Έναν πρωτότυπο τρόπο να συμμετάσχουν στην «Ώρα της Γης», επέλεξαν τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σκαλοχωρίου «Δρυς» που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το Σκαλοχώρι
Πορεία στη «Λεσβιγάλ» με πρωτοβουλία του τοπικού Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου
Έναν πρωτότυπο τρόπο να συμμετάσχουν στην «Ώρα της Γης», επέλεξαν τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σκαλοχωρίου «Δρυς» που, τονίζοντας για άλλη μια φορά το πρόβλημα της περιοχής τους, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το Σκαλοχώρι μέχρι την περιοχή της Ξηρόλιμνης, όπου «λειτουργούν», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το τυροκομείο της εταιρείας «Λεσβιγάλ», καθώς και η παρακείμενη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων τυρόγαλου.
Στην πορεία, που συγκέντρωσε τελικά περίπου 200 άτομα, συμμετείχαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της περιοχής, καθώς και πολλοί κάτοικοι του χωριού.
Κρατώντας πανό και πλακάτ, οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν προς τη «Λεσβιγάλ», διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη ρύπανση των ποταμών της Κάτω Πέτρας και του Βούλγαρη, από το τυρόγαλο και τα λοιπά απόβλητα της μονάδας, πρόβλημα για το οποίο ο σύλλογος έχει επανειλημμένα κινητοποιηθεί. Μάλιστα οι μαθητές, φορώντας μπλουζάκια που είχε τυπώσει ο ίδιος ο σύλλογος, σχημάτισαν με τα σώματά τους, ένα τεράστιο SOS στην πλαγιά της περιοχής.
Η πορεία κατέληξε στη «Λεσβιγάλ», όπου και περικύκλωσε συμβολικά το χώρο των μονάδων, με τους συμμετέχοντες να διαδηλώνουν για ακόμη μια φορά, την αντίθεσή τους στη ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς και στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους της περιοχής, και να καταγγέλλουν -για πολλοστή φορά- «την απαράδεκτη αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και του Νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή».
«Περικυκλώσαμε συμβολικά και ειρηνικά τη μονάδα, ενώ δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την άλλη πλευρά. Στόχος μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε και να δραστηριοποιήσουμε τα παιδιά και τους άλλους κατοίκους της περιοχής, αφού η δραστηριότητα της μονάδας συνεχίζει να μολύνει το ποτάμι, που είναι η τελευταία ελπίδα να αναγεννηθεί ο Βούλγαρης», λέει το μέλος του Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Δρυς», Χρήστος Χατζηλίας. «Συνεχίζουμε, εξάλλου, με αγωγές που κάνουμε συνέχεια. Στόχος μας είναι ή να συμμορφωθούν οι υπεύθυνοι ή να κλείσουν τη μονάδα. Κάποιος πρέπει να επιβαρυνθεί το κόστος λειτουργίας της μονάδας και αυτοί είναι οι τυροκόμοι, όχι οι παραγωγοί ή οι καταναλωτές».
Β. Χρ.