Για ακόμη μια φορά η προαναγγελία αλλαγών στο καθεστώς μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας, ωθεί κατά εκατοντάδες τους πολίτες του νομού Λέσβου στα συμβολαιογραφεία και τα υποθηκοφυλακεία.
Για ακόμη μια φορά η προαναγγελία αλλαγών στο καθεστώς μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας, ωθεί κατά εκατοντάδες τους πολίτες του νομού Λέσβου στα συμβολαιογραφεία και τα υποθηκοφυλακεία. Αυτήν τη φορά ο μεγάλος όγκος των πράξεων που ζητείται να γίνουν και αναμένεται να προκαλέσουν ασφυξία στα υποθηκοφυλακεία μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι οι γονικές παροχές. Η πλειοψηφία, πάντως, των περιπτώσεων που έως τώρα έχουν σπεύσει για να κάνουν συμβόλαια είναι για μικρές περιουσίες, που μάλλον ευνοημένοι θα ήταν οι ιδιοκτήτες τους αν περίμεναν να τις μεταβιβάσουν με το νέο καθεστώς.
«Όσο κι αν σου αρέσουν τα κεράσια, είναι πολύ δύσκολο να φας σε μια μέρα πέντε κιλά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη δουλειά στα συμβολαιογραφεία όλης της Λέσβου αυτές τις μέρες. Θέλουμε όλοι οι συμβολαιογράφοι να έχουμε δουλειά, αλλά αυτή η συσσώρευση υποθέσεων, αυτός ο τεράστιος όγκος που πρέπει να διεκπεραιωθεί μέσα σε λίγες μέρες, είναι κάτι το απερίγραπτο», δηλώνει ο συμβολαιογράφος κ. Άρης Σαμαρίδης. Ο οποίος και διαπιστώνει ότι πολλές απ’ τις υποθέσεις που καθημερινά πάνε στα συμβολαιογραφεία για γονική παροχή αφορούν σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 100.000 ευρώ που θα μπορούσαν άνετα να μεταβιβαστούν χωρίς καμμία επιβάρυνση φόρου και με το νέο καθεστώς.
Πάνω από 95.000 ευρώ
Τον τελευταίο μήνα, και μετά τις ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης για αλλαγές στο καθεστώς μεταβίβασης ακινήτων, παρατηρείται όπως επεσήμανε η υποθηκοφύλακας Μυτιλήνης Αναστασία Κορδώνη, αυξημένη κίνηση των γονικών παροχών. «Πολλές φορές», είπε η κ. Κορδώνη, «οι γονείς φοβούμενοι τις όποιες αλλαγές γίνουν, σπεύδουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα, ακόμη και ελαιοκτήματα μικρής αξίας, τα οποία αν είχαν ενημερωθεί καλύτερα δε θα βιάζονταν να γράψουν, γιατί απλά δεν επείγει να γίνουν αυτές οι μεταβιβάσεις, αφού δε θα επηρεαστούν απ’ τις όποιες αλλαγές σημειωθούν».
Η κ. Κορδώνη επεσήμανε ότι χωρίς να υπάρχουν συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία απ’ την κίνηση στο Υποθηκοφυλακείο Μυτιλήνης, διαπιστώνει ότι εκεί που σε σύνολο περίπου 25 πράξεων την ημέρα η μία ή οι δύο το πολύ ήταν γονικές παροχές, τώρα υπάρχουν και μέρες που οι γονικές παροχές αποτελούν το 50% των πράξεων. «Και νομίζω», κατέληξε η ίδια, «ότι τις επόμενες ημέρες όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου και ολοκληρώνεται και η δουλειά των συμβολαιογράφων, καθημερινά θα έχουμε ολοένα και περισσότερες τέτοιες υποθέσεις.»
Και οι αντικειμενικές…
Πάντως και εκτός πόλης της Μυτιλήνης η εικόνα είναι η ίδια, με μεγάλη αύξηση των γονικών παροχών. Όπως μας είπε η κ. Γεωργία Ρασβίτσου, συμβολαιογράφος στην Αγία Παρασκευή, «απ’ τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το καθεστώς των γονικών παροχών, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι συγκεκριμένες πράξεις σε όλη τη χώρα».
Η κ. Ρασβίτσου εξήγησε ότι το αφορολόγητο όριο γονικής παροχής από κάθε γονέα σε κάθε παιδί είναι σήμερα 95.000 ευρώ και από εκεί και πάνω μπαίνει φόρος 1%. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, το νέο αφορολόγητο θα είναι 300.000 ευρώ, αλλά ο φόρος από εκεί και πάνω θα είναι κλιμακούμενος, με πιθανότερο να ξεκινά από 5%.
«Ενδεχομένως», σημείωσε η κ. Ρασβίτσου, «αυτό που φοβούνται εκείνοι που έχουν χαμηλής αξίας περιουσίες και σπεύδουν να τις μεταβιβάσουν, δεν είναι τόσο το τι θα γίνει με τα όρια του αφορολόγητου, αλλά η συζήτηση που έχει ανοίξει, εδώ και καιρό, και έχετε αναφερθεί κι εσείς με σχετικά δημοσιεύματα, για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.»
Η κ. Ρασβίτσου ανέφερε ως παράδειγμα ένα κτήμα το οποίο, παρ’ ότι στην αγορά πουλιέται 1.000 ευρώ το στρέμμα, η αντικειμενική του αξία υπολογίζεται στα 252 ευρώ το στρέμμα. Οπότε αν αλλάξουν τα δεδομένα των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου και ο φόρος που θα έχει η μεταβίβαση των ακινήτων.
Οι συμβολαιογράφοι, πάντως, συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους κάποιο κτήμα ή ακίνητο, να εξετάζουν πρώτα ψύχραιμα αν υπάρχει λόγος να βιαστούν ή να κανονίσουν για αργότερα τη γονική παροχή, κερδίζοντας αν μη τι άλλο σε χρόνο και εξυπηρέτηση. Διότι τώρα, με την επικείμενη ασφυξία, είναι σίγουρο πως θα υπάρχει πολύς κόσμος και ταλαιπωρία σε όλα τα γραφεία.