… και απάντηση δεν πήραν

01/07/2012 - 05:56
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν χθες το πρωί νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές της Λέσβου, για τις συγχωνεύσεις σχολείων, όσο και για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, αλλά και τα σχολεία του νησιού.
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν χθες το πρωί νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές της Λέσβου. Οι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή της περιφερειακής διευθύντριας, Πρόδρομο Ελευθερίου, και του εξέθεσαν τις θέσεις τους τόσο για τις συγχωνεύσεις σχολείων, όσο και για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, αλλά και τα σχολεία του νησιού.

Δηλώνοντας μη ενημερωμένος για θέματα όπως αυτό του Μουσικού Σχολείου και αναρμόδιος να εκφέρει οποιαδήποτε θέση, ο κ. Ελευθερίου περιορίστηκε, απούσας της κ. Ματούλας Κοντέλλη, να διαβάσει στους εκπαιδευτικούς τη σχετική ανακοίνωση που το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χθες το πρωί.
Σύμφωνα με αυτή, οι συγχωνεύσεις σχολείων γίνονται με παιδαγωγικά κριτήρια και έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση της οργάνωσης και λειτουργίας του ρόλου τους. Ανάμεσα στα κριτήρια για συγχώνευση που αναφέρει το Υπουργείο είναι τα δημογραφικά στοιχεία κάθε περιοχής, η χιλιομετρική απόσταση που δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων ή των 30 λεπτών, ενώ γινόταν λόγος για «εξαίρεση» απομακρυσμένων και απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών, όπου οι συνθήκες δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις ασφαλούς μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν έγινε, όμως, ξεκάθαρο κατά τη χθεσινή συνάντηση το εάν τα σχολεία της περιφέρειας της Λέσβου - και ποια από αυτά - εμπίπτουν στη συγκεκριμένη εξαίρεση.
Εκφράζοντας την προσωπική του θέση, πάντως, ο κ. Ελευθερίου υιοθέτησε αυτήν του Υπουργείου ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Διαβεβαίωσε, επιπλέον, δασκάλους και καθηγητές πως η κ. Κοντέλλη βρισκόταν χθες στην Αθήνα, όχι για να καταθέσει προτάσεις για συγχωνεύσεις, αλλά για να ενημερωθεί για τρέχοντα θέματα, καθώς και ότι δεν έχει συγκροτηθεί η επιτροπή διαβούλευσης ούτε υπάρχει κάποια επίσημη πρόταση.


Δάσκαλοι και καθηγητές, με τον αναπληρωτή της περιφερειακής διευθύντριας, Πρόδρομο Ελευθερίου

Οι θέσεις των εκπαιδευτικών

Οι Καθηγητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διεκδικούν εξαθέσια και 12θέσια σχολεία, που θα υπηρετούν το εκπαιδευτικό τους έργο και θα λειτουργούν προς όφελος των οικογενειών. Για το λόγο αυτό, ζητούν ενεργοποίηση των φορέων της Πολιτείας και την ανάληψη ευθυνών ώστε να γίνουν - όπως λένε - «σωστές» συγχωνεύσεις, μετά από συζήτηση με τους τοπικούς φορείς κάθε χωριού, αλλά και την επίλυση των προβλημάτων στη μεταφορά των μαθητών με την ενεργοποίηση οδηγών που τώρα παραμένουν, όπως λένε, ανενεργοί. Πέρα από αυτό, θίγουν ξανά και ξανά το κτηριακό ζήτημα.
«Το κτηριακό είναι πολύ μεγάλο θέμα και από τη δεκαετία τού ’80 δεν έχει γίνει τίποτα, η Λέσβος έχει μείνει 50 χρόνια πίσω. Την ευθύνη την έχουν οι υπεύθυνοι της Εκπαίδευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και η Πολιτεία που δε δίνει λύση», είπε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ανέστης Καμμένος, φέρνοντας τα παραδείγματα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, αλλά και των νηπιαγωγείων, που όπως είπε χαρακτηριστικά λειτουργούν υπό «άθλιες» συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των παιδιών.
«Αντιδρούμε, γιατί το μόνο κριτήριο που έχει θέσει το Υπουργείο είναι το οικονομικό, χωρίς να γίνεται λόγος για εκπαιδευτικά κριτήρια», έλεγε μιλώντας στο «Ε» για τις συγχωνεύεις, λίγο πριν τη συνάντηση με τον κ. Ελευθερίου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Αλέξανδρος Κουτσαντώνης. «Τα σχολεία δεν είναι επιχειρήσεις. Τα οικονομικά είναι ένα μέρος, αλλά μικρότερο μπροστά σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, που τα σχολεία προσφέρουν γενικά στην κοινωνία. Στη Λέσβο, οποιονδήποτε οικονομικό λόγο και να επικαλεστεί η διοίκηση, αυτός αναιρείται από το κόστος μετακίνησης των μαθητών στα χωριά, που μπορεί να είναι και υψηλότερο. Σε καμμία περίπτωση δεν υπάρχει σχολική μονάδα στο νησί μας που να δικαιολογεί την κατάργησή της για οικονομικό όφελος. Ένα σχολείο σε ένα χωριό είναι κύτταρο πολιτισμού και δίνει ένα νεανικό στίγμα, κάτι που λείπει από τα χωριά και τις κωμοπόλεις μας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey