάνουν και οι συμμαθητές τους άλλων σχολείων. Ωστόσο, δύο στοιχεία διαφοροποιούσαν το μάθημα αυτό που παρακολουθήσαμε την περασμένη Πέμπτη στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης. Το ένα ήταν ο διαδραστικός πίνακας στον οποίο πραγματοποιήθηκε. Το δεύτερο, το ότι η μαθηματικός του Σχολείου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και συνδύασε τη Γεωμετρία με την Τέχνη, μέσα από παραδείγματα έργων τα οποία έχουν βασιστεί σε γεωμετρικά σχήματα.

Βρεθήκαμε στην αίθουσα όπου θα έκανε το μάθημα Γεωμετρίας της η Β΄ τάξη του Πειραματικού Λυκείου. Το μάθημα της ημέρας αφορούσε στην κατασκευή ενός κανονικού πενταγώνου και την προσεγγιστική κατασκευή του πενταγώνου από το Λεονάρντο ντα Βίντσι και τον Άλμπερτ Ντίρερ, μέσα από το πρόγραμμα «Geogebra».
«Η κατασκευή του πενταγώνου συνδέεται με τη “χρυσή τομή” (σ.σ. τη διαίρεση ενός τμήματος σε δύο, ώστε ολόκληρο το τμήμα προς το μεγαλύτερο να ισούται με το μεγαλύτερο προς το μικρότερο), που για τους αρχαίους Έλληνες ήταν η ωραιότερη διαίρεση», εξήγησε στο «Ε» λίγο πριν το μάθημα η μαθηματικός Γεωργία Σκαλοχωρίτου.

Με τους πίνακες για παράδειγμα
Όλο το μάθημα πραγματοποιήθηκε πάνω στο διαδραστικό πίνακα που φέτος απέκτησε το Σχολείο, μέσα από συμφωνία που έκανε η διεύθυνση με εκδοτικό οίκο. «Πρόκειται για τον πίνακα του μέλλοντος και δε νοείται να μην τον έχει ένα πειραματικό σχολείο», σχολίασε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Πειραματικού Λυκείου, Άννα Κουρασάνη. Ο πίνακάς του λειτουργεί όπως μια οθόνη υπολογιστή, με χρήση μιας ειδικής «πένας». Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το «Geogebra», που σταδιακά εισάγεται σε όλα τα σχολεία του νησιού, ως ένα χρήσιμο εργαλείο για το μάθημα των Μαθηματικών.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, ακολουθώντας την πορεία της ύλης, πέρα από το να λύσουν τις ασκήσεις τους, να δουν και πίνακες ζωγραφικής και βήμα - βήμα να μάθουν διάφορους τρόπους κατασκευής ενός πενταγώνου.
«Αυτό που δείχνω, είναι η προσεγγιστική κατασκευή του πενταγώνου από τον ντα Βίντσι και τον Ντίρερ, που ήξεραν πολύ καλά μαθηματικά και βρήκαν τρόπους να το κατασκευάζουν ώστε να μοιάζει οπτικά με πεντάγωνο, χωρίς να είναι ακριβώς, ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στις κατασκευές τους», μας είπε η καθηγήτρια. «Στο τέλος του μαθήματος κάνουμε αναφορά στην αξία της μαθηματικής απόδειξης, που τα τελευταία χρόνια δε χρησιμοποιείται συχνά μέσα στην τάξη.»

Εξαπλώνεται το «Geogebra»
Παρών στο μάθημα ήταν και ο σχολικός σύμβουλος των Μαθηματικών, Δημήτρης Ζαχαριάδης. Ο ίδιος επρόκειτο να πραγματοποιήσει την ίδια μέρα μια ακόμη δειγματική διδασκαλία του προγράμματος «Geogebra» για εκπαιδευτικούς, για δεύτερη φορά, στο Γυμνάσιο της Πέτρας. Τη Δευτέρα θα γίνει άλλη μια διδασκαλία, στην Άγρα, για καθηγητές επιπλέον της Ερεσού και της Άντισσας, ενώ το ίδιο θα γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, το Γυμνάσιο της Μόριας (που διαθέτει επίσης διαδραστικό πίνακα), το 2ο Γενικό Λύκειο και το Πειραματικό Λύκειο της Μυτιλήνης.
Στόχος των δειγματικών αυτών διδασκαλιών είναι το να έρθουν σε επαφή με το ελεύθερο αυτό λογισμικό όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί του νησιού γίνεται, ώστε να αρχίσει να χρησιμοποιείται πιο τακτικά από όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey