«Καζάνι που βράζει» συνεχίζει να είναι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με αφορμή τις περίφημες «μονιμοποιήσεις» των 17 υπαλλήλων.
«Καζάνι που βράζει» συνεχίζει να είναι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με αφορμή τις περίφημες «μονιμοποιήσεις» των 17 υπαλλήλων. Παρέμβαση στο θέμα έκανε την Παρασκευή με ανακοίνωσή του το νομαρχιακό τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο «για ενέργειες που δε νομιμοποιούνται στη συνείδηση ούτε των εργαζομένων, ούτε γενικότερα του λεσβιακού λαού». Οι επιθεωρητές Υγείας αναμένεται από μέρα σε μέρα να επισκεφθούν το Νοσοκομείο προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεση, ενώ ο διοικητής βρίσκεται σε ταξίδι και αναμένεται να επιστρέψει στο Νοσοκομείο την άλλη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, το θέμα έχει αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του Συλλόγου Εργαζομένων και της διοίκησης στην ιστοσελίδα του Συλλόγου. Πριν λίγες ημέρες ο Σύλλογος, σε ανακοίνωσή του, εξαπέλυσε έντονη κριτική στα όσα υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κ. Χατζηκομνηνός, ενώ απάντηση για λογαριασμό της διοίκησης έδωσε με ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους η ΔΑΚΕ Εργαζομένων του Νοσοκομείου. «Δεν κλήθηκα σε καμμιά συνεδρίαση της παράταξής μας για να βγει αυτή η ανακοίνωση», δήλωσε χθες στο «Ε» το μέλος της παράταξης Ουρανία Δουκάρου, «αδειάζοντας» την ανακοίνωση και εκφράζοντας την έμμεση διαφωνία της.
Καθυστερεί το υπουργείο
Όσο καθυστερούν οι ενέργειες από πλευράς υπουργείου Υγείας για τα όσα έγιναν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με την απόφαση της διοίκησης να μονιμοποιήσει μετεκλογικά 17 υπαλλήλους, φαίνεται ότι το θέμα θα συνεχίζει να ταλανίζει και να γίνεται πεδίο συγκρούσεων, με απρόβλεπτες εξελίξεις στο ίδρυμα.
Την Παρασκευή παρενέβη στο θέμα των «μονιμοποιήσεων» το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, που κατήγγειλε την απαράδεκτη και αντιδεοντολογική ενέργεια της διοίκησης του Νοσοκομείου. «Η σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου, στη συγκεκριμένη συγκυρία, αξιοποιεί το νομικό πλαίσιο που ψήφισαν και θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., και προβαίνει σε ενέργειες που δε νομιμοποιούνται στη συνείδηση ούτε των εργαζομένων, ούτε γενικότερα του λεσβιακού λαού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Η ΑΔΕΔΥ τονίζει επίσης ότι «οι αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) έχουν οδηγήσει πολλούς τέτοιους οργανισμούς, και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, να λειτουργούν οριακά και χάρη στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση του προσωπικού τους.»
Και καταλήγει η ανακοίνωση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Συμπαραστεκόμαστε με το δίκαιο αγώνα όλων για μόνιμη και σταθερή εργασία και καταδικάζουμε τις οποιεσδήποτε ενέργειες επιλεκτικής μεταχείρισης κάποιων απ’ αυτούς.»
Συνεχίζονται οι κόντρες
Εν τω μεταξύ, σε «πεδίο μάχης» έχει μετατραπεί η ιστοσελίδα του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, με έναν πραγματικό πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Σύλλογος κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του τα όσα είπε στη πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του Νοσοκομείου.
Ειδικότερα, απαντά στις αιχμές του κ. Χατζηκομνηνού περί «δραστηριοποίησης του Συλλόγου από το 2004 και μετά», τονίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις και οι παρεμβάσεις για τα πεπραγμένα της διοίκησης είναι ομόφωνες, με συμμετοχή όλων των μελών και των τριών συνδικαλιστικών παρατάξεων.
Αναφέρεται δε σε προηγούμενους διοικητές επί κυβέρνησης της Ν.Δ., τονίζοντας ότι ο Σύλλογος συνεργάστηκε αρμονικά με την πρώην διοικήτρια Τριανταφυλλιά Αδαμαντίδου, υπογραμμίζοντας ότι «σε αντίθεση με τη σημερινή διοίκηση, δεν προκαλούσε, και στα ζητήματα των πελατειακών σχέσεων αντιστεκόταν όσο μπορούσε, γι’ αυτό άλλωστε ήταν απέναντί της ο κομματικός μηχανισμός που την «έφαγε».
Όσον αφορά στη διοίκηση Ψαρρόπουλου, αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπήρξαν στη σχεδιαζόμενη δημιουργία Μονάδας Εμφραγμάτων χωρίς προσωπικό, καθώς και στη διαχείριση των υπερωριών.
Ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει σε άλλο σημείο πως σε καμμιά περίπτωση δε στρέφεται κατά των 17 εργαζομένων, αλλά στρέφεται εναντίον και καταδικάζει «εκείνους που έχουν την εξουσία στα χέρια τους και κάνουν κατάχρηση αυτής».
Κάνει λόγο επίσης, μεταξύ άλλων, για τις προσπάθειες και παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν για την αναμόρφωση του οργανισμού, προκειμένου ν’ ανοίξει ο δρόμος για νέες προσλήψεις.
Σχολιάζει, τέλος, τα περί «ηθικής και νόμιμης απόφασης», που υποστήριξε ότι είναι ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, υπενθυμίζοντας τις εντολές του υπουργείου Υγείας για παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου και αναστολή της αρμοδιότητας να θέτουν θέματα υπηρεσιακών μεταβολών, τη συμμετοχή μέλους στη συνεδρίαση που είχε άμεσο συμφέρον και εμπλοκή, αλλά και την «εξαφάνιση» μέρους της μαγνητοφωνημένης συνεδρίασης. Κάνει, τέλος, αναφορά στη «χονδροκομμένη παραβίαση στοιχειώδους ευθιξίας και πολιτικού πολιτισμού», σχολιάζοντας την παραμονή του Άρη Χατζηκομνηνού στην καθαρά πολιτική θέση του προέδρου του Δ.Σ., διευκρινίζοντας ότι δεν του ζητήθηκε η παραίτηση ως διοικητή.
Δεν παραλείπει, ακόμα, να καυτηριάσει - με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις Γιαννέλλη - τα κριτήρια επιλογής του στη θέση του διοικητή και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
«[…] Τώρα πλέον είμαστε σίγουροι - ότι στη θέση του διοικητή είχε προσληφθεί άλλος, ο οποίος εκπαραθυρώθηκε την τελευταία στιγμή, με παρέμβαση του κ. Γιαννέλλη.»
Η ΔΑΚΕ
Την «υπεράσπιση» του διοικητή ανέλαβε με ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, απαντώντας ούτε λίγο ούτε πολύ στα όσα κατήγγειλαν οι Εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, αφού αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά στα Stage, το «δράκο» της ανεργίας που πλήττει την κοινωνία, απαντά στα όσα αναφέρθηκαν για τη στάση άλλων διοικητών. Ειδικότερα, σημειώνει το παράδειγμα του διοικητή επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παπαθανασίου, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του μέχρι να οριστεί αντικαταστάτριά του και προσέφυγε στη συνέχεια στα δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημίωση. Απαντά επίσης για τη στάση της κ. Αδαμαντίδου στο θέμα των προσλήψεων, καλώντας το Σύλλογο ν’ αναφέρει με ποιες ενέργειες την είχε στηρίξει τότε.
Ιδιαίτερα σκληρή, όμως, είναι η επίθεση στην εκπρόσωπο των Εργαζομένων στο Δ.Σ., Μαρία Γέραλη, η οποία και είχε «αποκαλύψει» το παρασκήνιο των 17 μονιμοποιήσεων. Μεταξύ άλλων, η ΔΑΚΕ Εργαζομένων αναφέρει ότι η ίδια δεν έχει παραιτηθεί παρά το ότι «έκανε σημαία» το έγγραφο του υπουργείου Υγείας, ενώ συμμετείχε και ψήφισε στην «επίμαχη» συνεδρίαση. Καυτηριάζει ακόμη και την απουσία της από άλλη συνεδρίαση του Δ.Σ., που προγραμματίσθηκε μετά τις «μονιμοποιήσεις», αναφέροντας ότι εξ αιτίας της απουσίας της δεν μπόρεσε να γίνει η συνεδρίαση «για επείγοντα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Νοσοκομείου». Την κατηγορεί, επίσης, ότι είχε ψηφίσει πολλές φορές υπέρ των συμβάσεων έργων για γιατρούς και είχε προτείνει την πρόσληψη δυο τραπεζοκόμων με συμβάσεις έργου.
Και καταλήγει, μεταξύ άλλων: «Η ΔΑΚΕ πάγια είναι κοντά στους εργαζομένους, όπου κι αν ανήκουν πολιτικά, το έχουμε αποδείξει με τη στάση μας τα τελευταία χρόνια ως φιλοκυβερνητική παράταξη, αλλά και πριν, όπως με τη στάση που επιδείξαμε στις τότε προσλήψεις από το Κληροδότημα, και όχι μόνο.»
Την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Εργαζομένων του Νοσοκομείου «άδειασε» με δήλωσή της στο «Ε» το μέλος της ΔΑΚΕ Ουρανία Δουκάρου. «Ουδέποτε κλήθηκα να συμμετάσχω σε συνεδρίαση του Σωματείου για να βγει αυτή η ανακοίνωση και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι και άλλα μέλη της παράταξής μας δεν κλήθηκαν.»