Πρόβλημα δυσοσμίας… στα υπόλοιπα του βιολογικού

01/07/2012 - 05:56
Έντονο είναι το πρόβλημα της δυσοσμίας σε διάφορα σημεία της πόλης της Μυτιλήνης και οι διαμαρτυρίες πολιτών πυκνώνουν, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι έντονες οσμές γίνονται ανυπόφορες.
Έντονο είναι το πρόβλημα της δυσοσμίας σε διάφορα σημεία της πόλης της Μυτιλήνης και οι διαμαρτυρίες πολιτών πυκνώνουν, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι έντονες οσμές γίνονται ανυπόφορες. Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜ, το πρόβλημα έχει να κάνει με τα «υπόλοιπα» του βιολογικού, με τμήματα δηλαδή όπου δεν έχουν γίνει έργα αντικατάστασης δικτύων αποχέτευσης και οι παλιοί παντορροϊκοί αγωγοί λυμάτων… καταλήγουν στη θάλασσα.

Η ΔΕΥΑΜ προωθεί την υλοποίηση κάποιων άμεσων έργων με χρηματοδότηση από το «Θησέας», ενώ εναποθέτει στο ΕΣΠΑ τις ελπίδες για χρηματοδότηση μεγαλύτερων έργων που θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή των Χαλίκων αλλά και σε κάθετους δρόμους της Ερμού στο κέντρο της πόλης. Εκεί το κόστος αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο.
Ειδικότερα το πρόβλημα της δυσοσμίας εντοπίζεται στην περιοχή της μαρίνας στο Μακρύ Γιαλό, στο λιμάνι στο ύψος του Παλιού Λιμεναρχείου και στην περιοχή του Τελωνείου.
Στην περιοχή της μαρίνας - όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜ - εκβάλλουν οι παντορροϊκοί αγωγοί από περιοχές όπου δεν έχουν κατασκευαστεί δίκτυα ακαθάρτων και ομβρίων, όπως είναι οι Χάλικες αλλά και οι οδοί Καραπαναγιώτη, Σκαμανδρίου (περιοχή γηπέδου), και ακόμη η οδός Βοστάνη (προς το Νοσοκομείο) και υπόλοιπα της Χρυσομαλλούσας. Το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί σε μεγάλο ποσοστό με έργο ύψους 500.000 ευρώ, που αναμένεται μέσα στον Ιούλιο να υλοποιήσει η ΔΕΥΑΜ για τα δίκτυα της περιοχής του γηπέδου, της Χρυσομαλλούσας και της οδού Βοστάνη. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010, οπότε και κλείνει το πρόγραμμα «Θησέας» απ’ όπου θα χρηματοδοτηθεί.

Και το ΕΣΠΑ!
Στην περιοχή του λιμανιού (Παλιό Λιμεναρχείο) η οσμή, όπως σημειώνει η ΔΕΥΑΜ, δεν προέρχεται από τη λειτουργία του αντλιοστασίου στην περιοχή της πλατείας Σαπφούς - το οποίο ,όπως υπογραμμίζει, λειτουργεί άψογα -, αλλά από παντορροϊκό αγωγό των περιοχών Αγίου Ευδοκίμου και καθέτων οδών της Ερμού και της Κουλμπάρας. Η ΔΕΥΑΜ έχει ολοκληρώσει τις μελέτες και αναμένεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Στην περιοχή του Τελωνείου από το Κιόσκι μέχρι το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο επίσης δεν έχει γίνει αντικατάσταση δικτύων. Η ΔΕΥΑΜ σχεδιάζει να εντάξει το τμήμα αυτό στην εργολαβία των 500.000 ευρώ από τα υπόλοιπα του «Θησέα», που θα δημοπρατηθεί τέλος Ιουλίου.
«Ό,τι μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε με τα υπόλοιπα του “Θησέα” θα το υλοποιήσουμε μέχρι τέλους του 2010 που λήγει το πρόγραμμα, ώστε σε ένα μεγάλο βαθμό να περιοριστεί το πρόβλημα της δυσοσμίας που υπάρχει στην πόλη. Μένει το μεγάλο έργο των Χαλίκων, αλλά και στο κέντρο της Μυτιλήνης οι κάθετοι της Ερμού και ο Άγιος Ευδόκιμος, που χρειάζεται μεγαλύτερη εργολαβία. Είναι έργα που θα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, κ. Κώστας Κατσαρός.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι η ΔΕΥΑΜ, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης όλης της πόλης, θα καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να περιορίζει όσο είναι δυνατόν τις δυσάρεστες επιπτώσεις από τη λειτουργία των παλιών παντοροϊκών δικτύων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey