«Ακόμη δε μας έχει έρθει η εγκύκλιος του υφυπουργού, της 16ης Ιουνίου, την οποία είδαμε μόνο στο διαδίκτυο», είπε χθες ο γενικός γραμματέας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, αναφερόμενος στην πρώτη εγκύκλιο με την οποία και ξεκινά η διαδικασία των μετατάξεων των υπαλλήλων των νομαρχιών στους δήμους.
«Ακόμη δε μας έχει έρθει η εγκύκλιος του υφυπουργού, της 16ης Ιουνίου, την οποία είδαμε μόνο στο διαδίκτυο», είπε χθες το πρωί μιλώντας στο «Ε» ο γενικός γραμματέας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, Γιώργος Βαθρακούλης, αναφερόμενος στην πρώτη εγκύκλιο του Γιώργου Ντόλιου με την οποία και ξεκινά η διαδικασία των μετατάξεων των υπαλλήλων των νομαρχιών στους δήμους.
Αυτή η πρώτη εγκύκλιος, καλεί τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους που απασχολούνται σε αρμοδιότητες τις οποίες και θα έχουν οι δήμοι, να υποβάλουν αίτηση στο νομάρχη έως τις 8 Ιουλίου, με την οποία και θα ζητούν τη μετάταξή τους στους δήμους Λέσβου και Λήμνου (οι υπάλληλοι του επαρχείου).
Μετά στις Περιφέρειες
Παρ’ ότι, όπως είπε ο κ. Βαθρακούλης, εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως η εγκύκλιος για τις μετατάξεις αφορά κυρίως στους εργαζόμενους στην Πρόνοια και την Πολεοδομία, αν δε μελετηθεί λεπτομερώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμμία κατηγορία υπαλλήλων.
«Το μόνο οριστικό σε σχέση με τις μετατάξεις είναι πως αυτοί που απασχολούνταν σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή στις 7 Ιουνίου, θα μεταταχθούν υποχρεωτικά σε δήμο. Για όλους τους υπολοίπους θα περιμένουμε την εγκύκλιο και τις διευκρινίσεις της προκειμένου να πούμε τι θα ισχύσει», προσέθεσε ο ίδιος. Ο κ. Βαθρακούλης, θέλοντας να επισημάνει πόσο ασαφές παραμένει το τοπίο, ανέφερε ότι αν δε συνταχθούν οι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας, το οργανόγραμμα των Περιφερειών, τίποτε δε θα είναι οριστικό για τους υπηρετούντες σήμερα στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα μεταφερθούν στις αιρετές Περιφέρειες.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των νομαρχιακών υπαλλήλων, οι εθελοντικές μετατάξεις αφορούν περίπου στο 15% με 20% του συνόλου, που ανέρχεται σε περίπου 17.000 υπαλλήλους σε όλη τη χώρα. Βάσει της εγκυκλίου του κ. Ντόλιου, το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των υπηρεσιών των νομαρχιών θα πρέπει μέχρι τις 8 Ιουλίου να υποβάλει αιτήσεις για εθελοντικές μετατάξεις προς τους δήμους. Από τις εθελοντικές μετατάξεις εξαιρούνται οι υπάλληλοι που διανύουν τη δοκιμαστική περίοδο των δύο ετών, καθώς και όσοι ανήκουν οργανικά σε άλλες υπηρεσίες αλλά είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
Ποιους αφορά
Με την εγκύκλιο καθορίζεται ότι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υπαλλήλων παραμένουν τα ίδια, ενώ σε περίπτωση που το σύνολο των αποδοχών της νέας θέσης είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνες που λάμβανε ο υπάλληλος πριν τη μετάταξή του, διατηρούνται ως προσωπική διαφορά οι τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές, όπως και τα κάθε είδους επιδόματα.
Οι εθελοντικές μετατάξεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 8 Αυγούστου, ενώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι υποχρεωτικές μετατάξεις, βάσει εγκυκλίου που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση των εθελοντικών και θα αφορά και τους δήμους, και τις Περιφέρειες. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ρητά πως οι εθελοντικές μετατάξεις αφορούν μόνο τις υπηρεσίες των δήμων στις οποίες σύμφωνα με το νόμο του «Καλλικράτη» μεταφέρονται οι αρμοδιότητες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και όχι σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ΟΤΑ και σε λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, προς τα οποία ενδεχομένως το προσωπικό επιθυμεί να μεταταχθεί.
Στην εγκύκλιο αναφέρονται οι τίτλοι των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται με το νόμο του «Καλλικράτη» απ’ τις νομαρχίες στους δήμους, οι οποίοι και καταλαμβάνουν περί τις τρεις σελίδες κειμένου, μέγεθος ενδεικτικό των πόσων αρμοδιοτήτων θα έχουν οι νέοι δήμοι. Απ’ τις αρμοδιότητες αυτές προκύπτει, για παράδειγμα, ότι θα χρειαστεί να μεταταχθούν σε δήμους - άγνωστο αν θα γίνει εθελοντικά ή αναγκαστικά - και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης, ακόμη και δημοσίων έργων, ώστε να μπορούν να ασκηθούν αυτές οι αρμοδιότητες απ’ τους νέους δήμους.
Όλες αυτές οι αλλαγές το μόνο σίγουρο είναι πως έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονης αβεβαιότητας μεταξύ των υπαλλήλων, όχι μόνο της νομαρχίας, αλλά και των δήμων - πλην της Μυτιλήνης και της Μύρινας -, που δεν ξέρουν πού θα κληθούν τους επόμενους μήνες να παράσχουν τις υπηρεσίες τους.