500.000 ευρώ στα αζήτητα

01/07/2012 - 05:56
Το 2006 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε υποσχεθεί τη δημιουργία τριών εργαστηρίων ελέγχου ελαιολάδου, στη Μυτιλήνη, την Καλαμάτα και τα Χανιά. Από τότε τα εργαστήρια δεν έχουν λειτουργήσει, παρά το ότι ο εξοπλισμός αποκτήθηκε.
Ήταν το 2006 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο πλαίσιο του Έτους Ελαιολάδου, είχε υποσχεθεί τη δημιουργία τριών εργαστηρίων ελέγχου ελαιολάδου, στη Μυτιλήνη, την Καλαμάτα και τα Χανιά. Επρόκειτο για μια προσπάθεια του Εθνικού Iδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) να αποκτήσουν σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό τα Ινστιτούτα Χανίων και Καλαμάτας και ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας της Λέσβου.
Από τότε έχουν περάσει τεσσερισήμισι χρόνια και τα εργαστήρια δεν έχουν λειτουργήσει, παρά το ότι ο εξοπλισμός αποκτήθηκε.


Το Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου της Λέσβου έχει πάρει τα όργανα που προβλέπονταν, αυτά εγκαταστάθηκαν, αλλά δεν έχουν δουλέψει καθώς δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το Εργαστήριο της Καλαμάτας. Το Εργαστήριο των Χανίων έχει πάρει τα μηχανήματα, αλλά παραμένουν… συσκευασμένα, καθώς εκεί δεν έχει ολοκληρωθεί το κτήριο στο οποίο θα στεγάζονταν.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ και είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Της επιτέθηκε κιόλας…

Παρά το ότι υπήρχε η πολιτική βούληση του τότε πρωθυπουργού να δημιουργηθούν και να δουλέψουν τα Εργαστήρια, δεν υπήρχε πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλοι στη Λέσβο θυμούνται την επίθεση που είχε δεχθεί η προϊσταμένη του Σταθμού Ευστρατία Κουζούμη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λέσβο, σε σύσκεψη που έγινε για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα του νομού στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου.
Τότε ο κ. Κοντός, ούτε λίγο ούτε πολύ, είχε πει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει καμμία επένδυση στο Σταθμό και πως θα πρέπει να κλείσει.
Τώρα αναζητείται φόρμουλα το έργο αυτό να περάσει ως «γέφυρα» στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, για να γίνει αυτό απαιτείται να βρεθεί το προσωπικό που θα απασχολείται στο Εργαστήριο.
Όπως μας είπε η κ. Κουζούμη, ο προϋπολογισμός του έργου για το Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου της Λέσβου ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Μόνο τα όργανα που αποκτήθηκαν κόστισαν 430.000 ευρώ. Επίσης έγιναν κάποιες εργασίες στο κτήριο του Σταθμού οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν κατά 70.000 ευρώ από το πρόγραμμα και άλλες 50.000 ευρώ περίπου έδωσε η νομαρχία Λέσβου σε δύο φάσεις. Η νομαρχία είχε μάλιστα υπογράψει δύο προγραμματικές συμβάσεις με το ΕΘΙΑΓΕ για το σκοπό αυτό.

Τι κάνουν

Τα όργανα που αποκτήθηκαν είναι τελευταίας τεχνολογίας, χρωματογράφοι και φασματογράφοι που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναλύσεις για 12 διαφορετικές παραμέτρους στο ελαιόλαδο. Επίσης μπορεί να γίνει καμπύλη οργανοληπτικής αξιολόγησης που χρησιμοποιείται σε τεστ γευσιγνωσίας.
Οι εργασίες απόκτησης και εγκατάστασης του εξοπλισμού, παρά την αντίθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ολοκληρώθηκαν το Πάσχα του 2009. Εκκρεμεί η πρόσληψη του προσωπικού και η πιστοποίηση του Εργαστηρίου.
Στο Εργαστήριο προβλέπεται να απασχοληθούν τρία άτομα, όμως το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό είναι ένας χημικός (χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να ληφθεί πιστοποίηση) και ένας τεχνολόγος τροφίμων ή γεωτεχνικών τεχνολογικής εκπαίδευσης. Την τρίτη θέση θα μπορούσε να καλύψει η κ. Κουζούμη που είναι περιβαλλοντολόγος. Με τη σημερινή κατάσταση που ελληνικού κράτους δεν υπάρχει στο ορατό μέλλον η πιθανότητα να γίνουν προσλήψεις. Άλλωστε η προσπάθεια για την πρόσληψη προσωπικού είχε ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2008 και τελικά η προκήρυξη για την πρόσληψη βγήκε στη δημοσιότητα μόλις τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009.
Έτσι, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, οι 500.000 ευρώ που έχουν επενδυθεί στη δημιουργία του Εργαστηρίου μένουν αναξιοποίητες.
Η διοίκηση του ΕΘΙΑΓΕ έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για την εξεύρεση του προσωπικού στις μετατάξεις υπαλλήλων που πρόκειται να γίνουν από τους δήμους και τις νομαρχίες.


Το... μισοερειπωμένο κτήριο του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος, που στεγάζει το Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου

Μας χρειάζεται το Εργαστήριο

Η επένδυση 500.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου ελέγχου ελαιολάδου στη Λέσβο φαντάζει υπερβολικά άσκοπη δαπάνη, διότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που τυποποιούν ελαιόλαδο και θα μπορούσαν να αναζητήσουν τις υπηρεσίες του, είναι ελάχιστες στο νησί. Ωστόσο, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας του Κάτω Τρίτος απέκτησε σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναλύσεις και άλλων προϊόντων, εκτός από το ελαιόλαδο. Πέρα όμως από τις αναλύσεις, ο Σταθμός θα είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τον εξοπλισμό για ερευνητικούς σκοπούς, κι έτσι σιγά-σιγά θα μπορούσε να καταδειχθεί ως έχων λόγω ύπαρξης. Έτσι, θα αποκτούσε ουσιαστική βάση και το αίτημα για τη δημιουργία Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας για τα νησιωτικά προϊόντα με έδρα το Κάτω Τρίτος της Λέσβου.
Σήμερα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι δαπανήθηκαν 500.000 ευρώ κοινοτικών πόρων, κρατικών πόρων και πόρων της νομαρχίας Λέσβου, που δεν αξιοποιούνται. Στην ουσία είναι σα να πετάχτηκε μισό εκατομμύριο ευρώ για την αγορά εργαστηριακών οργάνων για να τα βλέπουμε και να τα χαιρόμαστε.
Επιπλέον, ο Σταθμός δεν έχει υλοποιήσει κανένα ερευνητικό έργο, αφού ο υπόλοιπος εξοπλισμός που διαθέτει είναι της δεκαετίας του 1960. Σημειωτέον ότι πέραν της κ. Κουζούμη, στο Σταθμό απασχολείται μόλις ένας εργάτης.
Οι πολύ κακές σχέσεις που επί χρόνια έχει το ΕΘΙΑΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου, είναι ένας ακόμη λόγος που το Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey