Τραγούδησαν τον Ελύτη

01/07/2012 - 05:56
Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης όσοι παρακολούθησαν το βράδυ του Σαββάτου τη συναυλία της Αγγελικής Ιονάτος και της Κατερίνας Φωτεινάκη, με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης. Ο μελοποιημένος ποιητής».
Εντυπωσίασαν η Αγγελική Ιονάτος και η Κατερίνα Φωτεινάκη

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης όσοι παρακολούθησαν το βράδυ του Σαββάτου τη συναυλία της Αγγελικής Ιονάτος και της Κατερίνας Φωτεινάκη, με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης. Ο μελοποιημένος ποιητής». Οι δύο μουσικοί συγκίνησαν το κοινό παρουσιάζοντας μια σειρά από μελοποιημένα ποιήματα του Ελύτη, σε μια συναυλία που ήταν πραγματικά μοναδική και την οποία συνδιοργάνωναν ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής και ο Δήμος Λέσβου.

«Ο Ήλιος ο ηλιάτορας», «Τα ρω του έρωτα», η «Μαρία Νεφέλη» και το «Μονόγραμμα» ήταν ορισμένα μόνο από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη που τραγούδησε η Αγγελική Ιονάτος, συνοδευόμενη από την Κατερίνα Φωτεινάκη στην κιθάρα και τη φωνή.
Η συναυλία ήταν μια προσπάθεια των διοργανωτών να «κλείσουν» το Έτος Ελύτη στη Μυτιλήνη με μια εκδήλωση που θα πραγματοποιούσαν μέσα στο μήνα που και ο ίδιος γεννήθηκε. Η Αγγελική Ιονάτος είχε πάρει στο παρελθόν, άλλωστε, την έγγραφη άδεια του ποιητή για να μελοποιήσει τα έργα του. Έχοντας αναπτύξει σημαντική καριέρα στη Γαλλία τα τελευταία 35 χρόνια, η ίδια ερμηνεύει και μεταφέρει την ελληνική ποίηση σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι στις μέρες μας η ποίηση είναι η μόνη παρηγοριά στην κρίση που περνάει η ανθρωπότητα και κυρίως η Ελλάδα», είπε στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής, Σοφία Τσιριγώτη. «Επειδή η Αγγελική Ιονάτος είναι ένας πυλώνας, που ισορροπεί την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό τραγουδώντας Έλληνες ποιητές, θελήσαμε να τη φέρουμε εδώ, να ζεστάνει τις καρδιές μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως και η ίδια έχει αγαπήσει τον τόπο μας και έχει γίνει επίτιμη δημότης Πύργων Θερμής, αφού διατηρεί εκεί δικό της σπίτι.»
Η αρκετά νεώτερη Κατερίνα Φωτεινάκη βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στο Παρίσι, όπου σπουδάζει σύνθεση και φέτος τραγουδά μαζί με την Αγγελική Ιονάτος. Η ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Σύλλογο Ιπποτών του Γαλλικού Τάγματος, προσελκύοντας πολύ κόσμο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey