Μια σημαντική διαδικασία που αφορά στην καταγραφή των ντόπιων ποικιλιών φυτών και σπόρων της Λήμνου, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες στο νησί από τους επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μια σημαντική διαδικασία που αφορά στην καταγραφή των ντόπιων ποικιλιών φυτών και σπόρων της Λήμνου, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες στο νησί από τους επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς και οι προοπτικές που δημιουργούνται για την καταγραφή, αξιοποίηση και καλλιέργειά τους από τους αγρότες του νησιού, παρουσιάστηκαν σε δύο ημερίδες που διοργάνωσε ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», την Παρασκευή 4 Ιουνίου στο δημαρχείο Μούδρου και το Σάββατο 5 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού.
Όπως υποστηρίζει η «Ανεμόεσσα», «η σημερινή κρίση στη γεωργία -που επήλθε λόγω των επιλογών της κοινοτικής πολιτικής και των διεθνών οικονομικών τάσεων (παγκοσμιοποίηση), προώθησε την εντατικοποίηση της γεωργίας μέσω της τυποποίησης, την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων, την εξαντλητική χρήση εδαφών και φυτοφαρμάκων, αλλά και την απαίτηση για το εύκολο και γρήγορο χρήμα- πρέπει να αποτελέσει μάθημα προς αποφυγή -σε διεθνές και τοπικό επίπεδο- και αφορμή για αναθεώρηση δεδομένων και προτύπων».
Η «Ανεμόεσσα» αναφέρει ότι «οι μικροί - ιδίως νησιωτικοί τόποι - μπορούν να ανταγωνιστούν και ισότιμα να αναπτυχθούν, αξιοποιώντας ακριβώς τη μικρή κλίμακα και τις ιδιαιτερότητες του τόπου τους». Έτσι, έχει θέσει ως κύριο στόχο της δράσης της να αναδείξει και να ενθαρρύνει τις παραγωγικές εκείνες δραστηριότητες του νησιού που συνδέονται με την ταυτότητά του και μπορούν καθοριστικά να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξή τους.
Συγκριτικό πλεονέκτημα: γη
Στο πλαίσιο αυτών των στόχων, η «Ανεμόεσσα», σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οργάνωσε πέρυσι μία πρώτη επιτυχή συνάντηση και εκδηλώσεις με θέμα «Παραγωγικές Δραστηριότητες στη Λήμνο, προκλήσεις και προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον». Φέτος, ως φυσική συνέχεια, διοργάνωσε μία δεύτερη σειρά συναντήσεων με θέμα «Τοπικές Ποικιλίες Λήμνου: Εργαλεία στήριξης και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας του νησιού».
Η γη της Λήμνου αποτελούσε πάντα το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Οι δε τοπικές ποικιλίες του νησιού και η πλούσια αγροτική παραγωγή είναι μέρος της άγραφης ιστορίας του, διαμορφώνοντας το τοπίο και την κοινωνία του, καθορίζοντας τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του τόπου, όπως υποστηρίζει η «Ανεμόεσσα». Σήμερα, αξιοποιώντας με σύγχρονο τρόπο αυτές τις ίδιες ποικιλίες, μπορεί να αναδειχθούν προϊόντα ταυτότητας με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία και να αποτελέσουν κεφάλαιο του τόπου με δυνατότητα συμβολής στην οικονομία του.
Οι συναντήσεις διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της «Ανεμόεσσας» και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του επαρχείου Λήμνου.
Και το τμήμα Τροφίμων - Διατροφής
Σε μία πρώτη φάση στόχος είναι η καταγραφή τοπικών ποικιλιών σπόρων και η οργάνωση ζωντανών συναντήσεων με την τοπική αγροτική κοινωνία και τους νέους επιχειρηματίες, ώστε να συζητηθεί το θέμα των ποικιλιών αυτών και να επισημανθεί η σημασία της συλλογής, καταγραφής, μελέτης και αξιολόγησής τους. Ο απώτερος στόχος είναι η προώθηση και ανάπτυξη εκείνων των ποικιλιών που έχουν προοπτικές αυξημένης εμπορικής εκμετάλλευσης.
Στην πρώτη ημερίδα, στο δημαρχείο Μούδρου, μετά το καλωσόρισμα του δημάρχου Μούδρου, Κώστα Αδαμίδη, και την παρουσίαση των στόχων του προγράμματος από την πρόεδρο της «Ανεμόεσσας», Φωτεινή Ετμεκτζόγλου, ακολούθησε ομιλία για τη σημασία των τοπικών ποικιλιών και των προοπτικών ανάπτυξής τους, από το δρα. Ροίκο Θανόπουλο, γεωπόνο στο Τμήμα Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, και συνεχίστηκε με ομιλία με θέμα τις τοπικές ποικιλίες της Λήμνου από τον Κώστα Θωμά, μεταπτυχιακό γεωπόνο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακολούθησε ομιλία με θέμα: «Αντιθρομβωτικές ιδιότητες του σησαμέλαιου», από τον επίκουρο καθηγητή Χαράλαμπο Καραντώνη, του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ στη συνέχεια έγινε παρουσίαση, από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Σαντορίνης, Μάρκο Καφούρο, της επιτυχούς ανάπτυξης τοπικών προϊόντων με ταυτότητα όπως η φάβα τα ντοματάκια, η κάπαρη κ.λπ.. Επόμενο θέμα που παρουσιάστηκε ήταν το «Επιχειρηματικότητα και καινοτομία», από τον επίκουρο καθηγητή Δημήτρη Σκάλκο του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου προβλήθηκε το μοντέλο της συμβολαιακής καλλιέργειας, το οποίο με μοναδικότητα στον ελλαδικό χώρο λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια πιλοτικά στη Λήμνο. Συντονιστής των ημερίδων ήταν η καθηγήτρια Βελτίωσης Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Πηνελόπη Μπεμπέλη.
Η δεύτερη συνάντηση διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πορτιανού, το Σάββατο. Μετά το καλωσόρισμα του δημάρχου Νέας Κούταλης, Δημήτρη Βουλγαράκη, ακολούθησε αντίστοιχο πρόγραμμα παρουσιάσεων.
Επιπλέον και σε συνεργασία με τους δήμους και τους τοπικούς συνεταιρισμούς, η ομάδα των γεωπόνων ερευνητών και καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέπτεται έως και σήμερα 9 Ιουνίου όλα τα χωριά του νησιού, αναζητώντας και καταγράφοντας σπόρους τοπικών ποικιλιών, συζητώντας για τα χαρακτηριστικά τους και τις διάφορες χρήσεις τους, όπως στην καθημερινή διατροφή και την κουζίνα, στη διατροφή των ζώων κ.α..