Citroën… με μπαταρία

01/07/2012 - 05:56
Έτοιμο για να σταλεί στην Αθήνα είναι και το τρίτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μετέτρεψε από βενζινοκίνητο η εταιρεία «Αφοί Κόρακα», στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που υλοποιούν μαζί με την Περιφέρεια Αττικής.
Ολοκληρώθηκε και το τρίτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την εταιρεία «Αφοί Κόρακα», στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΜΠ

Έτοιμο για να σταλεί στην Αθήνα είναι και το τρίτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μετέτρεψε από βενζινοκίνητο η εταιρεία «Αφοί Κόρακα», στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που υλοποιούν μαζί με την Περιφέρεια Αττικής.

Μετά το ηλεκτρικό Mercedes Smart, η εταιρεία προχώρησε στη μετατροπή ακόμη δύο αυτοκινήτων, ενός Fiat Panda και ενός Citroën Saxo. Η μετατροπή στο τρίτο αυτοκίνητο της σειράς, το Citroën Saxo, ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες και την Κυριακή πρόκειται να «ταξιδέψει» για την Αθήνα, όπου θα πρέπει να «περάσει» από τεστ για την έγκριση τύπου στο Πολυτεχνείο, που θα βεβαιώνει ότι πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μετέτρεψαν τα αδέλφια Κώστας και Τάσος Κόρακας κινούνταν με μπαταρία μολύβδου, ενώ τα δύο τελευταία, με πιο προηγμένης τεχνολογίας μπαταρίες λιθίου εγγυώνται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αφού ουσιαστικά ο οδηγός δε θα χρειαστεί ποτέ ξανά να την αντικαταστήσει. «Η μπαταρία μολύβδου είχε διάρκεια ζωής γύρω στα 80.000 χιλιόμετρα, ενώ η λιθίου έχει διάρκεια 300 - 500.000 χλμ., ουσιαστικά δηλαδή ξεπερνά το χρόνο ζωής ενός αυτοκινήτου. Επιπλέον οι μπαταρίες λιθίου έχουν το μισό βάρος από τις μπαταρίες μολύβδου», τονίζει ο μηχανολόγος-μηχανικός Κώστας Κόρακας.
Αρχές της νέας χρονιάς αναμένεται η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος που θα δίνει κίνητρα για τη μετατροπή των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά, ενώ στόχος των αδελφών Κόρακα είναι να λειτουργήσουν στη Μυτιλήνη το πρώτο πιστοποιημένο κέντρο μετατροπής βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σε ηλεκτροκίνητα.


Οι αδελφοί Κόρακα, περήφανοι για το πρωτοποριακό δημιούργημά τους

Το κόστος μετατροπής του αυτοκινήτου υπολογίζεται στα 7.000 με 10.000 ευρώ με τη χρήση μπαταριών λιθίου, οι οποίες όμως δε χρειάζεται ν’ αντικατασταθούν ποτέ, αφού αντέχουν για μια ζωή.
«Πιστεύω ότι έχει νόημα το γεγονός ότι ξεκινά από νησί η μετατροπή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, γιατί είναι περισσότερο χρήσιμα στις μικρές αποστάσεις. Όσο προχωρά βέβαια η τεχνολογία, θα εξελίσσονται και ακόμη περισσότερο, για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Από την άλλη μεριά, όσο θ’ αυξάνεται η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τόσο θα μειώνεται και το κόστος των μπαταριών», τονίζει ο Τάσος Κόρακας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey