Παρουσία πολλών μελών και φίλων έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το πρωί της Κυριακής, στο Επιμελητήριο, η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, όπου έγινε απολογισμός αλλά και παρουσίαση των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2011.
Παρουσία πολλών μελών και φίλων έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το πρωί της Κυριακής, στο Επιμελητήριο, η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου. Της εκδήλωσης προηγήθηκε ένας απολογισμός πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε, καθώς και παρουσίαση και προϋπολογισμός των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για στο 2011, ενώ η Φιλοτελική Εταιρεία έλαβε την υπόσχεση του δημάρχου Λέσβου πως σύντομα θα της εξασφαλιστεί κάποιος χώρος για τη δράση της. Παράλληλα, στην κάτω αίθουσα του Επιμελητηρίου εγκαινιάστηκε η πολύ ιδιαίτερη έκθεση «Ζωγραφική με Γραμματόσημα» της Μαρίας Καλαϊτζόγλου, που θα διαρκέσει έως και τις 28 του μήνα.
Παρουσία του νέου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, και του νέου δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, μέλη της και οι δύο, πραγματοποίησε την εκδήλωση με την οποία ουσιαστικά υποδέχτηκε το 2011, η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου.
Δράσεις και προϋπολογισμός
Στο σύντομο απολογισμό δράσεων που έκανε για τη χρονιά που πέρασε, ο πρόεδρος της Εταιρείας, Στρατής Αναγνώστου, ευχαρίστησε το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, και τον τέως νομάρχη, Παύλο Βογιατζή, αλλά και τον κ. Γιακαλή, για την οικονομική στήριξη που της παρείχαν. Ο κ. Αναγνώστου απαρίθμησε τις εκδηλώσεις της χρονιάς που πέρασε, αναφέρθηκε στο περιοδικό «Φιλοτελική Λέσβος» της Εταιρείας, που όπως είπε κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα της Ελλάδας και του κόσμου και μέσα στην περασμένη χρονιά έλαβε αργυρό μετάλλιο σε σχετικό διαγωνισμό, αλλά έκανε και μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων που έχει προγραμματίσει για φέτος η Εταιρεία. Ανάμεσα σ’ αυτές, η επόμενη έκδοση του περιοδικού, αλλά και η διανομή σε όλα τα σχολεία του νησιού DVD με δύο παλιότερες παραγωγές της Εταιρείας: ένα «οδοιπορικό» της επανάστασης του 1821, που στόχο έχει εκτός άλλων να χρησιμεύσει ως εργαλείο για τις αντίστοιχες σχολικές γιορτές, και μια δουλειά για την εξέλιξη της «ζωής» του γραμματόσημου, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, συνάδει και με τη φιλοσοφία του «Νέου Σχολείου» που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Τέλος, δόθηκε στο μέλος της Φιλοτελικής Εταιρείας Νίκο Μπεργιόπουλο, από την Αθήνα, το βραβείο που έχει καθιερωθεί στη μνήμη του μεγάλου Λέσβιου φιλοτελιστή «Χαριλή Μίνου».
Ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός από τον ταμία της Εταιρίας, κ. Βαΐτη, με την ευχάριστη διαπίστωση πως για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια το… «ταμείον δεν είναι μείον». Στην προσπάθεια εξεύρεσης πιο οικονομικών λύσεων, ο κ. Αναγνώστου ζήτησε τόσο από τον κ. Γιακαλή όσο και τον κ. Βουνάτσο να βοηθήσουν όσο μπορούν, εφιστώντας την προσοχή του δευτέρου κυρίως στην εξεύρεση κάποιου χώρου που η Φιλοτελική Εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως εντευκτήριο, για να στεγαστεί το ογκώδες αρχείο της. Από την πλευρά του, ο κ. Βουνάτσος εξήγησε μεν το πρόβλημα έλλειψης χώρων στη Μυτιλήνη που παρουσιάζεται με το νέο διοικητικό εύρος του Δήμου, υποσχέθηκε δε πως στην επόμενη ανακατάταξη των διαθέσιμων χώρων θα εξασφαλιστεί κάποιος και για τη Φιλοτελική Εταιρεία. Ο κ. Γιακαλής, τέλος, πρότεινε να εξασφαλιστεί η έκδοση ορισμένων τευχών του περιοδικού από την Περιφέρεια και το Δήμο.
Παρουσία μελών και φίλων της έκοψε η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου την πίτα της για το 2011
Κοπή πίτας και… ζωγραφική με γραμματόσημα
Η κοπή της πίτας της Φιλοτελικής Εταιρείας έγινε στην κάτω αίθουσα του Επιμελητηρίου, συνοδεία της καθιερωμένης «παρλάτας» μετά μουσικής. Εντυπωσιασμένοι έμειναν οι παρευρισκόμενοι από την έκθεση ζωγραφικής με γραμματόσημα της Βολιώτισσας Μαρίας Καλαϊτζόγλου, που εγκαινιάστηκε την ίδια μέρα. Μέχρι και την Παρασκευή 28 του μήνα θα βρίσκεται στην κάτω αίθουσα του Επιμελητηρίου μια πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά, βασισμένη σε μια τεχνική ασυνήθιστη και… επίπονη, που συνδυάζει την τέχνη τού κολάζ, του ψηφιδωτού και της μικροτεχνίας και την οποία πολύ λίγοι ασκούν διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα έχει μόνο γνωστό εκπρόσωπό της το Στάθη Λεοντιάδη (1915 - 2009).
Η Μαρία Καλαϊτζόγλου, κυρίως αυτοδίδακτη, ξεκίνησε να δημιουργεί πίνακες με γραμματόσημα το 1972, όταν άκουσε πως ήταν κάτι που έκανε και ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος. Ήταν κάτι που έκανε στον ελεύθερό της χρόνο από νεαρή ηλικία, όταν ως φοιτήτρια νοίκιαζε το σπίτι του Λεοντιάδη, και ήταν αυτή μάλιστα που τον έφερε σε επαφή με τη συγκεκριμένη τεχνική.
Τα έργα που φιλοξενούνται στο πλαίσιο της έκθεσης, είναι δημιουργίες των τελευταίων 25 ετών και περιλαμβάνουν μνήμες από την παιδική της ηλικία, εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν, προσωπικότητες που σημάδεψαν την εποχή μας ή αντίγραφα έργων μεγάλων ζωγράφων (π.χ. Βαν Γκογκ), που θυμίζουν απόλυτα τα πρωτότυπα. Εκτός αυτών, περιλαμβάνονται πορτραίτα γνωστών καλλιτεχνών (όπως Χάρις Αλεξίου, Μελίνα Μερκούρη), για τα οποία η ζωγράφος βασίστηκε σε φωτογραφίες τους ως πηγή έμπνευσης.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 10 έως τη 1 το πρωί και από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα.