Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Λέσβου τοποθετείται συνολικά για το νέο νόμο περί της έκδοσης αδειών δόμησης, σχολιάζοντας συγκεκριμένα σημεία στα οποία και αντιτίθεται.
Διαφωνούν και οι αρχιτέκτονες με σημεία του νέου νόμου για τη δόμηση
Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Λέσβου τοποθετείται συνολικά για το νέο νόμο περί της έκδοσης αδειών δόμησης, σχολιάζοντας συγκεκριμένα σημεία στα οποία και αντιτίθεται. Σε ό,τι μάλιστα αφορά στους αρχιτέκτονες, ο Σύλλογος σημειώνει πως θα έπρεπε να αποσαφηνίζονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, όπως και κάθε κατηγορίας μηχανικών. Τέλος, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι οι εξαγγελίες περί διαφάνειας και επίσπευσης του χρόνου έκδοσης των αδειών συνθλίβονται στις «συμπληγάδες» των συμβουλίων που φέρνει ο νέος νόμος.
Αποδέκτη τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, έχει η ανακοίνωση των Αρχιτεκτόνων του Νομού Λέσβου, που κατ’ αρχήν στέκονται θετικά, όπως και το ΤΕΕ, στα βασικά σημεία του, συμφωνώντας παράλληλα με τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες τού ΤΕΕ, που σε μεγάλο βαθμό δηλώνουν ότι συμμερίζονται και επαυξάνουν.
Διακριτοί ρόλοι
Οι αρχιτέκτονες, όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, θυμίζουν πως πάγια θέση τους ήταν και είναι η σαφής διάκριση του επιστημονικού αντικειμένου των μηχανικών, από την οποία θα έπρεπε να προκύπτουν και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Έτσι, συμφωνούν με την πρόβλεψη του νόμου οι αρχιτεκτονικές μελέτες που αφορούν σε κτήρια σε παραδοσιακούς οικισμούς να εκπονούνται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες. Διαφωνούν, όμως, με άλλο σημείο του νόμου, όπου περιγράφονται τα προσόντα των αρχιτεκτόνων βάσει των οποίων θα στελεχώνονται τα νέα συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Ο κ. Θεοδωρίδης παρατηρεί σχετικά ότι πολύ δύσκολα θα γίνονται μέλη αυτών των συμβουλίων οι πιο γνωστοί και πιο σημαντικοί, από το έργο τους, Έλληνες αρχιτέκτονες, αφού κανένας τους ή ελάχιστοι διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, τίτλοι η κατοχή των οποίων, όσο σεβαστή και να είναι, δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την άσκηση σημαντικής αρχιτεκτονικής. «Η ουσιαστική κατάργηση, δε, των δευτεροβάθμιων ΕΠΑΕ, με τη δημιουργία στη θέση τους ενός μόνο δυσλειτουργικού συγκεντρωτικού οργάνου, με τη συμμετοχή και μη αρχιτεκτόνων, μόνο την αρχιτεκτονική δεν μπορεί να προάγει», υποστηρίζει ο Σύλλογος, υπογραμμίζοντας πως «η ταχύτητα έκδοσης αδειών και η μείωση της γραφειοκρατίας που υποτίθεται ότι θα επέφερε ο νέος νόμος, καθώς και η πολυδιαφημισμένη διαφάνεια, αναιρούνται στις “συμπληγάδες” των συμβουλίων, που θα αποτελούνται πλέον από λίγους και συγκεκριμένους».
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων θεωρεί πως η διατήρηση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ΕΠΑΕ όπως αυτές ίσχυαν μέχρι σήμερα, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των αρχιτεκτόνων, «αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την ποιότητα του παραγόμενου αρχιτεκτονικού έργου, όσο και για την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια, αδιαπραγμάτευτες απαιτήσεις της ορθής κρίσης του έργου αυτού».
Απείργησαν χθες οι Μηχανικοί
Χαριστική βολή η αύξηση στις εισφορές
Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των Μηχανικών συμμετείχαν χθες και τα μέλη τού ΤΕΕ στο Βόρειο Αιγαίο, αντιδρώντας στην αδικαιολόγητη και ληστρική, όπως τη χαρακτηρίζουν, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε μια εποχή ανεργίας, απολύσεων, κατάρρευσης των κατασκευών.
Οι Μηχανικοί, με την ίδια απεργία τους, αντιδρούν στην αδικαιολόγητη κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, στην ισοπέδωση των διπλωματούχων μηχανικών και των πολυτεχνικών σχολών, στην ισοπέδωση των υπαλλήλων μηχανικών του Δημοσίου, στη συνεχιζόμενη χρόνια καθυστέρηση πληρωμών μελετητών και εργοληπτών, αλλά και στη συνεχιζόμενη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το Παράρτημα Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ με ενημερωτικό του σημείωμα πληροφορεί τα μέλη του για τις νέες αυξήσεις στις εισφορές του ταμείου τους, το ΤΣΜΕΔΕ, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου τού 2012. Οι αυξήσεις αυτές, όπως αναφέρει το ΤΕΕ, θα ρίξουν τη χαριστική βολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, αλλά ιδιαίτερα στους ασφαλισμένους μετά το 1993, αφού είναι προκλητικά τα ποσοστά αύξησης των εισφορών στους νέους μηχανικούς, οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση.