Μετά από αρκετούς μήνες, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου απ’ το δήμαρχο Λέσβου στις 16 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τρία θέματα. Για Τεχνικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Λέσβου, αλλά και για τη χωροθέτηση οίκων ανοχής.
Για Τεχνικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Λέσβου, αλλά και για τη χωροθέτηση οίκων ανοχής
Πέρασαν αρκετοί μήνες απ’ τις προηγούμενες συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου απ’ το δήμαρχο Λέσβου στις 16 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τρία θέματα: Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Λέσβου για το 2012, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έως και το 2014 και τέλος για το πού θα μπορούν να λειτουργήσουν οίκοι ανοχής στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ο Δημήτρης Βουνάτσος να προσκαλέσει τη 49μελή Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, η γνωμοδότηση της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για τρία θέματα που στη συνέχεια θα απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο προς διαβούλευση θέμα είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012. Όπως μας είπε ο αρμόδιος για θέματα Προγραμματισμού αντιδήμαρχος, Γιάννης Τσακίρης, στην πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν περιληφθεί με προϋπολογισμό τα έργα τού ΕΣΠΑ, όπως και ελάχιστα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από ΣΑΤΑ. Όλα τα υπόλοιπα έργα, που αποτελούν προτάσεις των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, είναι δίχως προϋπολογισμό.
Ιδανικό όραμα…
Το δεύτερο θέμα, που σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» χρειάζεται να περάσει από διαβούλευση και στη συνέχεια να αποφασιστεί από το Δήμο, είναι το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα έως το 2014. Ανάλογος σχεδιασμός υπήρξε παλαιότερα και από αρκετούς δήμους, που διαμορφώνοντας ένα τέτοιο πρόγραμμα αποκτούσαν αναπτυξιακό «μπούσουλα».
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Λέσβου διαμορφώθηκε από υπηρεσιακά στελέχη της Ομάδας Προγραμματισμού, που λαμβάνοντας υπόψη τους τα δεδομένα του νησιού, αλλά και του Δήμου, επεδίωξαν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο εφικτών από πλευράς Δήμου αναπτυξιακών στόχων. Όσο βέβαια δεν είναι εξασφαλισμένες οι χρηματοδοτήσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτών των στόχων, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα παραμένει απλά ένας ιδανικός στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του νησιού. Στον οποίο, σημειωτέον, μπαίνει ως όραμα για τη Λέσβο να γίνει «Υπερτοπικής σημασίας αναπτυξιακός πόλος, νησί του πολιτισμού και της επιστήμης, πύλη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολή, ελκυστικός χώρος διαβίωσης και δημιουργίας».
Πού επιτρέπεται;
Εκτός απ’ τα αναπτυξιακά οράματα, η Επιτροπή Διαβούλευσης θα κληθεί να ασχοληθεί και με πιο πρακτικά θέματα, αφού δεδομένων των αιτήσεων για την αδειοδότηση οίκων ανοχής, οι φορείς πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο για το πόσοι οίκοι ανοχής, πού και πώς, υπό ποιες προϋποθέσεις, θα λειτουργήσουν συνολικά στο νησί της Λέσβου. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εκδώσει κανονιστική απόφαση για την εγκατάσταση εκδιδόμενων προσώπων στο νησί. Όπως είπε ο αρμόδιος για θέματα Ποιότητας Ζωής αντιδήμαρχος, Γιάννης Βατός, «υπήρξε σκέψη κατ’ αρχάς η διαβούλευση να γίνει ηλεκτρονικά, όπως προβλέπεται για τέτοια θέματα, αλλά στη συνέχεια θεωρήσαμε πως θα ήταν προτιμότερο η διαβούλευση να γίνει μέσω της Δημοτικής Επιτροπής».