«Σβουράκι» στο μνημείο του Αγίου Θεράποντα

01/07/2012 - 05:56
Τη χρήση μηχανικού μέσου για τον καθαρισμό της κόκκινης μπογιάς από το ναό του Αγίου Θεράποντα που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο μάρμαρο του ναού, κατήγγειλε χθες στο «Ε» κάτοικος της Μυτιλήνης.
Τη χρήση μηχανικού μέσου για τον καθαρισμό της κόκκινης μπογιάς από το ναό του Αγίου Θεράποντα που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο μάρμαρο του ναού, κατήγγειλε χθες στο «Ε» κάτοικος της Μυτιλήνης.

Ο κ. Γιώργος Ψαρρός, που χρόνια τώρα ασχολείται με εργασίες μαρμάρου, περνώντας χθες το πρωί έξω από τον Άγιο Θεράποντα είδε το συνεργείο που έχει αναλάβει τόσο τον καθαρισμό, όσο και τις σωστικές εργασίες που πραγματοποιούνται από την προηγούμενη εβδομάδα, να χρησιμοποιεί «σβουράκι», μηχανικό μέσο τριψίματος δηλαδή, στη μαρμάρινη πρόσοψη του ναού. Θορυβημένος, επικοινώνησε με την προϊστάμενη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου, στην οποία και δεδομένων των γνώσεών του εξέφρασε την έντονη αντίρρησή του για τη χρήση του συγκεκριμένου μέσου, που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο συγκεκριμένο υλικό.
«Με ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο καθαρισμός του μνημείου. Είδα να τρίβουν τις μπογιές με σβουράκι, κάτι που απαγορεύεται, αφού πρόκειται για ένα έργο τέχνης και δεν επιτρέπεται η χρήση μηχανικών μέσων για τον καθαρισμό τους. Για τη δουλειά αυτή υπάρχουν ειδικά καθαριστικά, που δε θα προκαλέσουν ζημιά στο μάρμαρο και δε θα χάσει την όψη της παλαιότητας που έχει. Γνωρίζω πώς πρέπει να συντηρούνται τα μάρμαρα και αυτό είναι όρος απαράβατος», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Ψαρρός. «Αυτό που φοβάμαι, είναι μήπως χρησιμοποιήσουν μηχανικά μέσα και στα γλυπτά», προσέθεσε, συμπληρώνοντας πως ίσως ο εργολάβος που ανέλαβε τον καθαρισμό να χρησιμοποίησε το σβουράκι εν αγνοία του.
Μάλιστα, ο κ. Ψαρρός υποστηρίζει πως λίγη ώρα μετά την καταγγελία που έκανε στη 14η ΕΒΑ χθες το πρωί, οι εργασίες στο ναό είχαν σταματήσει και το συνεργείο είχε φύγει.

Όλα γίνονται νόμιμα
«Όντως χρησιμοποιήθηκε μηχανικό μέσο, για να καθαριστεί η πατίνα που έχει δημιουργηθεί από την οξείδωση του μίνιου στην επιφάνεια του μαρμάρου, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω στο ίδιο το μάρμαρο για τον καθαρισμό του μίνιου που έχει απορροφηθεί, με χημικό τρόπο. Αν βάλουμε απ’ ευθείας χημικό υλικό, θα γίνει μεγαλύτερη ζημιά», εξηγεί από την πλευρά της η προϊστάμενη της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνα Λούπου. «Έχουμε πάρει έγκριση και όλα γίνονται νόμιμα, ενώ ο κ. Μυρμίγκος που έχει αναλάβει τη δουλειά είναι συντηρητής ΤΕΙ και ελέγχεται από την υπηρεσία μας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι ότι ο καθένας έχει εξειδικευτεί πάνω στη δουλειά μας. Το ενδιαφέρον του καθενός να κάνει κριτική στη δουλειά του άλλου είναι ιδιαίτερο στη Λέσβο», συνεχίζει, συμπληρώνοντας πως το συνεργείο ήταν εκεί μέχρι την ώρα που η ίδια επισκέφτηκε τον Άγιο Θεράποντα, καθώς και ότι δε γνωρίζει μέχρι ποια ώρα εκτελούνται εργασίες καθημερινά, αφού αυτό είναι απόφαση του υπεύθυνου συντηρητή που έχει αναλάβει ιδιωτικά το έργο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey